Гърция прие пакет с реформи, за да отключи нов транш по кредитното споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913479 www.24chasa.bg

Гръцкият парламент прие днес пореден пакет с реформи, за да осигури нов транш по кредитното споразумение и да затвори четвъртия, последен преглед на изпълнението на спасителната програма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Гърция предстои да излезе от последната програма през август, след което ще разчита на финансовите пазари, за да покрива задълженията си по заема.

Атина иска да приключи последния преглед преди срещата на Еврогрупата на 21 юни. Евентуална зелена светлина от прегледа ще й осигури нов транш в размер на 12 милиарда евро.

Депутатите приеха пакета с реформи със 154 срещу 144 гласа в 300-местния парламент.

Новите реформи включват мерки за ускоряване на приватизацията в енергийния сектор и изменения в данъчното облагане на недвижимото имущество. Пакетът очертава и мерки, които ще влязат в сила в периода след приключване на спасителната програма, като допълнително орязване на пенсии през 2019 г. и по-нисък праг за освобождаване от данъци през 2020 г.

Атина се съгласи да се придържа към определена финансова линия след приключването на последния спасителен пакет - третия, който получи от 2010 г. Тази линия предвижда страната да има първичен бюджетен излишък - като се изключат разходите по обслужване на дълга - от 3,5 процента от БВП до 2022 г. и от най-малко 2 процента след това, напомня агенцията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" има с какво да се гордее на световното първенство. Една "синя" половинка привлича погледите по стадионите в Русия. Съпругата на исландския защитник Холмар Ейолфсон - Йона, спокойно може да се нареди в Топ 10 на най-красивите жени на мондиала. Блондинката подкрепя "викингите", въпреки че мъжът й още не се е появил в игра.

Полицейски патрул в центъра на Нижни Новгород, Русия следи за сигурността на феновете по време на Световното първенство по футбол. Снимка: REUTERS/Gleb