В. "Нафтемборики": Споразумението със Скопие - катализатор в гръцката вътрешна политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6912375 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Празничният тон, който излъчваше Алексис Ципрас вчера /във вторник - б.ред./ в телевизионното му изявление за споразумението със Скопие, съдържаше и едно дълбоко усещане за облекчение. Споразумението беше последната карта на премиера, за да разбърка по някакъв начин колодата във вътрешната политика, която досега изглеждаше придобила замръзнали черти, пише в. "Нафтемборики".

Ако не беше успял, щеше да отиде на следващите избори със съкрушителни шансове срещу себе си. Сега ще се опре на въпроса със Скопие. Процедурата по прилагане на споразумението не се очаква да бъде кратка, а неговият план е да подобри позицията си и да предизвика проблеми за политическите си опоненти. Като поема, разбира се, и риска, че развитията може и да не оправдаят очакванията му - сценарий, за който в този момент в кабинета на премиера не искат дори и да мислят.

В центъра на медийното планиране на кабинета на премиера е изтъкването на лидерския профил на Ципрас. Показателно за непосредственото прилагане на тази стратегия е, че премиерът избра да се проведе незабавен дебат в парламента в петък, а тази /миналата - б.ред/ вечер си уговори и интервю по държавната телевизия, посветено на споразумението със Скопие.

Целта му сега, когато има споразумение със Скопие, е да монополизира интереса на гръцкото обществено мнение, а развитията в икономиката, гласуването на законодателния пакет в четвъртък, дебатите за увеличение на данъчното бреме и на облагането на недвижимата собственост, намалението на пенсиите, суровите условия на международния надзор след меморандума и дискусиите за дълга - да останат на второ място.

В рамките на същата стратегия кабинетът на премиера изтъква поздравленията, които идват от САЩ, ЕС, НАТО, европейските социалисти и т.н.

Експертите по националните теми в опозиционните партии отбелязват, че споразумението има много неясни точки, "сиви" зони и т.н. На този етап това не занимава премиера. Ципрас ще "бомбардира" гръцкото обществено мнение с празнични изказвания и преувеличения, както направи вчера, и с хвалебствени коментари, като се опита да изложи тези, които не са съгласни.

Ако в хода на нещата положението се обърка, в кабинета на премиера имат готов план да обвинят Скопие, че не спазва обещанията си, както вчера /във вторник - б.ред./ умно още от самото начало постави като основна тема и президентът Павлопулос, като по този начин обслужва както националните цели, така и целите на правителството. На този етап обаче кабинетът и лично Ципрас има нужда от ореола на споразумението, а не от съдържанието му. Именно на ореола му ще се опре, за да постигне целите си. Пък после ще видим...

Един пример: Всички разбират, че зелената светлина за процедурата за присъединяване на Скопие към ЕС и НАТО, която беше цел на нашите съседи, а и на САЩ и ЕС, още от самото начало създава свършен факт, който ще бъде трудно да бъде променен, ако в хода на развитията от Скопие не спазват споразумението в цялост. Освен това нито НАТО, нито ЕС са се ангажирали, нито пък ще се ангажират публично, че ще прекратят присъединителните преговори със Скопие, ако споразумението не бъде финализирано. Това обаче не пречи на Ципрас да твърди точно обратното. . .

Сътресения в опозицията

Първите впечатления са, че Ципрас постига целта си.

В Нова демокрация още от първите часове се наблюдава безпомощност, която трябва да бъде преодоляна на срещата на (лидера на партията) Мицотакис с президента днес /вчера - б.ред./

В Движението за промяна вече започнаха сътресенията. Партията, която без друго се намира в състояние на крехко единство, ще се бори упорито да не се разпадне в усилията си да се справи с натиска на Ципрас да подкрепи споразумението.

Не е случайно, че от вчера /вторник - б.ред./ вечер започнаха вече - с участието на правителствения механизъм - да циркулират първите сценарии за тройни избори през пролетта на 2019 г., които съвпадат с оценката, че на Скопие ще е нужна около една година да предприеме стъпките, предвидени в споразумението, и да дойде време за ратификацията му.

В СИРИЗА преценяват, че в хода на прилагането на споразумението ще имат повече ползи, отколкото загуби. За да сме по-точни - че ще си върнат повече гласове, отколкото ще изгубят. Тези изчисления обаче не са лесни и ще минат месеци, преди да се разбере дали са верни или погрешни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,