Мария Габриел: Цифровизацията на публичната администрация вече е необходимост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6912370 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Цифровизацията на публичната администрация вече е необходимост, е заявила българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на Конференцията по семантична оперативна съвместимост SEMIC 2018, организирана от Европейската комисия в сътрудничество с Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от Отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България.

Темата на конференцията е "Цифрова свързаност на публичните администрации" и в нея участват представители на държавни администрации, ИКТ специалисти, изследователи, предаде БТА.

За да постигнем една истински цифрова Европа, е нужно предварително условие - публичните администрации да бъдат отворени и цифрови по подразбиране, за да осигурят по-висока ефективност, прозрачност и доверие, е посочила Габриел. Тя е дала пример, че, ако публичните администрации бъдат свързани на всички нива, тогава гражданин от Варшава ще може да се премести в София, без да е необходимо да чака седмици да получи нужната документация. Ключът към такава цифрова трансформация е оперативната съвместимост, е отбелязала еврокомисарят.

Мария Габриел е подчертала, че Европейската комисия може да помогне на държавите членки да преодолеят препятствията чрез инициативи като Европейската рамка за оперативна съвместимост, програмата на Европейската комисия за оперативна съвместимост ISA2 и програмата "Свързана Европа".

Действията ни са насочени към това европейските публични администрации да са цифрово достъпни, като прилагат принципа "веднъж завинаги", като осигуряват цифрови услуги, основани на данни, и съобразени с търсеното от гражданите. Това означава, че част от информация или копие от документ трябва да бъдат цифровизирани само веднъж, е обяснила Мария Габриел. Ако се налага това да се направи отново, дори да е поискано от друг отдел или агенция, гражданинът или бизнесът трябва да могат да предоставят достъп до съществуващата цифровизирана информация по много лесен начин.

Тя е отбелязала и друг елемент за оперативна съвместимост - данните. Свързаните данни улесняват свързването на публичните администрации, задействайки принципа "веднъж завинаги" под формата на "администрация с един клик". Докато на техническо ниво е важно как информацията се пренася, то семантичното ниво е свързано с това какво съдържа тази информация, ние правим това чрез решения като регистри, речници и стандарти за метаданни, които гарантират еднакво разчитане на данните от различни системи, е обяснила Габриел. Според нея България е добър пример в това отношение. Българската администрация инвестира в свързване на регистри, съдържащи данни на компании и граждани, и въз основа създава изцяло електронни услуги.

Еврокомисарят е обърнала внимание и на въпросите как публичните администрации обменят данни с граждани, с бизнеса и помежду си, и как обществени данни с висока стойност се предоставят и се свързват с външни източници, така че да превърнат анализа на големите масиви от данни, машинното обучение и изкуствения интелект в източник на знание за цялото общество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,