Кючеците от “Столипиново” влязоха в закрити сватбени салони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917902 www.24chasa.bg
Един от сватбените салони в Столипиново, изолиран далече от квартала. СНИМКА: Радко Паунов

- Нито една жалба от силна музика в Пловдив т.г.

- В Пазарджик забраниха оркестрите на живо и въведоха драстични глоби

Жалбите срещу силна музика от “Столипиново” спряха. Нито една не е постъпила от началото на годината в пловдивския общински инспекторат.

“Колкото и невероятно да звучи, нямаме оплаквания”, твърди пред “24 часа” директорът на местното ФБР Ангел Славов.

Преди време неговите служители били заливани със сигнали за денонощни маанета и кючеци, които се вихрят по улиците на квартала с дни.

“Първо, вече почти не живеят българи в етническия квартал. Те

продадоха

апартаментите си

и се изселиха.

Останаха само

цигани,

на които музиката не им пречи. Напротив - кефят ѝ се. Второ, в “Столипиново” и другите махали отдавна са обособени места за тържества. Те са закрити и изолирани”, казва кметът на район “Източен” Николай Чунчуков. Той твърди, че купоните на открито почти са изчезнали. Срещали се тук-таме. Столипиновци вече вдигат сватбите си, като

наемат палати

в панаира, в

новотела

и в ритуални домове като “Сарая” край с. Калояново.

Предшественикът наЧунчуков - Петър Петров, сега зам. областен управител на Пловдив, казва, че това не бива да ни учудва. “И тези хора се променят. Те са градски роми. Нямат нищо общо с онези на село. В Пловдив са родени дедите и бащите им, те са израснали в големия град и имат съвсем друг манталитет. Навремето работеха в месокомбината и консервните фебрики, сега се трудят по тържища, складове и фирми. Не са хора за груба кърска работа”, коментира Петров.

Вродено било чувството им да се веселят и да вдигат пищни сватби на децата си. Обрязването на момчетата (сюнет) също се отбелязва мащабно - със силна музика, буйни танци, обилно ядене и пиене. Веселбите са в кръвта им и траят по цяла седмица.

“За какво сме родени, ако не можем да вдигнем голяма сватба на децата си”, казва Мохамед Паздъров, който държи един от големите салони за тържества в “Столипиново”.

При него се събирали по 300-500 души. Жените играели кючек, а мъжете седели на масите - ядат, пият и гледат булките как кършат снаги. Твърдят, че в закритите помещения не пречат на никого. Мохамед казва, че

музиката кънти с

над 60 децибела.

Затова има

шумоизолация

“Столипиново” изобилства от магазини за булчински рокли, известни като “Айше бутик” и златарски магазини. Оттам набавят накитите за младоженките. Напоследък фризьорските салони в квартала никнат като гъби. Една сватба траела с дни и затова ромките държали да са с прически. Мъжете пък минавали през бербери, които им скубели веждите с конец и ги подстригвали изискано.

“Пикът на

сватбите и

сюнетите

тепърва предстои

Чакахме да мине Байрамът. Юли, август и септември ще е фул”, твърди бившият общински съветник Джамисет Джафер. Той също държи салон за тържества.

Преустроил е бившата детска градина на ул. “Елба”. Наел я за 10 г. от общината и в момента прави ремонт. Твърди, че преди сградата била свърталище на наркомани. “Хората свикнаха да се събират на обособените места, за да не пречат на останалите”, казва Джафер, шеф на фондация “Толеранс”.

И кварталите на Пазарджик от близо три години не се огласят от шумни ромски маанета, които смущаваха спокойствието на гражданите и водеха до постоянни скандали и протести.

Под нестихващ обществен натиск през април 2015 г. общинският съвет направи промени в Наредбата за обществения ред. Забрани се провеждането на сватбени, семейни и други частни партита на места, общинска собственост - площади, улици, междублокови пространства, градини и паркове, както и в частни имоти на открито. Беше наложена и забрана за използването на уредби, както и за изпълнения на живо на оркестри и певци извън закритите зали. За неизпълнение общинарите приеха и солидни глоби - до 2500 лв. при първо нарушение, а при повторно - до 5000.

Промените на практика развързаха ръцете на полицията. До този момент униформените само констатираха ненормално силната музика в ромските махали, но не можеха да направят нищо, след като организаторът на оргията им показваше разрешение от общината. Най-потърпевши бяха жителите на кварталите “Ябълките” и “Марица”, които граничат с ромския “Изток”, където шумът от силната музика беше невъобразим и почти денонощен.

“Не вярвахме, че ще се случи, но наистина вече тормозът от циганските сватби спря.

Преди това беше истински ад. Сега

пак си правят

сватбите в един

техен ресторант,

но музиката

не се чува”,

разказа Иван Николов, който живее в жилищен блок в кв. “Ябълките”.

“От приемането на измененията в наредбата от община Пазарджик

не е издадено

нито едно

разрешително

за провеждане на частно тържество на открито”, каза Ива Забуртова, началник на кабинета на кмета Тодор Попов.

“Шумните ромски тържества вече са в историята благодарение на промените в наредбата и нулевата толерантност към нарушителите”, заяви началникът на сектор “Охранителна полиция” в Пазарджик комисар Ивайло Дончев. Той обясни, че отначало е имало масови нарушения, но от полицията са действали безкомпромисно.

“Спряха ни

сватбата,

арестуваха

булката

- дъщеря ми, и зетяминалата година. Четири часа ги държаха в полицията, преди да ги пуснат. Глоба им писаха. Някой се обадил, че музиката е силна. Не е вярно, бяхме в ресторанта. Там може”, оплака се мъж от ромския квартал на Пазарджик, който се представи за Яшар - Янко.

Всъщност след приемането на новите правила от общинските съветници предприемчиви роми бързо се ориентираха и в покрайнините на Пазарджик бяха направени няколко ресторанта, където местната ромска общност да провежда тържествата си. Музиката в тях отново беше силна и организаторите смятаха, че са надхитрили системата, защото са в ресторант. Забраната за шумни тържества обаче важи и за заведения от открит тип. Полицията незабавно влезе в ролята си и за кратко време тарикатската практика беше пресечена.

Освен това от полицейската дирекция постоянно провеждат и превантивна дейност, обясни комисар Дончев. По време на най-сватбарските месеци - юли и август,

патрули обикалят

постоянно

ромския квартал “Изток”. Екипите са от местния полицейски участък и от жандармерията в Пловдив. По данни на полицията рязко са спаднали сигналите за нарушаване на нощна тишина.

Светлана Дончева: Мъжът ми да се разграничи от мен? Абсурдно е, помислих призива за фалшива новина

- Не съм расист, но освен права всеки има и задължения,

каза жената на Томислав Дончев

- В габровския квартал, станал причина за поста за циганите,

полицията съставя актове, но от това нищо не следва

И аз, и Десислава Радева сме достатъчно свободолюбиви да изразяваме свободно мнението си и очевидно така се чувстваме, дали сме еднакви, не мога да кажа. Това каза по Би Ти Ви Светлана Дончева, съпруга на вицепремиера Томислав Дончев, по повод поста си във фейсбук за циганите. Тя бе запитана намира ли, че има еднакво свободомислие с Десислава, съпругата на президента Румен Радев.

Светлана Дончева уточни, че не следи постовете на Десислава Радева и това, което научава, е от медиите.

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни, каза Дончева. Всеки трябва да има и права, и задължения. Постът ми във фейсбук е насочен към това. Преди седмица тя написа пост “Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата”.

Поводът са две случки, които са я провокиралиа. Първата е от Габрово. “Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е

кварталът, където

Томислав е израснал

и се вижда и блокът му. Видеото е заснето в 20 ч вечерта, а музиката идва от апартамент в блок”, посочи тя. “На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството”, каза Дончева.

Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище заради кон, отново с участие на роми. “Съчетавайки двата повода, това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал”, каза тя.

Смята, че за момента ромската интеграция е илюзия, макар че отговорът не е еднозначен. “Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, има цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество”, посочи тя.

Толкова е абсурдно, че в първия момент реших че е фалшива новина, така коментира Дончева искането на Българския хелзинкски комитет мъжът ѝ да се разграничи от нея или да подаде оставка. В стремежа си да утвърдят едно човешко право те изобщо забравиха за друго голямо правило на съвременното общество - индивидуалната отговорност.

По думите на Дончева тя се е извинила за поста си, защото “по инерция сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали, могат и ще се почувстват засегнати.”

Томислав реагира както само той може – сдържано и с уважение. Ние сме равноправни и живеем така от много години, каза още жената до вицепремиера.

“Мисля, че със случката допринесох за имиджа му, не че той има нужда от това, той има достатъчно позитивен имидж.”

Постът е пример да се говори извън матрицата, а не политически коректно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем се решава, като се сложи на масата, каза Дончева.

Габровският

кв. “Младост”

Пенсионерка от квартала, където е заснет клипът с шума, разказва: “Преди много години имаше тук цигани, които създаваха проблеми и правеха скандали, налагало се е да викаме полиция, но те се махнаха. Сега е спокойно, ама много внимавам, ако някой от малцинството дойде да пита за празни апартаменти в нашия блок.”

“36 години живея тук, даже с брата на Томислав Дончев сме съученици, но не знам за цигански тормоз”, казва млад мъж. В съботната сутрин той надига бутилка бира в гаражна бакалия и разказва, че Дончеви живеели в комплекса преди, но после бившият кмет на Габрово, а сега вице на Борисов, теглил кредит и взел друго жилище в центъра.

В блоковете, разбира се, имало отделни обитатели, чиито шумни гости и тържества притеснявали останалите, но не било системно.

“Роми, дето правят бели, тук, в района, не останаха. Обитаваха 2-3 къщи, но ги изселиха преди време и ги настаниха другаде, за да ги интегрират”, казва неофициално полицай, когото засичаме около битака.

Жители на квартал “Младост”" ще настояват пред властите техен съсед да бъде изселен, защото всеки уикенд тормози околните с шумни веселби, съобщи БНР. Потърпевшите са се жалвали неведнъж от тормоза, но няма институция, която да е в състояние да го спре и да им осигури спокойствие.

Млади семейства се оплакват, че съседът, който вече от три години самостоятелно разполага с жилището на родителите си, събира шумни ромски компании и тормози живущите. Веселбите започват в петък и музиката озвучавала квартала чак до понеделник. Полицията се отзовава на сигналите, но и съставените актове не помагали.

В публични групи на габровци в социалните мрежи изобилства от клипчета, снимки и коментари, свързани с цигански безобразия - коне, препускащи през града, мургави хлапета, които задигат пластмасов контейнер за смет, и други, които разпиляват боклуци в двора на детска градина и показват среден пръст при забележка.

“Работим по много сигнали. Проблеми с роми има в цяла България и Габрово, за съжаление, не е изключение. Неслучайно вече имаме решение на общинския съвет да закрием едно училище в града, в което има допусната сегрегация”, коментира кметът на Габрово Таня Христова. Тя подчерта, че градът е един от малкото, в които няма обособена ромска махала. “Работим, за да не допускаме гето, и мисля, че това е правилният подход. Всеки, който се е заселил незаконно в общински апартаменти, не плаща наем или не спазва реда, независимо от коя общност е, ние с всички законови мерки го санкционираме”, каза Христова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.