Скулптура в двора на ЦРУ озадачава криптографите вече 28 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6932184 www.24chasa.bg
Металната фигура се намира в Новата централа на ЦРУ и е висока 3,6 м. СНИМКИ: ГАЛЕРИЯ В САЙТА НА ЦРУ

Четвъртият пасаж от текста затруднява и експертите от национална сигурност

Едва ли ще повярвате, че точно пред сградата на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в Лангли, щата Вирджиния, е поставена една от най-прочутите големи загадки в света. Скулптурата, наречена “Криптос”, тормози криптографи от цял свят вече 28 години.

Металната фигура е дело на американския скулптор Джим Санборн и на председателя на Криптографския център на ЦРУ Едуард Шайд, който вече е пенсионер по време на създаването ѝ. Наречена е с гръцката дума kryptos, която означава скрит. Официално е открита на 3 ноември 1990 г. в северозападния край на ЦРУ, известен като Новата централа.

Основната част на фигурата наподобява разгънат свитък и е висока 3,6 м. Върху нея са изписани общо 1732 букви и 4 въпросителни, разделени в четири различни панела. В два от тях Санборн е поставил ключа за разшифроване на различните части от текста.

Из двора на ЦРУ са поставени и други части от инсталацията. Върху няколко големи гранитни плочи, пръснати на различни места, са гравирани текстове с морзовата азбука, а върху една от тях е изобразен компас.

За криптирането на текстове важна роля изиграва Шайд. Той помага на Санборн

да измени някои

от известните

кодиращи

техники,

за да шрифтира текста.

Таблицата, която двамата използват, се основава на техниката на френския криптограф и преводач Блез дьо Виженер.

Три от посланията на фигурата вече са решени. Проблемна за криптографите се оказва четвъртата част от съобщението, или по-точно последните 97 букви. Причината е, че то използва смесица от по-сложни техники за криптиране. Освен това е твърде кратко, което не позволява повтаряне на различните модели.

Първа с решаването на загадката се залавя така наречената Група Z - това е криптографският отдел на Агенцията за национална сигурност в САЩ. Още през 1992 г. те успяват да решат първите три параграфа от съобщението. Четвъртата част от него обаче се оказва сложна дори за топслужителите на национална сигурност.

Първи с дешифрирането на енигматичната скулптура обаче се прочува програмистът Джим Гилугли. Още през 1999 г. с помощта на компютъра си той успява да разгадае първите три послания. По-късно той публикува текстовете на съобщението.

Оказва се, че първата част от текста е съчинена от самия Санборн и гласи, че “между финото засенчване и отсъствието на светлината се крие нюансът на иКлюзията”. Всъщност добавянето на буквата К в илюзия не е случайно, а е с цел да се затруднят криптографите.

Санборн споделя, че това не е единствената грешка. Няколко такива са били направени нарочно. През 2006 г. обаче той осъзнава, че

има и една

грешка, която

не е била

планирана

При направата на фигурата той изтрива един от Х-овете, които играят ролята на точки или нови редове в текста, което донякъде променя края на втората част. Или по-точно така пасажът е трябвало да завършва с думите “Пласт две”, а криптографите дълго време са мислели, че завършекът е друг.

Втората част от текста разказва следното: “Беше напълно невидимо. Как е възможно това? Те използваха земното магнитно поле.

Информацията беше събрана и препратена на неизвестно място под земята.

Лангли знае ли

за това?

Би трябвало. Тя е погребана там някъде.

Кой знае точното място? Само УУ. Това беше последното му съобщение.

Тридесет и осем градуса, петнадесет и седем минути, шест цяло и пет секунди северна ширина. Седемдесет и седем градуса, осем минути, четиредесет и четири секунди западна дължина.

Пласт две”.

В интервю Санборн споделя, че

инициалите УУ

в текста са на

тогавашния шеф

на ЦРУ

Уилям Уебстър.

Интересното е, че още в началото скулпторът му предоставя грешно решение. Санборн твърди, че дори неговият помощник Шайд не знае цялото решение на загадката.

В третия пасаж пък е шрифтиран текст от дневника на археолога Хауърд Картър, в който той описва отварянето на гробницата на Тутанкамон през далечната 1922 г.

За да помогне на криптографите да разгадаят четвъртия абзац, през годините Санборн на два пъти дава указания. Първото от тях той прави през 2010 г., когато разкрива, че буквите NYPVTT означават Берлин. Пред “Ню Йорк Таймс” по случай 25 години от падането на Берлинската стена пък той казва, че следващите четири букви MZFPK се дешифрират като часовник. Тоест две от поредните думи в текста означават “Берлински часовник”.

Именно това навежда мнозина на мисълта, че в четвъртия пасаж става дума за едноименния часовник, който влиза в рекордите на “Гинес” през 1975 г. като първия в света, който показва часовете с помощта на светещи цветни полета.

Друга теория на криптографите е, че това е методът “часовник” на полските криптолози Йежи Рожицки, Мариан Рейевски и Хенрик Зигалски, който те разработват през Втората световна война в опита си да разгадаят немската шифровъчна машина “Енигма”.

След разкритието криптографи и ентусиасти от цял свят заливат Санборн с хиляди писма в опит за решаване на загадката. Всички от тях обаче се оказват грешни.

Дори загадката да не бъде разрешена, преди Санборн да умре, скулпторът е категоричен, че ще

има кой да

потвърди

правилното

решение

Подобна версия на “Криптос” има и на кирилица. Поставена е в Университета в Северна Каролина, но е разкодирана още през 2003 г.

Съобщението на кирилица се оказва много по-лесно и кратко. Самото то е в два пасажа. В първата част от него Санборн шрифтира руски текст, който е създаден с цел да окуражи тайните агенти да прилагат психологически контрол върху източниците си на иформация. Във втората част от текста пък е записана

тайна

кореспонденция

на агенти от КГБ

за руския дисидент Андрей Сахаров, в която се предполага, че американците ще използват участието му на Пъгуошката конференция за наука и световни проблеми за анти руска пропаганда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.