Бежанците в ЕС затворени, докато свършат войните (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6926550 www.24chasa.bg
Соцлидерката Корнелия Нинова се разправя с вицепремиера Красимир Каракачанов под погледа на премиера Бойко Борисов и му подава националната стратегия за бежанците, приета от правителството. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Борисов представи на депутатите 4 мерки за справяне с мигрантите

Призова опозицията да не плаши хората

За първи път поиска подкрепа от парламента за преговорите в Брюксел

4 мерки за справяне с мигрантския проблем представи Бойко Борисов пред парламента. Той дойде извънредно, за да отговори на соцлидерката Корнелия Нинова и след разгорял се скандал между БСП и патриотите по темата за мигрантите. (Виж долу.)

Изброените от Борисов мерки са затваряне на външните граници на ЕС, гарантиране на сигурността на границите, изнесени центрове за бежанци извън ЕС. Четвъртото му предложение е да има центрове от затворен тип за вече влезлите в Европа до края на войната в страните им.

“Допускаме, че има вариант да има мигранти в България и те искат да ходят в Швеция. Имаме случаи по 20-30-40 пъти да връщат един и същи човек от сръбската граница. Пускат го да се разхожда и пак на границата. Ако “приемем” подобно решение, ние

трябва да

изградим

затвори, където

да ги държим

Ами че те и от затворите бягат от време на време. В рамките на шегата. Фактите са такива, случва се”, каза премиерът. И допълни, че бягства от затворите е имало и по времето на социализма. Но не било нужно да се оправдава.

Борисов разказа, че миналата вечер е събрал Съвета по национална сигурност, на който са разгледали всички детайли по темата. Той не знаел какво точно е наложило извънредно свикване на срещата в Брюксел в неделя. Няма такава практика, рядко се прави в такъв формат, но е отворена за всички лидери.

В неделя лидерите на ЕС нямало да подписват нищо, но Борисов щял да каже позицията си, която определи като национално отговорна.

“Имам нужда да знам, че парламентът подкрепя подобна тактика. Призовавам ви да бъдем много единни и да не плашим хората по темата”, каза Борисов на депутатите. И изрази готовност на закрито заседание да им даде информация за

десетки върнати

кораби с бежанци

С удоволствие ще идвам всеки път, само не така истерично, обърна се премиерът към БСП.

Борисов разказа, че е предупреждавал още преди време колегите си от ЕС, че ще се стигне дотук. Затова първи поискал да има центрове за убежище на бежанци в близост до страните с конфликт. Тогава обаче повечето от колегите му го обвинили, че това е в интерес на Турция.

Дипломацията се провали по отношение на конфликта в Сирия. Надеждата ми е през юли на срещата си Доналд Тръмп и Владимир Путин да се разберат и да намерят решение, заяви премиерът. 

Незабавно затваряне на външните граници на ЕС, неведнъж повтори Борисов. И поиска

да се инвестира

в кораби и

граничари,

ако трябва, Фронтекс да се превърне в европейска гранична полиция. Всички имаме опит напоследък с наводненията и знаете, първо трябва да се спре вълната, а след това да се разчиства, ремонтира и да се оказва помощ на бедстващите. Същото в момента представлява Европа, обясни премиерът.

Споразумението с Турция трябва да работи, категоричен бе той. Там можело да бъдат изградени центрове, които да поемат бежанците, връщани от България и Гърция, а в Либия - такъв за тези от Италия.

Борисов пак се похвали, че България е гарантирала границата си и

1 г. и половина

има нулева

миграция

Предотвратени били опити да минават по 20-30 човека на ден. Докато в Гърция не било така, въпреки че са шенгенска граница.

Гърция получава огромни пари от ЕС, а има всичко на всичко трима върнати в Турция, каза Борисов. И призова “нашите приятели да си свършат работата”. Той бил приготвил справка, която да даде на гръцкия си колега Алексис Ципрас, защото нашите камери виждали как минават там, обаждали се, но им казвали, че няма нищо.

Затова сега щял да бъде уведомен Фронтекс. Въпросът е към Ципрас,

Меркел не пази

гръцката

граница,

всеки да си свърши работата, допълни Борисов.

Едва когато са гарантирани границите, може да се мисли за бежанците, които вече са на европейска територия. Те трябвало обаче да бъдат разделени на две групи - бягащи от войната и икономически мигранти.

