Суперотличникът Георги остава в България, за да стане учител по физика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6923187 www.24chasa.bg

Руско от отбора шампиони обаче отива в Оксфорд

Най-добрите ни физици тренират с откриване на неизвестно съпротивление

Мерене на период на торзионно махало, завъртане на равнината по поляризация при преминаване през наноматериали, изследване на коефициента на еластичност на пружина, откриване на неизвестно съпротивление и изчисляване на капацитета на кондензатор. Тези опити и експерименти са част от подготовката за международни състезания по физика на петте момчета, които завоюваха медали от Европейската олимпиада по физика (EuPhO) в Москва. На нея участваха състезатели от 23 държави, като всяка изпраща по 5-имата ученици. Концепцията на EuPhO е подобна на реалните изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и много пространство за творчески решения.

Със злато от европейското си тръгна Георги Александров от 11-и клас в СМГ. Най-трудна за него е била задачата по електричество, а най-добре се е справил с механиката. В 7-и клас е първата му олимпиада по физика, а от 2-и клас ходи на състезания по математика. Според него с физиката се стига до истината. “Аз лично съм малко мързелив и задачи решавам почти изцяло на школите, на които ходя веднъж в седмицата”, каза Георги. Той харесва и астрономията и прекарва доста време на компютъра. Обича стратегическите игри и играе до късно вечер. Бъдещето си Георги вижда в математиката или физиката. “Решил съм да остана в България. Около 2/3 от учениците избират да учат в чужбина, но аз още отсега съм избрал да уча в Софийския университет, колкото и някои учители да се опитват да ме разубеждават, няма да успеят. Има голяма вероятност да стана учител, защото знанието трябва да е достъпно за всеки”, разказа Георги.

Таквор Баронян учи в Darbi College и е 12-и клас. От състезанието си тръгва със сребърен медал, трудна му е била теоретичната задача, защото се е занимавал малко с магнетизъм. Миналата година също е бил на европейското и е успял да спечели бронзов медал. “Тогава бях по-доволен от представянето си, защото имах по-малко опит и очаквах по-малко тт себе си”, казва скромно Таквор. От малък е запален по астрономията, а в 9-и клас решава да се занимава с физика. Печели го с точността, защото

при

експериментите

се изисква

най-малко

99,9999%

точност,

за да са успешни. Кандидатства за естествени науки в Кеймбридж. Разпуска с научна фантастика. 

Руско Русков печели бронзов медал, затруднява го експериментът. Той е от ПГПАЕ в Бургас и е 12-и клас. Пали се по физиката в 9-и клас, когато учителката му Марияна Анастасова вижда в него потенциал. “Когато започна да ме подготвя за състезанието, видях, че задачите са доста интересни и не е сухият материал, който изучаваме в училище”, каза Руско. Интересна му е връзката между математиката и физиката. Той ще продължи да учи физика в Оксфорд. Обича да спортува, но не му остава много време. Разпуска, като

чете книги за

философия и

политика

“Виждам доста стойности в хуманитарните науки и те са ми много интересни”, казва Руско.

Стефан Иванов също печели сребро, а най-трудна му е експерименталната част. “Авторите се стремят да правят задачите нестандартни и с малко инструкции. Ако човек не е достатъчно съобразителен, не може да разбере какво се иска точно от него. На експеримента се оказа, че само 3-ма души от над 100 имат над половината точки”, разказа Стефан. Той е в 11-и клас в ППМГ “Никола Обрешков” в Бургас. От 2014 до 2017 г. е участвал на международни състезания по астрономия и печелил различни медали. Последно си е тръгнал със злато от международна олимпиада по астрофизика в Тайланд. Абсолютно първо място печели и на международната олимпиада по астрономия в Русия през 2015 г. Преди състезания отделя часове наред за физиката. С физика се занимава от 7-и клас, а най-интересни са му задачите. Освен това момчето участва на състезания по философия, лингвистика, география. Той още не е решил какво ще учи, защото има много интереси.

Иво Петров е от СМГ и е в 10-и клас и печели бронзов медал. “За съжаление, не се представих, както очаквах и се надявах. Задачите бяха много сложни, защото са ни дадени условия и ние трябва сами да се сетим как работи физичното явление”, смята Иво. Това е неговото второ международно състезание по физика. По нея се пали изненадващо в 7-и клас, когато започва да решава сам задачи. Най-интересно във физиката му е да се опита да разбере света чрез нея, защо нещо се случва. Обича да се разхожда с приятели, да гледа филми, да плува. Обмисля да се занимава с компютърно инженерство, но не е взел категорично решение. 

“Тази година задачите бяха трудни. Основната идея на европейската олимпиада е задачите да не са толкова трудоемки, а участниците да съобразят участието на един-два ключови елемента. Миналата година отново са завоювани 5 медала, но имаше един сребърен и 4 бронзови”, каза техният учител Виктор Иванов.