10 и 4,5 г. затвор за убийство на студент в Борисовата градина, взели го за гей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6930389 www.24chasa.bg
Радослав Кирчев и Александър Георгиев, заснети в съда през 2010 г.
Радослав Кирчев и Александър Георгиев, заснети в съда през 2010 г.

Върховният съд намали наказанията им

10 г. след убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина виновните влязоха в затвора, научи “24 часа”.

10 г. затвор е получил окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) Александър Георгиев, а 4,5 г. - Радослав Кирчев, който по време на престъплението нямал навършени 18 г.

Висшите съдии са намалили наказанието на Георгиев от 15 на 10 г. 2 г. по-малко затвор е отредено и на Кирчев. Какви са мотивите на ВКС, не е ясно, тъй като решението все още не е публикувано. Въпреки че от 20 февруари т.г. двамата чакаха окончателното решение на свобода, служители на съдебната охрана са ги намерили и вкарали зад решетките.

Две съдебни инстанции приеха по-рано, че Георгиев и Кирчев били част от наказателна бригада за “чистене на Борисовата градина от гейове” и пребили и задушили 25-годишния мъж, понеже им заприличал на хомосексуалист.

На 30 септември 2008 г. след 21 ч Михаил бил пресрещнат край алея “Яворов” от Георгиев, Кирчев и авера им Александър Стоев, който не е обвинен за убийството. Имало и други членове от бригадата, но те изостанали, за да пресрещнат “хомосексуалиста”, ако тръгнел да бяга. С юмрук срещу Михаил първи посегнал Георгиев, за да докаже мъжествеността си пред останалите, установи съдът. С удара Георгиев счупил подезичната кост на студента. В побоя се включил и Кирчев. 2 минути те притискали тялото и лицето на Михаил към земята, от което той се е задушил и издъхнал в страшни мъки. След това Георгиев пребъркал джобовете на Михаил и взел телефона му, който по-късно го издал. Според съда няма данни той да е бил гей.

От присъдите на Георгиев и Кирчев ще се приспаднат 2 г. арест.

Делото е пример за бавно правосъдие. 2 г. се търсеше кой е убиецът на Михаил. А 3 г. след това бяха нужни на прокуратурата да изправи пред съда отговорните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си