Сестрите Мюлер сменят системата, с която от години мамят българки, обвиняват Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927921 www.24chasa.bg
Силвия (вдясно) и Тереза, която преди да се заеме със социални дейности е имала друг бизнес в Белгия. Снимка Facebook

Фирмата ни продължава своята дейност, работи и не е затворена или фалирала както се носят слухове, твърди Тереза Мюлер в съобщения до служителите си

"Уважаеми асистенти искаме да ви уведомим ,че поради новите условия в Европа,ще ни задължат да променим системата на работа /както и за международните шофьори ,строителните работници /целта им е да ни премахнат от пазара. При първа възможност и яснота ще бъдете информирани своевременно. Дейността на фирмата продължава, но тя работи до сега със системата командировки и се изисква промяна това нито е нередно нито е криминално и не е нарушение . Просто искат да вземат данъците в тяхната държава и тук ние нямаме никаква вина това е на международно ниво. До дни ще има яснота относно новата система на работа просто се изисква време. Искаме да бъдете спокойни и благодарим за разбирането от ваша страна."

Това пише в поредица от съобщения Тереза Мюлер, която с мрежа от свои фирми в България, Белгия и Холандия от години изпраща българки като социални помощнички за възрастни хора. Много от тях, изпратени чрез фирми на Тереза и на сестра й Силвия, са били измамени, като някои от тях вече успяха да осъдят сестрите за неизплатени заплати. Над 10 други подготвят колективен иск, съобщи „24 часа” в четвъртък.

В друго свое съобщение до социалните асистентки Тереза казва (запазваме оригиналния правопис и пунктуация): "Уважаеми асистенти, както вече ви уведомихме, фирмата продължава своята дейност ,работи и не е затворена или фалирала както се носят слухове в социалните мрежи.Работи по изготвянето на новите договори но всичко това отнема време когато се финализират, вие ще бъдете запознати своевременно с новите промени.В този ред на мисли ,се появиха отново в социалните мрежи публикации относно работата на фирмата по точно в група във фейсбук Българки в Белгия публикувани от лица ,които водят агитация и опетняват с невярна информация ,целят да съботират дейноста и работата на настоящите асистенти и най вече на бъдещи на жени които чакат за работа."

Международно разследване на журналисти от Белгия, Холандия и „24 часа” в България разкри мащабна схема, чрез която години наред е ограбван трудът на наши сънароднички в чужбина. Изплащани са им смешни суми на фона на договорите, които са подписвали с фирми на сестрите Силвия и Тереза Мюлер от Велико Търново.

В сряда авторитетното европейско издание euobserver.com публикува разследването на белгийските журналисти Рубен Бругнера и Майкъл Мериган пред многомилионната си аудитория.

Преди това разследването бе публикувано в белгийското списание Knack на 30 май 2018 г. и веднага предизвика скандал и дебат по темата в белгийския парламент, след като депутати повдигнаха въпроса към социалния министър.  В същия ден вечерта бе излъчен документален филм по разследването  в предаването Telefacts на белгийската телевизия VTM (филмът може да се гледа след безплатна регистрация в сайта на телевизията).

На 13 юни разследване по темата беше публикувано и в авторитетното холандско списание Groene Amsterdammer от журналистките Анук Хофкенс и Ясмин Пост. Ден по-късно „24 часа” направи първата публикация по темата.

Още на следващия ден последва и реакция по темата от българското социално министерство, което е принципал на инспекцията по труда. От прессъобщението стана ясно, че в периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда в България е проверявала 24 пъти седем свързани фирми на сестрите Мюлер.

„Констатирани са нарушения, свързани с нерегламентираното командироване на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги, като заплащане на възнаграждения под минималното за приемащата държава, нерегламентирани удръжки, незаплащане с увеличение на положен труд на официални празници, работен ден, по-дълъг от законоустановения за Белгия, хората са изпращани без предварително да бъдат информирани за минималните условия на труд и др. За всяко установено нарушение са предприемани принудителни административни мерки, а за някои е търсена и административнонаказателна отговорност”, съобщават от инспекцията.

И уточняват: „Веднага след публикациите в белгийската преса от края на май, според които през различни български фирми, управлявани от едни и същи лица, в Белгия се командироват в разрез със закона работници за осигуряване на грижа на възрастни хора в домовете им, е започнала нова проверка в споменатите дружества. Към момента проверката продължава. По инициатива на Инспекцията по труда проверката се извършва съвместно с НАП.

Въпреки това в друго съобщение Тереза Мюлер продължава да убеждава социалните асистенти, които е изпратила в чужбина, че винаги е била коректна: "Вие всички ,които сте работили и работите и ще продължавате да работите знаете,че управителите са били точни в изплащането на възнагражденията внасяне на социални и здравни осигоровки и други облаги които всички са ползвали.Винаги са се съобразявали с това, кой кога иска и може да замине ,да се прибере ,настаняване на адрес ,прибиране и контакт с координатор по всяко време.Винаги когато някой е поискал помощ за каквото и да е било, му е било оказано съдействие ,много могат с ръка на сърце да го кажат и потвърдят.Това ,което се пише от недоброжелатели цели само и единствено агитация ,съботаж,изнасяне на невярна информация и отказване на жени които работят и такива които искат да работят при нас.Тези публикации са само и единствено да ни махнат от пазара нас българките ,защото знаят че сме по добри от другите ,ние трябва да си защитим пазара това е важно за нас разчитаме на тази работа и доходите които тя ни носи."

 „С човек като Тереза не може да се разговаря, аз съм безкрайно обидена, никой не ме е ругал така. Тя ни има за роби и ни го е казвала в прав текст. Посягала е физически на хора в офиса, това е система на поведение.”

„Ако видя Тереза, бих й казала всички "кирливи ризи" право в очите, защото не съм роб и никой няма право да се подиграва с мен.”

„Ако видя Тереза, бих й казала да помни, че има Господ. 6 месеца съм работила без почивен ден!”.

"Ако видя Тереза, бих й казала, че ми е жал за нея."

Това заявиха емоционално пред „24 часа” четири българки, пострадали от престъпната мрежа, които се свързаха с нас след първата ни публикация. Заедно с други жертви те подготвят колективен иск заради неизплатените си заплати и преживения тормоз и унижения.

Вижте какво още ни разказаха те за методите на сестрите Мюлер.

Тъй като след публикациите за стила им на работа и започналите проверки явно е настанала паника както сред социалните асистенти, така и в белгийските и холандските семейства, където са изпратени, Тереза се опитва да ги успокои с ново съобщение: 

"Уважаеми асистенти, искаме да ви информираме че до няколко дни децата/настойниците/ на вашите пациенти ще им се обадят за да им дадат информация за да се изяснят нещата относно промените ,но трябва още малко време и нека всички да бъдат спокойни както от ваша страна, така и от страна на пациентите. Моля да предадете това на семействата които са ви поверени и за които полагате грижи.Лека работа и предварително благодарим за разбирането."

"24 часа" напомня, че още на 14 ноември 2016 г. в Белгия Тереза М., управителка на "Care4You", е осъдена на 15 месеца лишаване от свобода. Подсъдимата дори не се е явила в съда по време на процеса. Тереза е трябвало и да плати глоба от близо 5 милиона евро. Това става ясно от съдебните регистри. До момента и двете наказания не са изпълнени и Тереза е на свобода.

"24 часа" ще продължи да следи с интерес темата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал