Страните с най-голяма плътност на работни места, заети от роботи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923021 www.24chasa.bg

Определено може да се каже, че истинският възход на машините вече е настъпил. Данните от Международната федерация на роботите разкриват, че темпото на индустриалната автоматизация се ускорява в голяма част от развития свят. През 2015 г. нейната плътност – като основен показател за измерване, в световен мащаб е била 66 инсталирани промишлени робота на 10 000 служители. Една година по-късно тя се е увеличава на 74. Европа има плътност на роботите 99 единици на 10 000 работници, а в Америка (Северна и Южна) и Азия цифрите съответно са 84 и 63. Китай е една от страните, регистриращи най-високи нива на растеж в индустриалната автоматизация, но никъде няма такава плътност на роботите като в Южна Корея.

През 2016 г. Южна Корея разполага с 631 инсталирани промишлени робота на 10 000 служители. Това се дължи главно на непрекъснато продължаващата инсталация на голямо количество роботи в секторите на електрониката и производството. В Сингапур 90% от индустриалните роботи са инсталирани в електронната му индустрия и той се нарежда на второ място с плътност 488 на 10 000 служители. Германия и Япония са известни със своята автомобилна индустрия и имат плътност малко над 300 на всеки 10 000 работници. Интересното е, че Япония е един от основните играчи в индустриалната роботика с дял 52% от световното предлагане.

В САЩ темповете на автоматизация са по-бавни, с ниво на плътност 189. Китай се стреми да увеличи степента си на автоматизация през следващите години, насочвайки се към място сред топ 10-те страни в света по плътност на роботите до 2020 г. Той имаше ниво на плътност от 25 единици през 2013 г., което нарасна на 68 до 2016 г. Индия все още изостава зад другите държави в автоматизацията и има само 3 промишлени робота на 10 000 работници през 2016 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са