Българките в Сърбия с имена на -ова, -ева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6926806 www.24chasa.bg
Радев и Вучич се покланят пред жертвите в братоубийствената война на Нешков връх.

Вучич обещал на Радев да върне името Цариброд

Българките в Сърбия вече ще имат право да записват фамилиите си в официалните документи с окончание за женски род. Учениците от българското малцинство вече ще учат по учебници на български език. А пък 535 000 евро годишно финансиране ще получат 9 медии, които излизат на български език в Цариброд и региона в Сърбия, където живее българско национално малцинство.

Това са част от акцентите след срещата на президента Румен Радев и сръбския му колега Александър Вучич с българите в Цариброд (Димитровград) на втория ден от официалната визита на българския президент в Сърбия.

На срещата с малцинството бе поставен и въпросът за окончанията на фамилните женски имена. “Защото тук се води примерно Боряна Димитров, а вече нашите сънародници ще имат възможност да записват Димитрова. Президентът Вучич отсече и това ще бъде факт. По същия начин - и за възстановяване на името Цариброд”, каза Румен Радев.

“Не очаквах решението на проблема с имената да предизвика такъв интерес и овации, за мен това е чудно. Не съм разбирал досега, че това представлява проблем”, добави Вучич.

Радев посочи, че в отношенията му с Александър Вучич има нов дух, ангажираност на българската държава и личен ангажимент на президента на Сърбия проблемите да бъдат решени. Има два типа на решаване – едните са чисто организационни или финансови, каза Радев.

“Президентът Вучич ги решава от раз. И той показа тези два дни как конструктивно могат да се решават тези проблеми – и за паметните плочи, и за финансирането на българските медии. Вчера на обяд се постави въпросът. Последва веднага връзка с нашите медии тук. Девет медии на български език дадоха своите заявки. Снощи президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет от досегашния, който ще влезе в сила след 7 до 10 дни. Така написа и се подписа. Това е много важно за решаване на свободен достъп до медии народен език", съобщи българският президент. Сръбският му колега уточни, че няма да са необходими 10 дни, а разпореждането ще влезе в сила до 4-5 дни.

По въпроса за образование на български език Радев и Вучич посочиха, че след 30 години без български учебници от миналата година вече са издадени всички учебници за основно образование. Чакат се съответно процедурите и решението на Националния съвет, така че да предоставят крайните варианти, и сръбската държава е готова веднага да печата учебниците за средно образование.

“Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите, казвам го без проблем пред камерите. Такъв не познавам. Желаем добри отношения. И ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така”, заяви Александър Вучич на брифинг в Цариброд.

Той се похвали, че в Димитровград завършват магистралата, изграждат много модерна система за трафик и свързване към Гърция, към Турция, а и на запад към Унгария и Австрия. По думите му в Белград се работи по много проекти за детски градини, начални училища и гимназии.

Ключов знак за историческо помирение и приятелски отношения бе поднасянето на цветя на паметника на Нешков връх над Цариброд. За първи път двама президенти - български и сръбски, се качиха заедно там. Под паметника са положени останките на български и сръбски войници и офицери след Сръбско-българската война от 1885 г. За това място е писал и Вазов. Това е единствената костница, в която са положени сръбски и български кости.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.