Македонският президент няма да подпише договора с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6911453 www.24chasa.bg
Президентът на Македония Георге Иванов. СНИМКА: МКД

"Такъв ощетяващ договор, единствен в историята на човечеството за мен е недостоен и неприемлив. Няма да легализирам политическо незаконно строителство", каза президентът на Република Македония Георге Иванов в специално изявление, предаде македонската агенция МКД. Допълни, че целият процес се е водел неотговорно, а правителството не е успяло да намери общ консенсус.
На срещата по-рано през деня, продължила 2 минути, с премиера Заев и министъра на външните работи Никола Димитров, президентът им казал, че това е техен личен договор, тяхно лично виждане и отговорност.
"Текстът на договора е поразителен за Република Македония и с него не само че се предвижда промяна на конституционното име, но и промяна на преамбюла, където се споменават термини, производни от Република Македония", каза Иванов.
Договорът нямал правна сигурност и гаранции за македонската страна, смята президентът. Гърция успяла да ги изпълни своите искания. "Това, което го направи с македонците в Гърция, чрез договора настоява да го направи и с македонците в Македонија", допълва Иванов. Категоричен е, че неговото становище за неподписване е окончателно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,