Александър Манолев: 4.3 милиарда евро е стокооборотът с Румъния за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914188 www.24chasa.bg
Зам.-министър Александър Манолев, кметът на Велико Търново Даниел Панов и Ивайло Маринов – ръководител на Служба по търговско-икономическите въпроси – Букурещ на откриването на бизнес форума СНИМКА: Дима Максимова

За 2017 г. износът ни за Румъния възлиза на 2.1 милиарда, а общият ни стокооборот е 4.3 милиарда евро, каза на откриването на българо-румънски бизнес форум във Велико Търново зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Той съобщи, че румънски компании са инвестирали в икономиката на България над 200 милиона евро. Редица български компании вече работят успешно на румънския пазар.

Пред 24 компании от северната ни съседка и фирми от региона Манолев подчерта, че Велико Търново е едно много добро място за правене на бизнес. Промишлеността в региона е сред основните структуроопределящи отрасли. Предприятията са реализирали над 5 милиарда лева оборот за 2017 г. Сред тях най-голям дял имат услугите с 63%, след това производството с 28 % и селското стопанство с 8%. "През първите месеци на 2018 г. се наблюдава още по-сериозно оживление в икономически план в региона, намаляване на безработицата до 6.1%. Това е и един от регионите на България, който най-успешно изпълнява европейските проекти, като средно на човек от населението усвояването е 746 лв., а за община Велико Търново - 1000 лв.", каза зам.-министърът. Като предимства на региона той изтъкна благоприятното географско и транспортно положение, отличната информационна и комуникационна инфраструктура, наличието на висококвалифицирана работна ръка, разнообразието в икономическите отрасли и все по-сериозният интерес от страна на чужди инвеститори.

Пред бизнеса Манолев изнесе данни, че на национално ниво тази година ще е поредната с устойчив икономически ръст, като очакванията са за 3.8% ръст на БВП за 2018 г.. Той посочи, че България е изключително стабилна политически и финансово, с едни от най-добрите показатели на ниво ЕС и цитира поредното повишение в кредитния ни рейтинг с перспектива от стабилна на положителна.

"България се утвърждава и като една от най-привлекателните дестинации за чужди инвестиции през последните години. Все повече инвестиции се реализират в производства с висока добавена стойност като информационни и комуникационни технологии, електроника, автомобилно производство, електротехника и др.. В Министерство на икономиката полагаме сериозни усилия за намаляване на административната тежест. Инвестираме в държавната компания за индустриални зони. Вече има 9 работещи индустриални зони, които привличат инвеститори", каза Манолев.

Над 2.5 милиарда евро е сумата, която Министерство на икономиката чрез различни инструменти разпределя за малкия и среден бизнес, допълни той.

Заместник министърът посочи, че бизнес форума е поредна стъпка за разгръщане на потенциала на партньорство в контекста на Българското европредседателство и когато икономиките на двете страни са в подем, а отношенията между бизнеса бележат все по-добри връзки.

Кметът домакин Даниел Панов каза, че Велико Търново отчита 15% ръст на румънски туристи за м.г. Освен това има добри партньорства между фирми в хранително-вкусовата и сладкарската промишленост с компании от румънска страна. Панов съобщи на предприемачите за срещата с дипломатически мисии на Румъния, които са на двудневно посещение в старата столица. "Надявавам се тези партньорства да дадат ръст в икономиката и бизнеса", каза Даниел Панов. Като председател на сдружението на общините той обяви и че предстои среща на НСОРБ с Асоциацията на местните власти в Румъния, която ще активира взаимоотношенията както с местната власт, така и с бизнеса.

На форума бяха подписани споразумения за сътрудничество между български и румънски бизнес организации. Участниците си пожелаха срещата да завърши с подписването на редица договори между български и румънски компании.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.