Даниел Вачков: Името Северна Македония крие опасности за определени претенции в някакъв момент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919935 www.24chasa.bg

Погледнато обективно, името Северна Македония крие опасности за определени претенции в някакъв момент. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН.

Известно е, че Пиринска Македония чисто географски също се включва в това понятие Северна Македония. Разбира се, трябва да кажем, че никога Македония не е била делена по този начин – на Северна и Южна, а на Вардарска, Пиринска и Егейска, допълни доц. Вачков.

Сега правителството в Скопие изглежда доста диалогично с България и дава заявки, че най-после там има готовност за някакъв диалог, което много отдавна не сме виждали, допълни той.

Историкът е един от членовете в българо-македонската комисия, които трябва да обсъди общата история и образователните програми.

По думите му самото име не е чак толкова застрашително. „Много отдавна обаче в техните учебници е заложена една абсурдна теза, абсолютно невярна, с която растат поколения. Записано е, че след подялбата на Македония между балканските държави след балканските войни македонците в Пиринска Македония били подложени на терор и денационализация. Децата учат, че техните братя в Пиринска Македония са под терор и под българска денационализация”, поясни доц. Вачков.

„Основното е какво мислят тамошните хора, не толкова договорът и името”, категоричен е той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата