Сестрите Мюлер сменят системата, с която от години мамят българки, обвиняват Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927921 www.24chasa.bg
Силвия (вдясно) и Тереза, която преди да се заеме със социални дейности е имала друг бизнес в Белгия. Снимка Facebook

Фирмата ни продължава своята дейност, работи и не е затворена или фалирала както се носят слухове, твърди Тереза Мюлер в съобщения до служителите си

"Уважаеми асистенти искаме да ви уведомим ,че поради новите условия в Европа,ще ни задължат да променим системата на работа /както и за международните шофьори ,строителните работници /целта им е да ни премахнат от пазара. При първа възможност и яснота ще бъдете информирани своевременно. Дейността на фирмата продължава, но тя работи до сега със системата командировки и се изисква промяна това нито е нередно нито е криминално и не е нарушение . Просто искат да вземат данъците в тяхната държава и тук ние нямаме никаква вина това е на международно ниво. До дни ще има яснота относно новата система на работа просто се изисква време. Искаме да бъдете спокойни и благодарим за разбирането от ваша страна."

Това пише в поредица от съобщения Тереза Мюлер, която с мрежа от свои фирми в България, Белгия и Холандия от години изпраща българки като социални помощнички за възрастни хора. Много от тях, изпратени чрез фирми на Тереза и на сестра й Силвия, са били измамени, като някои от тях вече успяха да осъдят сестрите за неизплатени заплати. Над 10 други подготвят колективен иск, съобщи „24 часа” в четвъртък.

В друго свое съобщение до социалните асистентки Тереза казва (запазваме оригиналния правопис и пунктуация): "Уважаеми асистенти, както вече ви уведомихме, фирмата продължава своята дейност ,работи и не е затворена или фалирала както се носят слухове в социалните мрежи.Работи по изготвянето на новите договори но всичко това отнема време когато се финализират, вие ще бъдете запознати своевременно с новите промени.В този ред на мисли ,се появиха отново в социалните мрежи публикации относно работата на фирмата по точно в група във фейсбук Българки в Белгия публикувани от лица ,които водят агитация и опетняват с невярна информация ,целят да съботират дейноста и работата на настоящите асистенти и най вече на бъдещи на жени които чакат за работа."

Международно разследване на журналисти от Белгия, Холандия и „24 часа” в България разкри мащабна схема, чрез която години наред е ограбван трудът на наши сънароднички в чужбина. Изплащани са им смешни суми на фона на договорите, които са подписвали с фирми на сестрите Силвия и Тереза Мюлер от Велико Търново.

В сряда авторитетното европейско издание euobserver.com публикува разследването на белгийските журналисти Рубен Бругнера и Майкъл Мериган пред многомилионната си аудитория.

Преди това разследването бе публикувано в белгийското списание Knack на 30 май 2018 г. и веднага предизвика скандал и дебат по темата в белгийския парламент, след като депутати повдигнаха въпроса към социалния министър.  В същия ден вечерта бе излъчен документален филм по разследването  в предаването Telefacts на белгийската телевизия VTM (филмът може да се гледа след безплатна регистрация в сайта на телевизията).

На 13 юни разследване по темата беше публикувано и в авторитетното холандско списание Groene Amsterdammer от журналистките Анук Хофкенс и Ясмин Пост. Ден по-късно „24 часа” направи първата публикация по темата.

Още на следващия ден последва и реакция по темата от българското социално министерство, което е принципал на инспекцията по труда. От прессъобщението стана ясно, че в периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда в България е проверявала 24 пъти седем свързани фирми на сестрите Мюлер.

„Констатирани са нарушения, свързани с нерегламентираното командироване на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги, като заплащане на възнаграждения под минималното за приемащата държава, нерегламентирани удръжки, незаплащане с увеличение на положен труд на официални празници, работен ден, по-дълъг от законоустановения за Белгия, хората са изпращани без предварително да бъдат информирани за минималните условия на труд и др. За всяко установено нарушение са предприемани принудителни административни мерки, а за някои е търсена и административнонаказателна отговорност”, съобщават от инспекцията.

И уточняват: „Веднага след публикациите в белгийската преса от края на май, според които през различни български фирми, управлявани от едни и същи лица, в Белгия се командироват в разрез със закона работници за осигуряване на грижа на възрастни хора в домовете им, е започнала нова проверка в споменатите дружества. Към момента проверката продължава. По инициатива на Инспекцията по труда проверката се извършва съвместно с НАП.

Въпреки това в друго съобщение Тереза Мюлер продължава да убеждава социалните асистенти, които е изпратила в чужбина, че винаги е била коректна: "Вие всички ,които сте работили и работите и ще продължавате да работите знаете,че управителите са били точни в изплащането на възнагражденията внасяне на социални и здравни осигоровки и други облаги които всички са ползвали.Винаги са се съобразявали с това, кой кога иска и може да замине ,да се прибере ,настаняване на адрес ,прибиране и контакт с координатор по всяко време.Винаги когато някой е поискал помощ за каквото и да е било, му е било оказано съдействие ,много могат с ръка на сърце да го кажат и потвърдят.Това ,което се пише от недоброжелатели цели само и единствено агитация ,съботаж,изнасяне на невярна информация и отказване на жени които работят и такива които искат да работят при нас.Тези публикации са само и единствено да ни махнат от пазара нас българките ,защото знаят че сме по добри от другите ,ние трябва да си защитим пазара това е важно за нас разчитаме на тази работа и доходите които тя ни носи."

 „С човек като Тереза не може да се разговаря, аз съм безкрайно обидена, никой не ме е ругал така. Тя ни има за роби и ни го е казвала в прав текст. Посягала е физически на хора в офиса, това е система на поведение.”

„Ако видя Тереза, бих й казала всички "кирливи ризи" право в очите, защото не съм роб и никой няма право да се подиграва с мен.”

„Ако видя Тереза, бих й казала да помни, че има Господ. 6 месеца съм работила без почивен ден!”.

"Ако видя Тереза, бих й казала, че ми е жал за нея."

Това заявиха емоционално пред „24 часа” четири българки, пострадали от престъпната мрежа, които се свързаха с нас след първата ни публикация. Заедно с други жертви те подготвят колективен иск заради неизплатените си заплати и преживения тормоз и унижения.

Вижте какво още ни разказаха те за методите на сестрите Мюлер.

Тъй като след публикациите за стила им на работа и започналите проверки явно е настанала паника както сред социалните асистенти, така и в белгийските и холандските семейства, където са изпратени, Тереза се опитва да ги успокои с ново съобщение: 

"Уважаеми асистенти, искаме да ви информираме че до няколко дни децата/настойниците/ на вашите пациенти ще им се обадят за да им дадат информация за да се изяснят нещата относно промените ,но трябва още малко време и нека всички да бъдат спокойни както от ваша страна, така и от страна на пациентите. Моля да предадете това на семействата които са ви поверени и за които полагате грижи.Лека работа и предварително благодарим за разбирането."

"24 часа" напомня, че още на 14 ноември 2016 г. в Белгия Тереза М., управителка на "Care4You", е осъдена на 15 месеца лишаване от свобода. Подсъдимата дори не се е явила в съда по време на процеса. Тереза е трябвало и да плати глоба от близо 5 милиона евро. Това става ясно от съдебните регистри. До момента и двете наказания не са изпълнени и Тереза е на свобода.

"24 часа" ще продължи да следи с интерес темата.