Малките пеликанчета тръгнаха на „детска градина“ (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6930998 www.24chasa.bg
СНИМКА: РИОСВ-Русе

„Детска градина“ еколозите наричат заниманията на възрастните птици с малките, в колонията къдроглави пеликани в резерватът „Сребърна“. Младите екземпляри получават първите си уроци за оцеляване в природата – природняване, плуване и ловуване на риба.

Припомняме, че тази година сред къдроглавите пеликани гнездят и розови. За първи път се излюпиха и розови пеликанчета. Последно подобно явление е наблюдавано преди 70 години. Този вид пеликани се размножават обикновено в Делтата на р. Дунав, Гърция и Турция. Миналата година са били наблюдавани около сто розови пеликана, но тази година са едва двайсетина.

В езерото „Сребърна“ се наблюдават още неми лебеди, лопатарки, сиви гъски и зеленоглави патици. Има и чапли, които са в размножителен период.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на