КТ "Подкрепа" започва дебат за повишаване на цената на нощния труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919998 www.24chasa.bg
СНИМКА: архив

КТ "Подкрепа" организира утре кръгла маса на тема "За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него". Това съобщиха от пресцентъра на синдиката. 

Форумът ще се състои от 10.00 часа в "Гранд Хотел София".

От синдиката припомнят, че на 20 април тази година КТ "Подкрепа" обяви началото на кампания за достойни условия и заплащане на нощния труд. Искането е за увеличение на допълнителното заплащане за нощен труд като процент от минималната работна заплата за страната - не по-малко от 0.5 на сто от нея за един час нощен труд. В подкрепа на кампанията беше стартирана и подписка - не само в структурите на КТ "Подкрепа", а и сред всички работещи, която продължава и в момента.

КТ "Подкрепа" инициира дебат по проблема, в който ще се включат широк кръг от специалисти - здравни, социолози, психолози, икономисти, синдикалисти и др. Ще бъдат представени доклади - "За достойни условия и заплащане на нощния труд" /Здравчо Здравчев, КТ "Подкрепа"/, "Риск за здравето и безопасност при нощния труд" /доц. Катя Вангелова, НЦОЗА/, "Социални аспекти на нощния труд" /доц. Евгени Евгениев, УНСС/, "Психологически измерения на нощния труд" /гл. ас. Стойка Калчева, БАН/, "Правни аспекти на нощния труд"/адв. Адриан Илиев, КТ "Подкрепа"/.

Поканени са и заинтересовани институции, сред които Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, ИА "ГИТ", Национален център по опазване на общественото здраве, Български лекарски съюз, Синдикална федерация на служителите в МВР, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Събитието се организира съвместно с Фондация "Фридрих Еберт".