Женският “парламент” в Стойките всеки ден привиква кмета на кафе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927736 www.24chasa.bg
“Парламентът” на Стойките заседава всеки ден от 9 ч сутринта.

Следят за мечки и диви прасета, решават дали да блокират пътища

“Кафето тук е най-сладко, защото покрай него решаваме общите проблеми на селото, а и споделяме личните радости и несгоди”, казват “парламентаристките” на смолянското село Стойките.

От 2008 г. те се събират всеки ден в 9 ч в кафене в центъра на селото. Всяка от жените си знае точното място на голямата маса в кафенето, както и “ресора”. Рядко има отсъстващи.

“Те не вземат заплати за т.нар. сесии, но буквално са “народно събрание”, казва кметът на Георги Георгиев.

Стефка Ковачева например

ходи всеки ден

около 3 км от

махала Гращица,

за да бъде на

сутрешната “сесия”

С нея е и съпругът ѝ Илия, но той няма място сред жените и сяда на друга маса с приятели.

“Леля Стефка например, докато дойде, наблюдава за диви животни. Тъй като минава близо до гората, има възможност да види следи от мечки и диви прасета. Веднага ми съобщава, за да се вземат мерки, преди да са нападнали животни или да са изровили картофите”, казва Георгиев.

От другата страна на селото бдителните жени съобщават за развързали се коне на дървосекачи, които тъпчат дворовете, или пък за появата на безстопанствени кучета.

Впрочем мъжете въобще не се месят в работата на парламента. В него са предимно възрастни жени. Партиите от Смолян, когато търсят контакт с хората от селото, отиват там. Последната им среща една сутрин е била с депутатката от БСП Дора Янкова. Основното им искане към нея било да съдейства да се ремонтират вътрешните улици.

Димитрина Мизюлева от Стойките, която от години живее в Канада, е изпратила

благодарствено

писмо на адрес:

“Парламент,

кафенето, Стойките”, което пристигнало без проблем. Искала да благодари на общественичките, че след смъртта на сестра ѝ Недялка, докато пристигне в селото, цялата дейност по погребението - опело в църквата и всички тъжни обреди, била подготвена от тях. 

“Парламентът” на Стойките заседава в кафене - собственост на местната горовладелска кооперация “Борика”, на която почти всички в селото са членове.

“Тук имаме пенсионерски клуб, който е подходящ за такива събирания, но те предпочитат кафенето. От 2 години насам, когато бе ремонтирано, носи името “Център за комуникации и общуване”. Никога не ги питат кой какво иска.

В кафенето знаят вкуса на всяка една от тях - как го обича, дали късо, дълго, сладко, с мляко или без, или предпочита чай. Стават набързо, след като приключат, и се захващат с набелязаните задачи. Само на празници остават по-дълго”, добавя кметът.

Георгиев признава, че “парламентаристките” са причина той да е управник на селото. През предишния мандат е бил наместник, тъй като Стойките и махалите Гращица и Водата не отговаряли на критериите за пряк избор на кмет.

На последните местни избори, когато прагът за пряк избор на кмет бе по-нисък за селата, те застанали зад него и спечелил без проблем.

“Ние не сме като в Народното събрание да говорим врели-некипели, да си губим времето и да се заяждаме ненужно. Спираме се на даден проблем и го решаваме.

Чистили сме

църквата, улиците,

тротоарите,

обществени сгради и т.н. Ако не зависи от нас, викаме кмета и го караме да пише писма и докладни до някоя институция”, казва Ана Иванова.

Според нея в момента най-големият проблем са разрушените от проливните дъждове улици. Предложила да блокират основния път Смолян - Девин, за да привлекат внимание, но другите от групата приели идеята като твърде радикална.

Ана Иванова притежава една от общо трите крави в Стойките. Някога те били над 200.

Стойките има 600 дка ливади, които са идеални за отглеждане на животни. Сега ги дават срещу 10 лв. годишно на фермер от града да ги използва. Хората се отказали да гледат крави, защото млякото се изкупува евтино, няма млади хора, а и доста от тях предпочитат градски живот на село.

На идване на заседание сутрин Ана Иванова носи на клиентите си мляко в кафенето. Тя е категорична обаче, че личната работа трябва да е след заседанието, затова всеки е длъжен да я изчака и чак тогава си получава млякото. 

Мария и Иванка живеят постоянно в Стойките от 10-ина години, тъй като имат вили в селото и вече са пенсионерки. Едната е от Димитровград, другата - от Хасково. Въпреки че не са местни, те също присъстват сутрин на сбирките и тежестта на думата им е напълно равностойна.

“Те са от квотата

на виладжиите,

повече са от нас”, шегуват се в селото.

По списък в Стойките живеят 230 души. Реално обаче е едно от най-големите села в общината заради вилите и апартхотелите. Общо къщите са 600, а апартаментите са 250. Освен богати българи имоти имат десетки англичани, белгийци, германци, руснаци и дори занзибарец. Повечето обаче нямат адресна регистрация в селото.

“Стойките плаща близо 250 хил. лв. данъци и такси на имотите в бюджета на община Смолян. Убеден съм, че няма селище в България с 230 постоянно живеещи да плаща толкова много данъци. Въпреки това ние нямаме собствен бюджет и с всичко се оправяме сами.

За една торба цимент

пиша докладни”,

негодува Георгиев. И затова този “парламент”, който е един вид обществен съвет, е нужен и полезен, смята Георгиев, тъй като покрай всекидневните им искания се решават и общи проблеми.

“Не е нормално даден чужденец да плаща 1000 лева за имота си, а улицата му да не е почистена, срамота”, смята управникът.

От Стойките тръгва и един от най-мощните лифтове в България по посока Пампорово. По официални данни от курорта за зимния сезон с лифта в Стойките са слезли 300 000 туристи. Рекордът е 10 500 скиори за ден. Лифтът е с капацитет 2400 души на час.

“Крайно време е да се погледне по-детайлно към такива курортни селища и да не се взема предвид само адресната регистрация, държавата да е по-гъвкава, за да сме коректни към инвестиралите и тези, които ще влагат пари в бъдеще”, смята Георгиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.