Македония: Гърция представя интерпретация на решението за името, несъответстваща на споразумението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6911187 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Информацията за споразумението по спора за името между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, която бе разпространена в Гърция, е "интерпретация" и не съответства на оригиналните членове на споразумението, заяви говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски, цитиран от агенция МИА.

Той поясни, че в споразумението се прави ясно разграничение как всяка от страните възприема и тълкува термина "Македония" и коя част от тълкуванието е приемлива за другата страна, предаде БТА.

Бошняковски повтори, че със споразумението гражданите си запазват правото да се наричат македонци, признава се македонският език, а името "Република Северна Македония" няма да се транскрибира на латиница, а ще се превежда на всички езици.

Според Бошняковски държавните символи не са били включени в процеса на преговори и химнът, знамето и гербът на Македония ще си останат непроменени. Що се отнася до държавните институции, те ще бъдат преименувани в духа на споразумението.

Самото споразумение ще бъде изпълнено поетапно за период от 5 години.

Бошняковски съобщи, че гражданите няма да имат допълнителни разходи за смяна на личните документи, които ще се заменят с нови, след като им изтече срокът на валидност.

Засега още не се знае къде и кога ще бъде подписано споразумението между Заев и Ципрас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.