Спират промоциите на вредни храни в магазините и рекламата им навсякъде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6926953 www.24chasa.bg
Здравният министър Кирил Ананиев бе председател на вчерашното заседание на Съвета на ЕС.

Забраняват на звезди като Меси и Роналдо да рекламират чипс и кола, ще могат да са лица само на здравословни продукти като броколи, спанак и мляко

Да се ограничи рекламата на чипс, захарни изделия, безалкохолни напитки и всякакви нездравословни храни не само по телевизията, но в интернет и всички социални мрежи като фейсбук, както и чрез известни личности. Освен това да се спрат промоциите в магазините на храни, в които има много сол, захар или трансмазнини, за да бъдат защитени децата от тях и последващото консумацията им надебеляване.

Тази промяна предвижда да въведе Европейският съюз. Решението бе взето на заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което се проведе вчера с председател здравният министър Кирил Ананиев. Това е последното заседание на съвета във формат здравни министри за българското председателство. На него министрите приеха

заключения за

здравословното

хранене

на децата,

което бе сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Новите правила и забрани за реклама ще залегнат в промени на директивата за аудио-визуалните услуги, стана ясно след заседанието на съвета. Промените ще бъдат предложени от Европейската комисия.

Засега забраната за реклама се обсъждаше да е само за традиционните медии- телевизии, радиа, вестници. В новите заключения е предвидено тя да обхване и онлайн каналите, социалните мрежи и цялостния маркетинг на опасните храни. Според заключенията това са продукти с високо съдържание на сол, захар или трансмастни мазнини. Сред тях попадат чипсове, газирани безалкохолни напитки като колата, сандвичи от веригите за бързо хранене и пр.

Забраната ще се разпростре и върху използването на звезди или герои за рекламата на вредни храни. След влизането ѝ в сила футболните звезди като Лионел Меси и Кристиано Роналдо например вече няма да могат да рекламират чипс, кола или вериги за джънкфуд. Държавите обаче ще стимулират участието им в реклами на здравословни храни като броколи, спанак, мляко и пр. Те ще насърчават и всяко друго промотиране на подобни храни - чрез промоции, спонсорство и т.н.

Това ограничение

важи и за

всякакви други

герои,

включително

и анимационни

За вредните храни пък напротив - държавите трябва да ограничават опитите за търговски промоции от типа вземи три плати едно, да не позволяват спонсорство на спортни прояви, спортни обекти или училища и детски градини. Ограниченията важат за всякакви марки, чиито продукти попадат в графата вредни и чиято цел е да насърчат консумацията на тези храни.

Мерките трябва да бъдат изпълнени от всички държави в ЕС, но степента на ограниченията върху търговските промоции и спонсорствата ще са по преценка на всяка конкретна държава засега.

Целта е да се предпазят децата и подрастващите, които най-лесно се повлияват от въздействието на този вид реклами, както и превенция на затлъстяването, към което са най-уязвими децата от тези възрастови групи.

Вярваме, че по отношение на децата е възможно да сме единни и

да въведем

отговорни и

честни практики,

без това да

ощети

производителите,

се казва в позицията на здравните министри.

Ще се засили и сътрудничеството между образователните институции със замеделските стопани, производителите на храни, търговците на дребно и ресторантьорите, за да се повиши достъпността до пресни, качествени храни, гласят още приетите от министрите на здравеопазването препоръки. Приоритет ще бъде още подкрепата и разработването на политики, свързани с физическата активност на децата. Освен това ще се насърчи и провеждането на образователни и информацинни кампании сред подрастващите, които да подобрят разбиранията им за произхода и качеството на храните.

“В този политически документ има много повече от хранене и храни. Има послания за нуждата от сътрудничество при борбата с хроничните незаразни болести, за значимия принос на здравеопазването като сектор, инвестиращ в здравето на хората, за децата и младите хора като уязвими потребители, но и като носители на новото, на потенциала, на бъдещето. Откроихме нуждата от междусекторно сътрудничество – в случая Общата селскостопанска политика осигурява принос към целите на здравната политика”, заяви министър Ананиев на пресконференция след заседанието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на