За бягащите от войната трябва да се погрижим, докато конфликтите свършат и тогава те да бъдат върнати да си оправят разрушените страни, смята Борисов.

Икономическите мигранти обаче трябвало да бъдат върнати веднага. Но

не в страните, в

които са влезли

в ЕС, а в тези,

от които

са тръгнали

Така както ние тихо направихме с афганистанците, обясни Борисов. Това са мъже на 20-30 години, живели с талибани, освен за убийства и терор тези хора друго не са учили, не знаят. А и са от друга религия и трудно биха се интегрирали, коментира Борисов. И напомни за случаите в Харманли и “Овча купел”. Трудно можем да ги интегрираме и трудно бихме могли да ги приемем, категоричен бе той.

Премиерът уточни, че решенията, които предлага, са в полза на България, но биха могли да решат и проблемите на другите страни.

Борисов коментира и страховете на страните от Вишеградската четворка - че ако сега приемат по 1000 мигранти, никой няма да гарантира, че това ще спре и догодина няма да накарат страните да приемат по 2000-5000. Унгария има около 30 хиляди мигранти, а нашите центрове са празни, каза той. С Виктор ще се чуя пак, въпреки че знам неговата позиция, каза Борисов за унгарския премиер Виктор Орбан.

“Всяка година в Египет, който наближава 100 млн. население, излизат 2 млн. на пазара на труда. Това е континент, в който няма демографска криза и се разраства чудовищно. А колониалната политика на Европа е нанесла поражения на Африка. Гладът е по-силен от тока”, коментира премиерът.

Всеки търси начин да мине, да преодолее оградите. По времето на социализма, когато границата ни беше изтеглена 7-9 км, имаше кльонове, за да може да бъдат настигнати. Берлинската стена се преодоляваше, с много жертви, разбира се, продължи Борисов.

Безкрайно много теми има, по които да сме разделени. Но мисля, че тази позиция е правилна, категоричен бе премиерът. Той припомни, че австрийският премиер Себастиан Курц е искал бежанците да бъдат връщани в страните, в които са влезли в ЕС. Затова той му казал по време на един от съветите: “Как ме виждаш да ги чакам на летище София да пристигнат?! Няма да ти дам трасе!

Няма да позволя

самолет

австрийски

да мине”,

разказа премиерът. И допълни, че не всяко правителство може да издържи на мигрантския натиск. На него също не му било “най-приятното” да си говори с турския президент Реджеп Ердоган.

Аха да стане бой в парламента между БСП и патриоти

Сидеров препоръча на Нинова през лятото да почете книжки

На косъм от бой се размина парламентът вчера. Страстите се нажежиха след остра размяна на реплики между БСП и патриотите.

Тон даде соцлидерката Корнелия Нинова, която в декларация разкритикува премиера, че не е в парламента, за да информира депутатите каква позиция ще заеме на срещата в Брюксел в края на юни по въпроса за мигрантите.

Нинова изрази притеснение, че депутатите не знаят как ще реагира България на желанието на част от Европа да връща бежанците там, където са били регистрирани най-напред. Тя припомни, че правителството е приело национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията. Ние не искаме да внасяме работна ръка чрез мигранти, а да върнем нашите емигранти, отсече Нинова.

Думите ѝ предизвикаха патриотите. Вицепремиерът Красимир Каракачанов, който бе в пленарната зала за парламентарния контрол, обвини Нинова, че спекулира, и припомни, че още в понеделник Борисов е обявил позицията на страната.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров пък заяви, че соцлидерката се учи от него в политиката, и ѝ препоръча “през лятната ваканция да прочете малко книжки и да се върне наесен с песен”.

Това обаче ядоса соцлидерката и тя поиска лично обяснение. Патриотите я обградиха с викове, че няма право на такова. Скочиха и червените и им препречиха пътя, за да защитят лидера си. Това принуди зам.-шефа на парламента Явор Нотев да даде почивка, за да се успокоят страстите.

Бойкот! Вишеградската четворка отказа участие в срещата за миграцията в Брюксел

Тя е неприемлива и противоречи на обичайните практики в ЕС, смятат лидерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия 

Страните от Вишеградската четворка обявиха бойкот на европейската минисреща на върха в Брюксел в неделя, предаде АФП.

Премиерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, които разговаряха в Будапеща с австрийския канцлер Себастиан Курц, оспориха законността на минифорума на върха. В него по покана на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер участват 10 страни членки - Франция, Германия, Италия, Гърция, България, Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия.

“Разбрахме, че ще има минисреща на върха, но няма да участваме, защото това противоречи на обичайните практики на ЕС”, каза унгарският премиер Виктор Орбан.

“Минисрещата на върха в неделя е неприемлива. Те искат да претоплят едно минало предложение, което вече отхвърлихме”, допълни полският премиер Матеуш Моравецки, имайки предвид, че ще се обсъжда темата за преразпределянето на мигранти в съюза. Полският премиер припомни, че Вишеградската група не поддържа програмата за релокация на мигранти в ЕС.

Срещата в Брюксел е свикана в момент, в който в Германия канцлерът Ангела Меркел е притискана от баварските си съюзници от Християнсоциалния съюз да постигне в ЕС втвърдяване на европейските правила и практики по миграционните въпроси. За организиране на срещата в неделя е настояла именно Меркeл, сочи Ройтерс.

“Разбираме, че някои страни имат вътрешнополитически трудности, но

това не бива да води до

вземане на прибързани

решения за цяла Европа”, каза Орбан. Той заяви, че страните от Вишеградската четворка и Австрия са се договорили да работят за укрепване на защитата на външните граници на ЕС. Постигнато е и съгласие, че разграничаването на мигрантите на икономически мигранти и бежанци трябва да става извън пределите на съюза.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш обяви, че свиква в петък Съвета за национална сигурност, на който да се реши как да се охраняват държавните граници от проникване на мигранти. Причина за това е опасението, че Германия вече няма да допуска на своя територия мигранти.

Подготвен е кризисен

план с участието на

полицаи и митничари,

а евентуално и на войници, каза Бабиш. Той също нарече неделната среща “нередовна и свикана нестандартно”.

В Будапеща Себастиан Курц е обявил, че щом Германия започне да връща някои мигранти на границите, и Австрия ще постъпи по този начин. “Мисля, че не е нужно повече да продължаваме спора за разпределянето на бежанците, а да помислим да защитим заедно нашите външни граници. Ако можем да гарантираме надеждни външни граници, тогава нашата цел - Европа без вътрешни граници - може да остане реалност”, каза австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна поема от България председателството на съюза.

Според него европейската гранична служба Фронтекс не трябва да позволява на лодките с мигранти да тръгват към Европа, трябва да се бори с трафикантите в трети страни и едновременно с това да развива дейността по оказването на помощ на място.

Йотингер: Целият ЕС да помогне на граничните страни като България

Всички страни от ЕС трябва да помогнат на южните съседки, където пристигат по-голямата част от мигрантите, заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер в Люксембург, предаде Ройтерс.

Йотингер подчерта, че очакваната в неделя среща на високо равнище в Брюксел за миграцията трябва да послужи като “напомняне за пътя към постигане на европейско единство”.

“Мисля, че цяла Европа трябва да покаже солидарност към засегнатите - Гърция, Малта, Кипър, България, Италия и Испания”, подчерта той. Останалите страни трябва да облекчат тежестта, паднала върху тях, и да възстановят част от разходите им, призова еврокомисарят.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче омаловажи шансовете за постигане на голям пробив на срещата в неделя в Брюксел, предаде Ройтерс. “Тя е консултативна и работна, няма да има заключителна декларация”, каза Меркел. Разговорите щели да са “начална дискусия със заинтересованите”.

В същото време между Италия и Малта отново се разгоря скандал, след като италианският вътрешен министър Матео Салвини каза, че Малта трябва да позволи на спасителен кораб под холандски флаг с 224 мигранти на борда да влезе в нейно пристанище, защото вече се намира в малтийски води.

Министър Салвини посочи, че Рим иска Малта най-после да отвори едно от пристанищата си, “да позволи на тези отчаяни хора да слязат на сушата”, а след това да конфискува кораба и да арестува екипажа. Корабът е на базираната в Дрезден хуманитарна организация “Мишън лайфлайн”. По-рано Салвини обяви, че щом като спасителният кораб е под холандски флаг, мигрантите трябва да бъдат пратени в Холандия. 

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни