eu2018bg

Българското председателство подписва от името на Съвета на ЕС директива за командированите работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6932799 www.24chasa.bg
Бисер Петков СНИМКА: Архив

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков отчете, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС страната ни е постигнала пълно реализиране на предварително заложените политически приоритети в областта на заетостта и социалната политика. Петков каза това при откриването на европейска конференция на високо равнище на тема "Европейският стълб на социалните права" в НДК, предава БТА.

По отношение на развитието на законодателните досиета, той заяви, че с чувството на изпълнен дълг може да каже, че предварително заложените амбициозни цели са постигнати - след повече от 50 заседания по 12 законодателни досиета, след много срещи и след трудни триалози с европарламента, има една приета директива и общи подходи на съвета по три. Най - големият успех, по обща оценка на българското председателство, е постигнатото по изключително трудната и политически чувствителна директивата за командироването на работниците, каза Бисер Петков. Той допълни, че с нея се постига еднакво заплащане за една и съща работа на командированите и местните работници, поемане на разходите за път и настаняване от страна на работодателя, достойни условия за настаняване и по-добра защита на работници. Утре българското председателство ще подпише от името на Съвета на ЕС директивата, допълни министър Бисер Петков.

По отношение на проекта за следващата многогодишна финансова рамка, министърът каза, че е удовлетворен, че гласът на министрите на труда и социалната политика е чут и проектът в социалната сфера е доказателство за това.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов посочи, че за постигането на целите на Европейския стълб за социални права се изискват целеви ресурси - както по линия на ЕСФ, така и чрез национално финансиране. По думите му съхраняването на кохезионната политика е мощен инструмент за постигането на целите на стълба. Задачата на българското председателство беше да отстоява позиция за изработването и приемането на амбициозна многогодишна финансова рамка, която да гарантира повишаването на благосъстоянието на европейските граждани, допълни Адемов.

Според проекта на бюджет бъдещата политика на сближаването ще разполага с бюджет от 373 милиарда евро след 2021 година . Европейската комисия предлага над 7,5 процента повече средства за България по кохезионната политика, каза Хасан Адемов. Той припомни, че ЕК заяви, че ще продължи насочването на ресурсите към регионите , които трябва да положат най-много усилия, за да се изравнят с останалите части на ЕС. БВП на глава от населението остава водещ критерий при разпределението на средства.

Основната цел на форума днес е да продължи дебата за укрепването на социалното измерение на Европа в контекста на дискусиите за бюджета на ЕС за следващия програмен период. Основна тема на конференцията е и бъдещето на кохезионната политика и Европейския социален фонд.

В конференцията участват тристранни делегации от всички държави-членки на ЕС (министри и представители на организациите на профсъюзите и на работодателите), представители на европейските институции, европейските социални партньори и неправителствения сектор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сесил Каратанчева спечели девета титла в своята тенис кариера. Тя триумфира на турнира в Сърпрайз (САЩ). Надпреварата е с награден фонд $25 000. На финала направи обрат срещу 14-годишната американска феноменка Кори Гауф след 5:7, 6:3, 6:1. За последно Каратанчева спечели титла през септември 2017-а.

26 пъти се пропускат заседания, Светослав Петков чист като сълза Рекордьор в отложените дела срещу него се оказва Светослав Петков, познат като Лъвицата сред криминалистите. Той е сочен за автоджамбазин номер 1 от полицаите, но пред Темида е чист като сълза. До момента срещу него няма произнесена нито една присъда,

С обвинение за три поръчкови убийства може да се сдобие съвсем скоро Димитър Желязков - Митьо Очите, научи "България Днес". Самите престъпления са извършени преди десетки години, а разследването им тогава не доказва съпричастността на Очите като поръчител. От няколко месеца материалите по тях отново са извадени от архива,