Растения изникват от бутилки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921331 www.24chasa.bg
“Най-зеленият шампоан” се произвежда в Тайван от кафени зърна.

Екотопчета връщат равновесието в природата

От бутилките доскоро очаквахме да излезе най-много някой дух, а вече оттам се показват цели дървета. Екомисленето и иновативните технологии направиха така, че празните шишета от шампоан да не се хвърлят на боклука, а да се засадят в градината. Материята, от която са изработени, се разгражда и подхранва семена, които се намират в специален контейнер, прикрепен на дъното. Целият процес завършва с новоизникнало дърво или храст.

Идеята е на Стивън Ко, който е страдал от много алергии, а след смъртта на родителите си решава, че трябва да помогне на хората да не страдат от твърде честата употреба на химикали и изкуствени материали. Той създава тайванската козметична компания O'right, като О е символ на планетата, а right означава “добро” за нея. Бутилката на “най-зеления шампоан”, както го наричат създателите му, е 100% биоразградима и е произведена от преработени плодове на кафе, растения и растителни отпадъци от еликсирната напитка, а надписите върху нея са от нетоксично соево мастило. На дъното на шишетата има малък контейнер с няколко семена. Бутилката се разгражда и служи за тор на 3-те семена, от които поникват акации или различни билки.

Цветът на бутилките идва от есенциите на плода и остатъчна утайка от кафе, доставена от “Старбъкс”, като дават 100% естествен кафяв цвят и са неизчерпаем източник за концепцията “дърво в бутилка”. Проучване показва, че на ден в света над 2,25 милиарда чаши кафе доставят наслада някому.

Зелените идеи и рециклирането в различни насоки е много популярно в Тайван. Списание “Тренд” разказва как небостъргачът “101” използва филтрирана дъждовна вода, за да захранва сервизни помещения и писоарите в сградата. Обществената библиотека “Бейту” с “умен” покрив, който освен че събира и филтрира дъждовна вода, използва и слънчева светлина, като я превръща в енергия. Сградата на компанията O'right

сама добива

електричеството си

и също събира дъждовната вода.

Любители на природосъобразния начин на живот има по целия свят, а отскоро независимо от мястото, на което сте - можете да си хапвате десерт и да бъдете екополезни.

В тенденцията да се поставят “семена на растения в различни продукти” се включва и компания за производство на органични близалки. Пръчката на десерта е изработена от рециклируема хартия, която се разгражда в почвата и

вкусът на близалката

определя вида растение

След ежедневно поливане от саксията може да порасне както подходящи за овкусяване на салата растения и билки, така и рози за аранжиране на дома. Компанията предлага близалки с различни цветове и аромати, а ако искате да засадите у дома лавандула, трябва да изберете вкус на лавандула и лимонена трева, както и за почитателите на невена. Ако пък сте решили да правите коктейли “Мохито” и за всяко са ви нужни 5-6 листа мента, може да си ги набавите, след като сте хапнали десерта и той вече е поникнал в саксия. Другите вкусове са ванилия и хибискус, лимон и мащерка, както и шампанско и роси. Идеята за тези лакомства с изненада е на Брена Кларк. Компанията ѝ Amborella го описва като “идеален начин да обединиш поколенията - млади и стари, и отново да ги върнеш в градината”.

За по-малко от 2 долара може да си купите 14 семена за различни растения и молив, а идеята на компанията Sprout е да ги обедини в едно. След като сте наострили до последно вашия молив и той вече е изхабен, може да го засадите в една саксия и до 4 седмици след ежедневна грижа ще намерите растение. Компанията посочва, че пишещите инструменти са нетоксични и дори при поглъщане на семената не би трябва да е проблем, като дори няма да е лошо на вкус. Моливите се произвеждат в Полша и САЩ, като най-често след посаждането им изниква босилек.

15 милиарда дървета се изсичат всеки ден по света. Това прави един и половина акра на секунда, което увеличава емисиите на парникови газове с 12 до 17%. Наистина, близалките са вкусни, но има още по-бърз и лесен начин да възстановим равновесието в природата - като хвърляме семена из пустите райони. За да оцелеят, семената са поставени в “семенни бомби”. Тяхната обвивка е съставена от въглищен прах, примесен с хранителни вещества, която предпазва растенията от животни и ектремни метеорологични условия. Когато завали дъжд, семето пониква. Концепцията е измислена в Кения, където

само миналата година са

изсечени 5,6 млн. дървета

Методът е не само бърз, но и евтин - една бомбичка струва около 2 цента. Това е от голямо значение за Кения, където 90% от селските домакинства използват основно дървета за отопление. Каузата се разпространява много бързо и има поръчки от Колумбия, Индия, Малави, Тайван.

Подобни са и цветните топчета от проекта “Отгледай дъгата”, който предприема семейство от Калифорния. Техните бомбички обаче са предназначени за спасяването на популацията на пчелите, затова в тях има семена на диви цветя, привлекателни за насекомите. Съставени са различни варианти за шест района в САЩ. Среднозападният микс включва многогодишна лупина, лимонова мента и пеперуден плевел. Семената са увити с органичен тор за подхранване и са оцветени с нетоксични бои, заприличвайки на шарени бонбони. Топките могат да се хвърлят навсякъде, като проблемни са най-вече урбанизираните райони.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното