Сърбия дава 535 000 евро на 9 медии на български език до дни (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6925996 www.24chasa.bg
Румен Радев и Александър Вучич Снимка: Пресслужба На Президента

535 000 евро годишно финансиране ще получат 9 медии, които излизат на български език в Димитровград и региона, където живее българско национално малцинство на сръбска територия. Освен това българките вече ще имат право да записват фамилиите си в официалните документи с окончание за женски род. Учениците от българското малцинство пък вече ще учат по учебници на български език. Това са част от акцентите след срещата на президента Румен Радев и сръбския му колега Александър Вучич с българското национално малцинство в Димитровград в рамките на втория ден от официалното посещение на българския държавен глава в Сърбия.

Той благодари на своя домакин и приятел за тази изключително продуктивна визита. "Наистина днешната среща беше безпрецедентна за това, че двамата президенти – и на Сърбия, и на България, бяха на една много отговорна и ползотворна среща с нашето национално малцинство. Съдбата му е от изключителна важност не само за България, тя е от важност и за Сърбия, и за нашите двустранни отношения, и за европейската перспектива на Сърбия", подчерта Радев.

Президентът посочи, че знае за проблемите на малцинството, но в отношенията му с Александър Вучич има нов дух, ангажираност на българската държава и личен ангажимент на президента на Сърбия те да бъдат решени.

СНИМКА: Пламена Томева

"Трябва обаче тук да има спазване и на сръбските закони. Защото понякога нетърпението да се свърши нещо, води и до някакви нелепи ситуации. Така е и със задържането на двете паметни плочи, така е и със задържането на нашите медици. Да си гражданин тук с българско самосъзнание означа да бъдеш лоялен и към законите на държавата, в която живееш", каза Радев.

По отношение на проблемите на българското национално малцинство има два типа на решаване – едните са чисто организационни или финансови, посочи Радев.

"Президентът Вучич ги решава от раз. И той показа тези два дни как конструктивно могат да се решават тези проблеми – и за паметните плочи, и за финансирането на българските медии. Вчера на обяд се постави въпросът. Последва веднага връзката с нашите медии тук. Девет медии на български език дадоха своите заявки. Снощи президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет от досегашния, който ще влезе в сила след 7 до 10 дни. Така написа и се подписа. Това е много важно за решаване на свободен достъп до медии народен език", съобщи българският президент.

Сръбският му колега уточни, че няма да са необходими цели 10 дни, а разпореждането ще влезе в сила до 4-5 дни.

По въпроса за образование на български език Радев и Вучич посочиха, че след 30 години без български учебници, от миналата година вече са издадени всички учебници за основно образование. Чакат се съответно процедурите и решението на Националния съвет, така че да предоставят крайните варианти и сръбската държава е готова веднага да печата учебниците за средно образование.

На срещата с малцинството бе поставен и въпросът за окончанията на фамилните женски имена. "Защото тук се води примерно Боряна Димитров, а настояща нашите сънародници да имат възможност да записват Димитрова. Президентът Вучич пак отсече и това ще бъде факт. По същия начин и за възстановяване на името Цариброд. Но пак казвам, има неща, които зависят от местната власт", каза българският президент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.