Тийсен: Първата цел на Източна Европа е да се достигнат заплати, близки до испанските

https://www.24chasa.bg/novini/article/6931981 www.24chasa.bg
Мариан Тийсен и Бойко Борисов СНИМКА: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с европейския комисар по заетостта, социалните политики, уменията и мобилността Мариан Тийсен. Двамата разговаряха в рамките на конференция за Европейски алианс за възходяща конвергенция на заплатите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Тийсен даде висока оценка на реализираните политики в областта на социалната политика по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя отчете напредъка по досиетата в социалната сфера и по Директивата за командированите работници в Европейския съюз през последните шест месеца. Мариан Тийсен поздрави българския премиер за успешното усвояване на европейските фондове и подчерта, че България ще е една от малкото държави, които ще получат повече средства за Кохезионната политика през следващия програмен период.

Според европейските ценности няма втора класа европейци, сближаването на заплатите е добро лекарство срещу страховете от социален дъмпинг и страховете от изтичане на мозъци. Това каза еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тийсен на форума, предаде БТА.

Ако разликите във възнагражденията са твърде големи, ако хората не виждат напредък, това подкопава легитимността на европейския проект, допълни Тийсен. Тя посочи, че ако през 2016 година реалните възнаграждения в България са три пъти по-ниски от реалните възнаграждения в Люксембург, то десет години по-рано разликата е била шест пъти. По думите й първата цел на страните от Източна и Централна Европа трябва да е да достигнат възнаграждения, близки до тези в страни като Испания. Тийсен смята, че сближаването през последните години се ускорява , като заплатите в Източна Европа и прибалтийските страни растат с по-бързи темпове от останалите.

Според еврокомисаря постигнатите успехи на българското европредседателство по директивата за командироване, по подготовката на директивата за съвместяване на личния и професионалния живот, както и по други досиета ще доведат до допълнителен растеж на възнагражденията.

Еврокомисарят Мариане Тийсен смята, че трябва да се направи повече по отношение на минималните заплати, които целят намаляване на работещите бедни. Според нея е необходимо да има анализ как се определят минималните заплати, какви възрастови групи са обхванати и какво може да се подобри при определянето им. Тийсен смята, че по отношение на социалния диалог и колективното трудово договаряне също има какво да се направи.

Тя заяви, че Европейската комисия приветства този дебат, защото той е част от ценностите на Европейския стълб за социални права. Сближаването на заплатите издава послание не само за просперитет, но и за равенство и справедливост, допълни еврокомисарят.

Премиерът Бойко Борисов разкритикува Съвета по икономически и финансови въпроси, известен като Съвет ЕКОФИН за постоянното променяне на правилата, по които се кандидатства в чакалнята на Еврозоната. По време на конференция на Алианса за сближаване на заплатите в Европа, която се провежда в столичния хотел "Рамада", той посочи, че основното правило, по което е атакувана България, е за наличието на Валутен борд. По думите му обаче България е доказала, че 22 години може да работи успешно в условията на Валутен борд. "Имаме стабилен фискален резерв, който пазим, огромен златен резерв, който пазим и 22 години живеем в курс 1 към 2. Какво не ви харесва?", попита Борисов.

Премиерът изтъкна, че България поддържа траен брутен вътрешен продукт от близо 4 процента и под 6 процента е безработицата. Външният дълг на страната е намален на 25 процента. "Къде е рискът за чакалнята за Еврозоната за България. Няма - нула риск. Егоизъм има, да", добави Борисов. Той предупреди, че начинът, по който се работи в момента, ще "счупи" Европа.

Бойко Борисов заяви, че външният министър Екатерина Захариева го е уведомила как върви Съветът на външните министри на ЕС и попита какво повече може да направи Македония от това да си смени името, за да стане кандидат за преговори. Доводът, че догодина ще има евроизбори не е никак убедителен за Борисов. "Кога ще е моментът?", попита Борисов. Освен това той смята, че наказателните процедури срещу Полша и Унгария няма да доведат до добро.

Премиерът смята, че прекомерното увеличение на разходите за въоръжение е ненужно, защото тези средства трябва да се инвестират в инфраструктура. "Знаете ли колко трилиона ще отидат за въоръжение, което няма нищо общо с това, което синдикатите и ние всички искаме", заяви Борисов. Той подчерта, че в България там, където са построени магистрали, вече са заработили много заводи.

Борисов добави, че единното европейско семейство е разделено на лагери. Според него е възмутително да се говори кой към коя група клони. Той припомни, че на срещата в Брюксел по темата за мигрантите не е постигнат резултат, защото постоянно едно и също се повтаряло от години. Той подчерта, че трябва едновременно да се задействат всички мерки, за да могат да доведат до нужния резултат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан