Студът свършва в четвъртък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927775 www.24chasa.bg
Слънчев и с температури до 35 градуса ще бъде юли. СНИМКА: Пиер Петров

Лятото ще бъде топло, но без екстремни жеги

Чака ни модерно лято, типично за последните 15 години, с температури около нормата и без екстремни и продължителни жеги. Това каза за “24 часа” климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет.

Във вторник и сряда при преминаването на средиземноморски циклон през България ни очакват доста валежи и по-хладно време. В неделя, когато стихне вятърът, сутрешните температури ще са едва 8-9 градуса по високите полета на Западна България. До четвъртък главно в западната част ще вали повече. Във вторник и сряда времето няма да е хубаво и по морето.

Юли започва с

повече слънце

и топлина

В следобедните часове няколко дни ще продължи да превалява и прегърмява главно над планините.

Юли ще бъде с нормални средни месечни температури между 23 и 26 градуса. Максималните при всички положения ще достигнат 35 градуса.

Има вероятност

да са и над

35 градуса

Засега дългосрочната прогноза не дава дълги периоди на големи горещини, каквито бяха през 2012 г., когато България буквално беше изпепелена от продължителна и невероятна жега, допълни проф. Рачев. Същото важи и за август. Валежите ще са около и малко под нормалното и през юли, и през август. Температурите през август ще са почти еднакви с юлските или с половин и 1 градус по-ниски - между 23 и 25.

Септември ще е

слънчев и топъл

Всъщност според едната прогноза, която е над 70% вероятна, показва, че юли ще е с нормални температури. Около 20% е прогнозата юли да бъде малко по-топъл с около половин до 1 градуса. 10% е вероятността юли да бъде малко по-студен. Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата NOAA дава предимство то на това, че юли и август на Балканския полуостров и в България ще са с температури под нормата с около половин градус. Предстои да видим коя прогноза ще се сбъдне, но при всички положения юли и август ще са с близки до нормалните температури, каза още проф. Рачев

Изпращаме юни като топъл и влажен. Средните юнски температури са с около 1 до 2 градуса по-високи от нормалните, а валежите почти навсякъде в България ще минат месечната норма. На места дори ще достигнат и 2 пъти нормата на валежи, допълни климатологът.

Времето според специалиста е идеално за селското стопанство. Имаше и градушки, но те са с локален характер и пораженията са в рамките на няколкостотин декара, затова и загубите не са съществени.

Доц. Стоян Андонов: Хората се давят предимно в първите дни от отпуска

Сигурно е къпането там, където има кой професионално да ни помогне

- Доц. Андонов, дойде летният сезон. Като специалист по водно спасяване какви съвети ще дадете на хората?

- Обикновено повечето инциденти се случват в началото на отпуска, в първите дни, когато се пристигне край водната площ. Това е закономерен факт, тъй като организмът ни още не е привикнал и с водата, и със слънцето. Прибавят се и еуфорията от първите дни на почивката, както и умората от пътуването. Много пъти инциденти възникват още в първия ден. Затова трябва да дадем възможност на тялото си да се аклиматизира. Важно е да се съобразим и със здравословното си състояние. Голяма част от инцидентите в морето, та и в язовирите и езерата, стават поради рязко влошаване на здравето - пристъпи, сърдечни проблеми и т.н. Необходима е консултация с личния лекар преди отпуска. Ако искаме пребиваването ни да е съвсем безопасно, трябва да ползваме обезопасени плажове или плувни басейни. Сигурно е къпането там, където има кой професионално да ни помогне. Ако искаме да отидем на неохраняеми водоеми, трябва да имаме предвид, че не е добре да влизаме навътре сами във водата. И хората на брега да знаят, че сме влезли. Добре е да не сме сами. По принцип трябва да съобразяваме възможностите си с мястото.

- Къде е най-опасно?

- Най-опасното място за плуване са реките. Ако е рекичка до глезените, разбира се, не е толкова опасно. Силното течение в реките представлява много голяма опасност, затова, ако се погледне статистиката на удавянията във вътрешните водоеми, ще стане ясно, че това са предимно реки. След това са язовирите, където самите условия са твърде опасни. Водата не е достатъчно прозрачна. Много пъти рязко става дълбоко. Трябва да се знае, че във водоеми, които не са морета, където няма циркулация на водата, тя се затопля на пластове. Горният слой става топъл, а под него водата може да е изключително студена. Много пъти рибарите със загрети тела, когато пипнат водата, стори им се топла, и скочат, пробивайки 50-метровия пласт със затоплена вода, попадат в студената. Това понякога предизвиква шок. Изключително опасно е да се плува близо до язовирните стени. Аз бих обобщил, че трябва да се избягват водоеми като язовири и микроязовири.

- Какво ще кажете за морето?

- Охраняемите плажове са най-безопасни, когато спазваме указанията на спасителите. Не влизаме при червен флаг. Червеният флаг означава, че опасността е еднаква както за нас, така и за спасителите. Сега е популярно т.нар. мъртво вълнение. Мъртвото е остатъчно вълнение. Имало е вълнение навътре в морето или до самия бряг, но вятърът е стихнал, вълнението продължава. Вълната има същия въртелив характер, както и ветровата, но го няма вятърът, който да ни бута към брега. Тогава се получава т.нар. придънно течение, което тегли навътре към дълбокото. Затова някои много се чудят, когато морето изглежда доста равно, но спасителите са сложили жълт флаг. Това означава, че или има мъртво вълнение, или пък просто вятърът духа от сушата към морето. 80% от инцидентите стават под въздействието на алкохол. Много често хората, “загрети” от алкохола, влизат във водата уж да се охладят. Тя обаче отнема 15-ина пъти по-бързо телесната температура. Когато сме консумирали алкохол, той действа съдоразширяващо, ние се охлаждаме 30 пъти по-бързо във вода. При силно вълнение най-опасните места са южните части, защото вятърът най-често е от североизток и се получава т.нар. крайбрежно течение, успоредно на брега, което тегли навътре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа