Спътникът-ретранслатор от китайска лунна мисия достигна определената орбита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6912369 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Изстреляният от Китай на 21 май спътник-ретранслатор за мисията на лунния апарат "Чанъе-4" достигна определената орбита, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Спътникът "Цюецяо" стигна до хало-орбита близо до точката на Лагранж L2, на разстояние 65 хиляди километра от Луната след 20 дневен полет.

"Този спътник стана първият в света, започнал работа на тази орбита", каза Чжан Хунтая, ръководител на Китайската академия за космически технологии. "Той ще положи основата за мисията на апарата "Чанъе-4", който се очаква да бъде първата сонда, извършила меко кацане на обратната страна на Луната".

Лунната мисия "Чанъе-4" е един от най-амбициозните проекти в световната космонавтика през тази година. Той предвижда меко кацане на обратната страна на Луната и установяване на връзка със Земята оттам чрез ретранслатора в точка L2. Мисията ще бъде платформа за учените за по-нататъшното изучаване на обратната страна на Луната. В състава на "Чанъе-4" влизат автоматична лунна станция и роувър, който ще бъде използван за геоложки изследвания. Изстрелването им е планирано за края на годината.

Китайската програма за изучаване на Луната условно е разделена на три части. През 2007 г., в рамките на първата част, успешно беше изстрелян апаратът "Чанъе-1". Той работи на лунна орбита 16 месеца. Така беше създадена триизмерна карта на нейната повърхност с висока резолюция.

През 2010 г. към Луната беше изпратен апарат, който да заснеме мястото, където трябваше да кацне "Чанъе-3". Втората част от китайската програма предвиждаше изпращането на роувър. Третата, която се осъществява сега, пък трябва да достави на Земята образци от лунни скали. Китай планира да изпрати космонавти на Луната до 2036 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,