Министър Радев: Относно границите трябва да мислим и да действаме заедно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913395 www.24chasa.bg
Валентин Радев СНИМКИ: Пресцентър МВР

В рамките на първата работна сесия вътрешните министри на страните от Залцбургския форум обсъдиха гранично управление и взаимна съвместимост на информационните системи - сред най-актуалните и съществени теми от дневния ред на ЕС в областта на вътрешните работи .

„Нивото на сигурност на външните граници на ЕС има пряко отражение както върху способността на Съюза и на държавите членки да управляват успешно миграционните процеси, така и върху нивото на сигурност в ЕС като цяло“, заяви министър Радев. В този смисъл той изтъкна, че граничната сигурност е основен приоритет на Българското председателство на Съвета и ще продължи да бъде сред приоритетите и на бъдещите ротационни председателства.

„Защитата на границите е въпрос, който вече не може да се разглежда само от национална гледна точка. За да е ефективна тази защита, трябва да мислим и да действаме заедно на общоевропейско ниво“, допълни Радев и подчерта, че една от стъпките в тази посока е разработването и прилагането на система за Европейско интегрирано управление на външните граници. Основни елементи от стратегията бяха препотвърдени в заключенията, приети на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ на 5 юни.

По време заключителното събитие в рамките на настоящото румънско председателство на инициативата бе дискутирано и въвеждането на унифицирани практики в дейността по анализ на компетентните органи. „Политическият цикъл на ЕС за борба с тежката и организирана престъпност може да послужи за обща платформа, в която да се тестват възможностите за хармонизиране практиките за анализ“, посочи министър Радев. Той запозна колегите си с конкретните инициативи осъществени от Българското председателство за подобряване на ефективността от политическия цикъл, който позволява на държави членки да изпълняват и отчитат общи приоритет въз основа на общ анализ.

Валентин Радев

На 15 юни заседанията на вътрешните министри продължават и в разширен формат с Групата на приятелите на Залцбургския форум от Западните Балкани и Република Молдова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,