Евродепутатите няма да пият от пластмаса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913493 www.24chasa.bg

От лятото на 2019 г. се слага край на използването на пластмасови бутилки на заседания на евродепутатите и в кулоарите на Европарламента.

Избраниците на европейските граждани ще дават личен пример, като пият от картонени чаши. Решението се вписва в целта за драстично намаляване на еднократните пластмасови прибори за хранени и пластмасовите бутилки, за да се спре замърсяването на природата.

През 2017 г. членовете на Европарламента са изпили 1 млн. бутилки с вода, като 600 000 от тях са били предложени по време на официални сълбития, а 400 хил. - при заседания на политическите групи. За пиене занапред евродепутатите ще използват специалните чешми за тази цел, които от 127 сега ще стават 300 през лятото на 2019 г.

Служителите на парламента, натоварени с административните и финансови въпроси, решиха през април да не предлагат повече вода в пластмасови бутилки на заседания, които продължават по-малко от час и половина.

Колкото до новата директива за забрана на еднократните вилици, лъжици, сламки и пр., тя би трябвало да бъде приета до края на 2019 г. и да се прилага от 2022 г., припомня АФП.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,