БГ радио заедно с още 6 радиа и музикалната тв “Сити” продадени за 5,4 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6924842 www.24chasa.bg
Николай Янчовичин

“Фреш медия България” купи бизнеса на ирландската “Комюникорп груп” у нас

Атанас Генов

“Комюникорп груп България” (Communicorp Group) става изцяло собственост на българския си управленски екип и вече ще се казва “Фреш медия България”, съобщиха официално от радиогрупата вчера.

Христин Стрижлев

В нея влизат станциите БГ радио, Радио 1, Радио 1 Рок, “Енерджи”, “Нова”, “Вероника” и радио и телевизия “Сити”.

Ирландската компания ги

продаде на

местния си

управленски

екип,

който поема бизнеса чрез новата холдингова компания “Фреш медия България”. Тя е собственост на Николай Янчовичин, който ще е и изпълнителен директор, и на Атанас Генов. Двамата досега управляваха радиата на “Комюникорп” у нас, а на практика са заедно в радиобизнеса от 1999 г. Към тях в новата компания се присъединява като съсобственик и Христин Стрижлев, бил изпълнителен директор на радиата “Фреш” и “Мила голд”, както и член на УС на БНР. В момента е член на съвета на директорите на Медийна група България, която издава в. “24 часа”.

“Комюникорп медия” създаде най-голямата и бързоразвиваща се радиогрупа на нашия пазар, след като придоби българския бизнес на американската компания “Метромедия” през 2005 г. Впоследствие я разраства, като купува нови радиостанции и получава лицензи за нови честоти.

Социологически данни показват, че в момента

групата има 36%

от радиопазара

у нас,

обясняват новите собственици.

Сделката с местния управленски екип беше напълно финализирана на 20 юни. Тя е подготвяна от 9 месеца. За да я осъществят, новите собственици са изтеглили банков кредит от 5 400 000 евро, като за тази сума получават и сградата на радиата. Станциите са в ново здание на софийската улица “Рикардо Вакарини”.

“В “Комюникорп медия” се радваме, че постигнахме съгласие, благодарение на което бизнесът на нашата радиогрупа отива в ръцете на местния управленски екип.

Пожелаваме им успех във всяко бизнес начинание и сме уверени, че той предстои под ръководството на този силен екип от лидери”, казва Адриан Сърл, изпълнителен директор на “Комюникорп медия груп”. Той обяснява, че “въпреки че групата се представяше с много стабилни показатели на българския пазар, “Комюникорп” взе решението да продаде бизнеса си в България, за да се фокусира върху нови възможности пред пазара на радио- и дигитални услуги във Великобритания и Ирландия.”

Още през март ирландците съобщават на българските си партньори, че

искат да

напуснат

страната ни, тъй

като ще

инвестират в

радиопазара на

Великобритания

Впрочем България остана последната държава, в която “Комюникорп” имаше инвестиции извън Острова. В периода от 2012 до 2015 г. компанията разпродаде всичките си активи в Унгария, Украйна, Чехия, Естония. Последно през 2015 г. продаде и радиата си в Латвия.

Българският екип поискал 2-3 месеца, в които да намери средства, за да купи радиогрупата. В момента, в който получават обещание от Първа инвестиционна банка, че ще бъдат подкрепени, започват да работят по сделката.

В 7-те радиа и музикалната телевизия “Сити” работят общо около стотина души. “Ще продължим да се развиваме, ще акцентираме върху дигиталните аудиоканали.

След анализ на пазара ще отворим и регионални офиси за реклама. Такива вече имаме в София, Пловдив и Варна”, каза пред “24 часа” Николай Янчовичин. Той беше генерален мениджър за нашия пазар на ирландската група. Сега е на същия пост във вече собствената си компания.

“Благодарни сме на “Комюникорп” за инвестициите и подкрепата в българския радиобизнес през последните тринайсет години. За нас беше изключително преживяване да работим и да се учим от някои от най-добрите експерти в европейския радиобранш”, каза още Янчовичин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,