Борисов на WeBit: Ако хакерите не разбиваха кредитни карти, а се бяха вкарали в “Гугъл”, щяха да са богати, но не в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6932334 www.24chasa.bg
Цялата публика включи фенерчатата на телефоните си, за да обедини светлината на всички държави, от които се е събрала - традиция за фестивала.

Технологиите се развиват за дни, затова инвестираме в учителите - подготвят децата, заяви премиерът

“Българинът е с много особено мислене и затова е толкова иновативен. Вие видяхте колко много неща са изобретили българите, а сега имаме редкия шанс не само да сме тази седмица дигитална столица на Европа, а с балканския дигитален хъб България да е в центъра ѝ в следващите няколко години, в които да го развие”. С тези думи премиерът Бойко Борисов откри фестивала WeBit. 

Той се обърна към младите хора и ги насърчи да използват своите сили, талант и обучение.

“Още когато бях главен секретар, българите бяха на второ място в света по източване на кредитни карти. Ние сме в дигиталната инфраструктура много преди светът да заговори за киберзащита. Българските деструктивни хакери пробиваха всички защитни системи и подложиха на риск използването на кредитните карти. Само за няколко години, включително до ден днешен,

България излезе от

всички черни списъци и

стана най-успешната в

борбата срещу измамите

с кредитни карти

Ако същите тези тогава млади криминални престъпници не се бяха вкарали в грешна посока, а бяха като своите връстници в Щатите и се бяха вкарали в “Гугъл”, “Фейсбук”, пак щяха да са много богати хора и нямаше да лежат в затвора”.

“Честито 10 години WeBit! Днес си спомних времето, когато, горе-долу преди 10 години, на мястото на “Арена Армеец” беше пустош, а точно през улицата отсреща - разпадащи се казани. След 10 години тук има зали, които не се ползват само за спорт и концерти, а и за WeBit, а от другата страна е “София тех парк”, където има десетки фирми, и то високотехнологични. Направихме и технопарк в Божурище.

“За 10 години горе-долу минават учениците от I до X клас, това са най-важните десет години. Затова решихме да инвестираме много в учителите - не само в заплащането, то е последно, а в тяхната квалификация, в образованието на децата. Защото технологиите вървят шеметно и бързо, много по-бързо от първия компютър “Правец”, след това минаха години, докато дойде следващияt. Сега в рамките на дни се развиват технологиите и ние трябва да подготвим нашите деца да отговорят на тези предизвикателства.

Благодаря, че давате душа и сърце, че цяла Европа говори от вчера за Дигиталната асамблея, която е също в София, и за WeBit. Това е едно прекрасно съчетание. Българинът е уникален в своето мислене и за това е толкова иновативен”, завърши Борисов.

България направи всичко необходимо, така че Европа да не бъде догонваща, а изпреварваща. Това каза министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, която също беше сред официалните гости. “Радвам се, че именно дигиталната иновативна седмица е тази, с която закриваме нашето председателство. България представи идеята за дигитална Европа, защото това е реалност, към която всички трябва да се ориентираме”, заяви Павлова.

София работи усилено, за да се превърне в умен град - в градската мобилност, администрацията, околната среда, изтъкна пък кметът на столицата Йорданка Фандъкова. В края на 2016 г. “София беше избрана да бъде един от лидерите на инициативата “Дигитален преход”. Много важни са и отворените данни - вече поддържаме 27 набора от данни, а до края на годината ще има още 23 в портала за отворени данни”, подчерта Фандъкова.

Пламен Русев, идеологът на WeBit, се захванал с технологии, за да върне към живот своята племенница след катастрофа

WeBit 2018 беше открит с мащабно 3D мапинг шоу, четирима музиканти с тъпани и народно изпълнение на песента, с която страната ни обиколи целия Космос - “Излел е Делю хайдутин”. Тя обаче не беше изпята от Валя Балканска, въпреки че легендата също излезе на сцената, за да поздрави публиката.

Народната песен беше изпълнена от племенницата на основателя на WeBit Пламен Русев - Моника.

Нейната история е трогателна, а Пламен Русев разчувства цялата зала, разказвайки през сълзи за един много личен момент от живота си:

“Беше преди 15 години. Все още помня, когато майка ми се обади, плачейки, по телефона, и ми каза, че е станала катастрофа със сестра ми, двете ми племенници и доведения ми брат. Историята накратко - след три месеца в кома оцеля само един от тях - 4-годишната Моника.

“Оцеля” е малко

пресилено, тя беше

почти жива,

по-скоро почти мъртва

Три месеца в кома, още три месеца в болницата. Когато си тръгвахме от болницата, докторите, които се бореха за живота ѝ като бойци всяка една секунда, ни казаха: Оставете я при нас, ще отглеждате зеленчук. Но ние прибрахме този зеленчук, защото това беше нашият зеленчук - единственият, който беше останал в семейството ни. Тогава си обещах, че ще използвам безкрайната сила на човешката енергия и технологията, за да ѝ направя нов крак, като истински, да оправя мозъка ѝ, защото по-голямата част от него остана на пътя, може би някой ден да може да говори, да води разговори, може би дори един ден да има нещо, което ние не оценяваме - нормален живот. Просто да стане обикновен човек.

Затова започнах да инвестирам в технологии, затова направих моята докторантура по медицина. Вярвам, че хората, които се нуждаят от органи, не трябва да чакат някой да умре, за да вземат органите му и да получат правото да живеят.

Вярвам, че ако някой се

нуждае от орган, трябва

да го принтираме и да

го имплантираме

Вярвам, че ние сме тук, за да дадем надежда на нуждаещите се. Затова имаме технологията. 15 години по-късно ви представям една дама, която е далеч от зеленчук, която печели множество награди, която събира овациите и хората стават на крака, където и да се появи, която е войник и боец. Моята племенница Моника.”

Премиерът поздрави Пламен Русев и съпругата му Аниела и сподели колко се е трогнал от историята на Моника. Самият Русев беше представен на сцената от специалния гост на събитието - София, първия хуманоиден робот, получил гражданство в държава - Саудитска Арабия. Никога не съм бил приветстван от робот, каза той, а София му отвърна: Чувствате ли се комфортно? Вие сте необикновен човек, д-р Русев.

На въпроса от какво тя се чувства некомфортно, София шеговито отговори: “Когато хората ме питат дали ще унищожа човечеството”. Роботът каза, че много харесва България, а столицата ни носи любимото ѝ име. Тя се запознала с богатата ни култура, знае, че край Варна е открито най-старото златно съкровище, че България е дала азбука на много държави и че хората тук са прекрасни.