Доброволците на изборите в Турция са се увеличили десетократно за 4 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6912456 www.24chasa.bg

"Вот и отвъд вота" - така се нарича гражданска инициатива в Турция, чиято значимост се увеличава с всеки изминал ден. Както подсказва името, дейността на инициативата е свързана с изборите. Най-общо казано, в нея са включени граждани, които изпълняват ролята на наблюдатели на доброволни начала в изборите без оглед на партийни интереси. Целта на инициативата е да помага за опазване на бюлетините от подмяна и манипулиране.

"Опитите за подмяна на бюлетините на вота са най-често срещаният негативен фактор при гласуването, който е присъщ не само за Турция, но и за други страни", казва Серджан Челеби, един от основателите на инициативата.

"Не е тайна, че има хора, които не отиват да гласуват само заради това. Нашата инициатива има за цел да накараме хората да гласуват, самите те да са внимателни и да следят за вота си. Участващите в нашето движение изпълняват ролята на доброволни наблюдатели на секционните комисии при гласуването. Същинската ни работа е след приключване на изборния ден, когато започва броенето и регистрирането в компютрите, където е крайно наложително да се наблюдава броенето и регистрирането на бюлетините, понеже тогава най-често се правят опити за подмяна на бюлетините. Нашите наблюдатели следят и заявяват, ако има процедурни нарушения, оплаквания на гражданите и изготвяме въз основа на това протоколи, които предаваме на ВИК", посочва той.

Движението се появи за пръв път на местните избори през 2014 г. и доказа, че има нужда от него.

На общите избори на 7 юни 2015 г. се включиха около 13 хиляди доброволни наблюдатели, въпреки че имаше нужда от поне 10 пъти по толкова, допълва той.

При изборите ситуацията е такава, че всеки държи на своята партия като феновете на футболен клуб. В секционните комисии има представители на всяка политическа сила. Присъствието на доброволните наблюдатели, които са напълно независими граждани, е особено важно в критичните избирателни райони, където дори един вот може да промени резултата, смятат от движението. Девизът им е "който и да си, ела"/по Мевляна/.

Неформална гражданска организация, която е независима от политическите партии - така определя Гьозде Елиф Сойтюрк, ръководителка на движението, което от 2016 година вече е регистрирано като Асоциация. За изминалите четири години активистите са се увеличили до 227 хиляди на миналогодишния референдум. Особено ценни са хората с юридически познания, адвокатите на доброволни начала.

За пореден път доброволните наблюдатели от Асоциацията ще участват в изборите на 24 юни т.г. и за това се подготвят много старателно и смятат, че сега повече от друг път трябва да бъдат нащрек.

"На вота на 24 юни има много повече рискове за манипулации, тъй като ще се гласува едновременно за президент и за парламент, което може да обърка много от гласоподавателите. Проблемни са и гъсто населените райони в мегаполиса Истанбул, където има повече условия да бъдат пускани бюлетини без печат, предупреждаваме избирателите, че е възможно да има балотаж на президентските избори", обяснява Сойтюрк.

По думите й, особено важно е присъствието им при т.нар. подвижни урни, каквито ще има за пръв път на предстоящите избори за хората с увреждания, които не могат да се придвижват до местата за гласуване, тъй като там няма никакви други наблюдатели.

Доброволните наблюдатели се регистрират в сайта на Асоциацията. След това се провежда обучение. Подготвили са и книжка с правилата за гласуване. Целта, която са си поставили, е на 24 юни да има техни наблюдатели във всичките 81 провинции на Турция. Ползват много активно социалните медии.

Хайде на урните, не е достатъчно само да гласуваш, трябва да се погрижиш за сигурността на собствения си вот - е девизът на организацията на доброволните наблюдатели и те призовават гласоподавателите да се обръщат към тях, когато са забелязали нередности при гласуването и след това.

На 24 юни очакват висока избирателна активност. А нарасналата за четири години популярност на тяхното движение смятат, че е показател за активизиране на отговорността в обществото за честни и законни избори, което е демократично право на всеки

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германия нищи канала за крадени тузарски коли, който бе разбит у нас преди 4 месеца, научи "България Днес". Родните криминалисти сгащиха банда, наемала луксозни автомобили от Германия, които отмъквала и докарвала в България. Тук след интервенции по рамата колите били продавани на нищо неподозиращи купувачи.

Григор Димитров няма да вземе участие в традиционния турнир "Некер Къп" на острова на милиардера сър Ричард Брансън. Най-добрият български тенисист не е сред поканените звезди за тазгодишното издание на благотворителната изява. То ще се проведе от 24 до 29 ноември на острова на Брансън - Некер. Вече няколко години Брансън провежда про-аматьорската

Плочките на входа на Южния парк в София откъм бул. Витоша се надигнаха. За това алармираха граждани в социалните мрежи тази сутрин. Случаят отново повдига въпроса за качеството на ремонтните дейности в