Употребата на пластмаса е нараснала 70 пъти за последните 50 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921172 www.24chasa.bg
Земята е замърсена с 6,3 млрд. тона пластмасови отпадъци. СНИМКА: РОЙТЕРС

Найлонови пликове, прибори и бутилки са само част от вещите, които ползваме всекидневно, а употребата на вещите от пластмаса е нараснала със 70 пъти за последните 50 г. Животът на повечето от тези вещи е еднократен и продължава средно по 15 минути. 40% от производството на пластмасови изделия е от Азия, а държавата, която най-много произвежда вещи е Китай.

Към момента на Земята има близо 6,3 млрд. тона пластмасови отпадъци, като 9 млн. тона се намират в океанските води. Така страдат 700 вида риби, а човекът косвено вреди на себе си, като замърсява морската храна. Рециклирането на пластмасови изделия в света е едва 18%, но технологиите напредват и вече съществуват биоразградими пластмаси, които съдържат 5% царевично нишесте или растително масло.

За повече информация вижте графиката:

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не