БГ радио заедно с още 6 радиа и музикалната тв “Сити” продадени за 5,4 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6924842 www.24chasa.bg
Николай Янчовичин

“Фреш медия България” купи бизнеса на ирландската “Комюникорп груп” у нас

Атанас Генов

Христин Стрижлев

“Комюникорп груп България” (Communicorp Group) става изцяло собственост на българския си управленски екип и вече ще се казва “Фреш медия България”, съобщиха официално от радиогрупата вчера.

В нея влизат станциите БГ радио, Радио 1, Радио 1 Рок, “Енерджи”, “Нова”, “Вероника” и радио и телевизия “Сити”.

Ирландската компания ги

продаде на

местния си

управленски

екип,

който поема бизнеса чрез новата холдингова компания “Фреш медия България”. Тя е собственост на Николай Янчовичин, който ще е и изпълнителен директор, и на Атанас Генов. Двамата досега управляваха радиата на “Комюникорп” у нас, а на практика са заедно в радиобизнеса от 1999 г. Към тях в новата компания се присъединява като съсобственик и Христин Стрижлев, бил изпълнителен директор на радиата “Фреш” и “Мила голд”, както и член на УС на БНР. В момента е член на съвета на директорите на Медийна група България, която издава в. “24 часа”.

“Комюникорп медия” създаде най-голямата и бързоразвиваща се радиогрупа на нашия пазар, след като придоби българския бизнес на американската компания “Метромедия” през 2005 г. Впоследствие я разраства, като купува нови радиостанции и получава лицензи за нови честоти.

Социологически данни показват, че в момента

групата има 36%

от радиопазара

у нас,

обясняват новите собственици.

Сделката с местния управленски екип беше напълно финализирана на 20 юни. Тя е подготвяна от 9 месеца. За да я осъществят, новите собственици са изтеглили банков кредит от 5 400 000 евро, като за тази сума получават и сградата на радиата. Станциите са в ново здание на софийската улица “Рикардо Вакарини”.

“В “Комюникорп медия” се радваме, че постигнахме съгласие, благодарение на което бизнесът на нашата радиогрупа отива в ръцете на местния управленски екип.

Пожелаваме им успех във всяко бизнес начинание и сме уверени, че той предстои под ръководството на този силен екип от лидери”, казва Адриан Сърл, изпълнителен директор на “Комюникорп медия груп”. Той обяснява, че “въпреки че групата се представяше с много стабилни показатели на българския пазар, “Комюникорп” взе решението да продаде бизнеса си в България, за да се фокусира върху нови възможности пред пазара на радио- и дигитални услуги във Великобритания и Ирландия.”

Още през март ирландците съобщават на българските си партньори, че

искат да

напуснат

страната ни, тъй

като ще

инвестират в

радиопазара на

Великобритания

Впрочем България остана последната държава, в която “Комюникорп” имаше инвестиции извън Острова. В периода от 2012 до 2015 г. компанията разпродаде всичките си активи в Унгария, Украйна, Чехия, Естония. Последно през 2015 г. продаде и радиата си в Латвия.

Българският екип поискал 2-3 месеца, в които да намери средства, за да купи радиогрупата. В момента, в който получават обещание от Първа инвестиционна банка, че ще бъдат подкрепени, започват да работят по сделката.

В 7-те радиа и музикалната телевизия “Сити” работят общо около стотина души. “Ще продължим да се развиваме, ще акцентираме върху дигиталните аудиоканали.

След анализ на пазара ще отворим и регионални офиси за реклама. Такива вече имаме в София, Пловдив и Варна”, каза пред “24 часа” Николай Янчовичин. Той беше генерален мениджър за нашия пазар на ирландската група. Сега е на същия пост във вече собствената си компания.

“Благодарни сме на “Комюникорп” за инвестициите и подкрепата в българския радиобизнес през последните тринайсет години. За нас беше изключително преживяване да работим и да се учим от някои от най-добрите експерти в европейския радиобранш”, каза още Янчовичин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.