Половината имейли за събиране на лични данни са ненужни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6911745 www.24chasa.bg
Основната задача на регламента е да овласти потребителите, които да са по-информирани, заяви председателят на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси по време на конференцията.

Над 15 хил. регистъра има в България

Голяма част от имейлите, които потребителите получават, за да потвърдят съгласие за събиране на личните им данни, са ненужни. Това заяви адвокат Десислава Кръстева в сряда на конференцията “Как да превърнем GDPR лимоните в лимонада?”, организирана от Дигитална национална коалиция (ДНК).

Съгласието на потребителя не е единственото основание за обработване на лични данни. Такова може да е законово изискване, легитимен интерес, подписан договор. Когато по закон се изискват лични данни, лицето всъщност няма право на избор дали да ги предостави. Според Кръстева регламентът е написан сложно и има възможности за тълкуване, а голяма част от бизнеса дори не го е прочел. Правилата не се и възприемали правилно - чрез събраните данни бизнесът можел да стане по-конкурентоспособен и да генерира големи приходи.

Над 15 хил. регистъра на национално и местно ниво има в България, заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков. “В тях има лични данни, но това не е проблем. Въпросът е, че трябва да има правила как се събират, съхраняват, на кого и защо се предоставят”, каза той.

Председателят на Комисията за защита на лични данни Венцислав Караджов обясни, че не е задължително всяка компания да назначава лице, което да отговаря за данните. Според Караджов новият регламент би трябвало да намали разходите за бизнеса, защото вече изискванията са еднакви за всички държави и управлението на данните може да става от една точка.

Основната задача на регламента е да овласти потребителите, които да са по-информирани, заяви председателят на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси по време на конференцията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата