Радев призова македонския президент да възобнови диалога със Заев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6912808 www.24chasa.bg
Румен Радев посрещна македонския президент днес в София. СНИМКА: Десислава Кулелиева

България да има допълнителни гаранции за спазването на договора между двете страни, поиска държавният глава

Президентът на Македония Георге Иванов да възстанови диалога между институциите в Скопие в този критичен за страната момент, за да се избегнат възможностите да бъде стопиран процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на Македония. Залогът в момента е много голям - не само за Македония и Гърция, но и за целите Балкани и цяла Европа.

С този призив се обърна българският президент Румен Радев към македонския си колега на пресконференцията след двустранната им среща. Георге Иванов е на официално посещение у нас.

Няма да крия, с президента имахме тежък разговор - България е силно обезпокоена от ескалацията там, от скъсването на диалог между институциите в такъв критичен за Македония момент, заяви Радев. И приветства усилията за намиране на решение на казуса с името, защото е важна стъпка по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Осъзнаваме, че това е сложен и продължителен процес, който поражда вълнения и в Македония, и в Гърция, но е важен като казус, затова засяга интересите и на други държави като България и има регионално измерение, обясни Радев. И напомни нашето отношение към предложения компромисен вариант - от признаването на Македония през 1992 г. нито едно българско правителство не формулира конкретни условия и претенции към името. В резултат на това този казус не присъства нито в политическата декларация от 1999 г., нито в договора от 2017 г., допълни президентът. Предлага се да бъде Северна Македония, но в същото време Македония се намира на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са географски реалности и исторически обременености, които ни задължават в тази ситуация да бъдем изключителна внимателни и да следим и преценяваме не само изхода от преговорите, но и изпълнението на договорните ангажименти в двустанните ни отношения, които трябва да придобият необратим характер, предупреди обаче държавният глава. Той напомни, че България е държавата, която най-силно подкрепя европейските и евроатлантическата перспектива на Македония. Приемаме резултатите от преговорите с Гърция най-вече, защото премахват пречки пред този процес, допълни Радев. Но бе категоричен, че за нас най-важно е стриктното спазване на ангажиментите от договора, според който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия, да нямат териториални претенции и да няма пропаганда към омраза и насилие. Стриктното спазване на този договор е необходимо условие за безпроблемния път на Македония към Европа, допълни Радев.

Георге Иванов му благодари, че провеждат среща в чувствителен момент за Македония, но "в такива моменти се познават истинските приятели".

Не може стратегическите цели на Македония да бъдат алиби за вредни договори, обяви обаче Иванов. Той обясни, че никого не у гонил от кабинета си, а е отказал да легализира договор, който вижда за пълви път и който е изготвен без негово участие.

Получих за първи път документ, който не познавах. Не бях включен в създаването му. Както са го създали без мое участие, защо аз да легализирам чужда активност, попита македонският президент. Това е тяхно решение и е тяхна отговорността. Не приемам квалификации, че аз преча за стабилността в региона. Знае се кой пречи на Македония. Като президент съм се заклел, че ще уважавам конституцията. Не мога да приема акт, който е в нарушения, допълни Иванов.

Македонският президент призна, че е бил изненадан от отказа на премиера Бойко Борисов да се срещнат. Негово е решението и негова е отговорността, тъй като той не е само премиер, а и председателстващ ЕС. Казва да се води диалог, а с този жест заема страна, коментира Иванов.

Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него, коментира пък Румен Радев. Приоритетите ни за Западните Балкани да не се ограничават само до прегръдките, лидерство и отговорност е да не бягаш от проблемите, допълни държавният глава. Той призова България да търси контакти не само с правителството на Македония, но и с останалите институции, включително опозицията.

Ако сравним двата договора - този с Гърция изключва поправки и отмяна, а този с България допуска прекратяване. Това поставя България в ситуация да търси допълнителни гаранции, категорично да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Македония за организации на наша територия, които са в противоречие с конституцията ни, призова още Радев. Той изрази очаквания правителството и МВнР да впишат тези ангажименти в глава 35 в бъдещата договорна рамка от преговорите на Македония с ЕС - това означавало ясни договорки и мониторингов контрол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,