Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6915944 www.24chasa.bg

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Представени са 7 варианта на трасета, като единият е за 25 млрд. куб. м газ с находни точки от 13 източника. Сред тях са Русия, Азербайджан, САЩ, Египет, Нигерия. Този газ може да се доставя към Италия, Австрия, Хърватия, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Турция. Общо 11 държави имали интерес да купуват газ. Анализът е показал, че за периода 2020-2040 г. тези държави ще имат нужда от още 40 млрд. куб. м газ.

Инвестицията в този вариант е изчислена на 1,4 млрд. евро. Участници в представянето казват, че това е предпочитаният вариант от “Булгартрансгаз”, поне за първия етап.

Най-мощният вариант е доставка на 60 млрд. куб. м и инвестиция към 2,6 млрд. евро.

Предпроектното проучване се извършва от българо-швейцарското дружество ДЗЗД “АФ-ЕМГ Консулт”. До края на юли то трябва да представи един основен и един резервен вариант за хъба, както и основен и резервен вариант за финансовия модел.

В междинния доклад са представени 4 модела. Единият е със 100% финансиране на проекта за хъба от “Булгартрансгаз”, вторият е с привлечено финансиране - по плана “Юнкер”, “Свързана Европа”, ЕИБ, ЕБВР и др. Има вариант и за привлечено финансиране и с инвеститори.

Това обаче не означава приватизация на “Булгартрансгаз”, уточняват експерти. Ако бъде избран този вариант, вероятно ще се направи проектна компания за дяловете в новоизграждащите се газопроводи. Това е най-вече тръбата в Северна България, която е по трасето на “Южен поток” към Сърбия и оттам към Централна Европа.

Целта на хъба е да запази, а ако може и да повиши ролята на България като разпределител на газови потоци. В момента по транзитната ни газова мрежа се транспортират към Турция около 14 млрд. куб. м, към Гърция към 2 млрд. и малки количества към Македония. Потреблението в страната ни е към 3 млрд. Всичките тези около 20 млрд. куб. м газ обаче все още са руски.

След спирането на проекта “Южен поток” и строителството на тръбите на “Турски поток” развитата и модернизирана мрежа на България може да остане празна, тъй като Турция ще си получава газа по вече построената първа тръба.

Затова страната ни усилено модернизира мрежата, за да може евентуално да обърне потока вместо към Турция към България. До края на месеца реверсивната връзка с Турция ще бъде открита. След дълго забавяне газовата връзка с Гърция навлезе във фаза избор на строител. Енергийният министър Теменужка Петкова бе преди дни в Белград, за да се забърза и интерконекторът със Сърбия.

Хъб “Балкан” - между 25

и 60 млрд. куб. м газ и до

2,6 млрд. евро инвестиции

11 държави имали интерес, цената за резервирането на капацитет

в тръбите можела да е с 12% по-ниска от средната в Европа

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.