Дигиталният център в 18-о училище прави децата изследователи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6912693 www.24chasa.bg

Първолаци от иновативна паралелка готови с календар с българските и японските празници

В момента има земетресение в Невада.

Ураганът Ирма пък преди време беше точно между остров Куба и полуостров Флорида на континента Северна Америка.

На 8 май е имало земетресение в Лос Анджелис.

На 5-и е имало вулканско изригване на Хаваите.

Това не са реплики от диспечерски пункт за справяне с природните бедствия в САЩ. Това е част от комбинирания урок по география и математика на 10-класници в 18-о средно училище “Уилям Гладстон” в София. От 24 април там заработи ултрамодерният дигитален център по природо-математически науки “Акад. Георги Наджаков”, който струва половин милион лева и е подкрепен от фондация “Америка за България”.

“Целта е ученикът да бъде активен, да бъде изследователят. Той да търси, той да намира, той да задава въпроси, така

пътува в света

на науката и в

реалния свят”, обяснява учителят по география Лазар Павлов. Заедно с учителката по математика Нели Тричкова разясняват на учениците какво са ураганите, накъде се движат, математическата им основа...

“Заложихме на проектно базирания метод на обучение. Техниката в дигиталния център се изпълва със съдържание с този метод. Не се провеждат нормални часове, разделени са на модули. Въпреки че центърът е природо-математически, софтуерът и хардуерът са приложими във всички предмети”, уточнява заместник-директорът на училището Иван Стоянов, чийто специален ресор са образователните технологии.

Според младия учител по история и английски език уникалното за центъра е, че има

кабинет по

химия -

функционираща

лаборатория

Този кабинет е най-често посещаваният.

“За първи път учениците имат възможност да правят опити и сами да постигат резултатите, а след това да правят изводите. Нещата не им се дават наготово. Ето - желязо в меден сулфат.”

Така ни представя работата си учителката по химия Наташа Янчева, след като току-що е показала на учениците си защо не може в железни съдове да държим син камък. Получава се друго вещество. В медни съдове обаче може да държим железен сулфат.

Учениците работят в екип, придобиват умения за търсене, за наблюдение, за критичност към себе си и останалите. Те са в друга среда - всичко става пред очите им, в реално време. Виждат явленията, не им се налага да гадаят какво се има предвид зад думите в учебника.

В центъра има експериментални и дигитални лаборатории по физика, роботика и 3 D моделиране, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и приложна математика и програмиране. Лабораториите имат най-модерното експериментално и техническо оборудване в областта на природните науки, както и подходящ софтуер и приложения за виртуална работа по различните предмети.

В 18-о училище

има иновативни

паралелки

Те са с преподаване на японски - по две в 1-и и 5-и клас и една в 8-и клас. Учителите сами подготвят т.нар. експедиции, които са интердисциплинарни. Проектите задължително са билингвални. Всеки проект или експедиция завършва с някакъв продукт. Малките създадоха календар на българските и японските празници и обичаи. С помощта на учителите си по японски, които задължително 1 година са преподавали езика в Страната на изгряващото слънце, учениците

поддържат

контакти с

японско училище

в мрежата. Догодина вече връзката ще осъществяват в новия дигитален център, който и преподаватели, и ученици усещат като своя лична придобивка.

Директорката на 18-о училище “Уилям Гладстон” Величка Стойчева, както и заместниците ѝ Десислава Николова и Иван Стоянов участваха в първата кръгла маса за дигиталното образование в България, организирана от “24 часа” и VIVACOM в партньорство с Министерството на образованието и науката и Столичната община на 1 юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.