Доброволците на изборите в Турция са се увеличили десетократно за 4 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6912456 www.24chasa.bg

"Вот и отвъд вота" - така се нарича гражданска инициатива в Турция, чиято значимост се увеличава с всеки изминал ден. Както подсказва името, дейността на инициативата е свързана с изборите. Най-общо казано, в нея са включени граждани, които изпълняват ролята на наблюдатели на доброволни начала в изборите без оглед на партийни интереси. Целта на инициативата е да помага за опазване на бюлетините от подмяна и манипулиране.

"Опитите за подмяна на бюлетините на вота са най-често срещаният негативен фактор при гласуването, който е присъщ не само за Турция, но и за други страни", казва Серджан Челеби, един от основателите на инициативата.

"Не е тайна, че има хора, които не отиват да гласуват само заради това. Нашата инициатива има за цел да накараме хората да гласуват, самите те да са внимателни и да следят за вота си. Участващите в нашето движение изпълняват ролята на доброволни наблюдатели на секционните комисии при гласуването. Същинската ни работа е след приключване на изборния ден, когато започва броенето и регистрирането в компютрите, където е крайно наложително да се наблюдава броенето и регистрирането на бюлетините, понеже тогава най-често се правят опити за подмяна на бюлетините. Нашите наблюдатели следят и заявяват, ако има процедурни нарушения, оплаквания на гражданите и изготвяме въз основа на това протоколи, които предаваме на ВИК", посочва той.

Движението се появи за пръв път на местните избори през 2014 г. и доказа, че има нужда от него.

На общите избори на 7 юни 2015 г. се включиха около 13 хиляди доброволни наблюдатели, въпреки че имаше нужда от поне 10 пъти по толкова, допълва той.

При изборите ситуацията е такава, че всеки държи на своята партия като феновете на футболен клуб. В секционните комисии има представители на всяка политическа сила. Присъствието на доброволните наблюдатели, които са напълно независими граждани, е особено важно в критичните избирателни райони, където дори един вот може да промени резултата, смятат от движението. Девизът им е "който и да си, ела"/по Мевляна/.

Неформална гражданска организация, която е независима от политическите партии - така определя Гьозде Елиф Сойтюрк, ръководителка на движението, което от 2016 година вече е регистрирано като Асоциация. За изминалите четири години активистите са се увеличили до 227 хиляди на миналогодишния референдум. Особено ценни са хората с юридически познания, адвокатите на доброволни начала.

За пореден път доброволните наблюдатели от Асоциацията ще участват в изборите на 24 юни т.г. и за това се подготвят много старателно и смятат, че сега повече от друг път трябва да бъдат нащрек.

"На вота на 24 юни има много повече рискове за манипулации, тъй като ще се гласува едновременно за президент и за парламент, което може да обърка много от гласоподавателите. Проблемни са и гъсто населените райони в мегаполиса Истанбул, където има повече условия да бъдат пускани бюлетини без печат, предупреждаваме избирателите, че е възможно да има балотаж на президентските избори", обяснява Сойтюрк.

По думите й, особено важно е присъствието им при т.нар. подвижни урни, каквито ще има за пръв път на предстоящите избори за хората с увреждания, които не могат да се придвижват до местата за гласуване, тъй като там няма никакви други наблюдатели.

Доброволните наблюдатели се регистрират в сайта на Асоциацията. След това се провежда обучение. Подготвили са и книжка с правилата за гласуване. Целта, която са си поставили, е на 24 юни да има техни наблюдатели във всичките 81 провинции на Турция. Ползват много активно социалните медии.

Хайде на урните, не е достатъчно само да гласуваш, трябва да се погрижиш за сигурността на собствения си вот - е девизът на организацията на доброволните наблюдатели и те призовават гласоподавателите да се обръщат към тях, когато са забелязали нередности при гласуването и след това.

На 24 юни очакват висока избирателна активност. А нарасналата за четири години популярност на тяхното движение смятат, че е показател за активизиране на отговорността в обществото за честни и законни избори, което е демократично право на всеки

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.