Патриархът на Ерусалим Теофилос Трети към Борисов: Чувствайте се като у дома си!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6911252 www.24chasa.bg

"Свещените места са общи на евреи и християни. Благодарение на дейността в продължението на годините Ерусалим успя да опази своя християнски характер, което означава, че вашата държава, вашите хора имат легитимни права върху същността на Йерусалим". Това каза патриархът на Ерусалим Теофилос Трети на среща с българският премиер Бойко Борисов в Израел. Старият град се напълни с църкви и ще запазим настоящия си културен и религиозен облик, добави още патриархът. 

На рождения си ден Борисов се поклони в Божи гроб и бе приет на аудиенция при Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети (Патриарх на Светия град Ерусалим, на цяла Палестина, Сирия, Арабия и отвъд река Йордан, на Кана Галилейска и Светия Цион)

Днес, за съжаление, изключително важни за предишните комунистически съветски държави са връзките между Вашингтон и Израел - всички маршрути преминават оттук. Добре дошъл, чувствайте се като у дома си, приветства госта си патриархът на Ерусалим. 

Патриархатът е единствената религиозна църковна институция, която е напълно свободна и независима. В Йерусалим хората живеят заедно, споделят всички радости, но когато става дума за политика - забравете, каза още Теофилос.  Това е ролята на нашия патриархат тук. Вие сте не само посланик на вашата държава днес тук, но и посланик на мира. Така разбираме вашето присъствие тук днес, обърна се към премиера Борисов патриархът на Ерусалим.

Пожелаваме вашата мисия тук да бъде изключително успешна. Не само тази за връзките между двете страни, но и в мисията ви да насърчавате мир, защото това е нещо, от което хората наистина имат нужда. Знаете времената са трудни. Много е важно да има християнско присъствие тук. Доказано е, че където има църкви и представителства на различни религиозни култури, тогава няма проблеми, каза още Теофилос. 

На такива места като тук, ако нямаш религиозна насоченост, нямаш място да бъдеш тук. Това е част от културата. Но това, разбира се, е проблем за много дипломати. Който ви казва, че е атеист и не вярва - не вярвайте на такива хора. Във всеки един от нас, в корените ни има религия. Добре сте дошъл, успех, пожелая накрая патриархът на Ерусалим. 

Ваше Светейшество от името на всички нас, които сме тук, нашия патриарх и нашите владици благодарим Ви, че имахме тази възможност да се докоснем до единственото непреходно нещо. Хиляди години издържал Божият гроб, приветства българският премиер Бойко Борисов. 

Борисов благодаря от името на всички български миряни, че всяка година имаме възможност да взимаме свещения огън оттам - и оттам да се разпространява по всички църкви и манастири в България - уникално. Тогава целият български народ е по храмовете, разказва премиерът. 

Вие казахте много мъдри неща и освен да се съгласим с всички тях и да ги подкрепяме и да се стремим да работим за изпълнението им, не виждам какво друго да кажа, каза още Борисов. 

България и София, особено в София, е пример за етническа толерантност. Защото в 1 кв. км имаме православен храм, джамия, синагога и католически храм и то големи.

Вие толкова много писахте историята на Ерусалим. Колкото пъти тук са минавали - какви войни, какви кръвопролития! Друго няма, освен да ви слушаме, да се борим за мир, каза българският премиер. Благодаря ви, че сме в това свято място, добави той. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,