МОН: Цифровите умения трябва да се насърчават на всички нива в образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6932807 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Цифровите умения трябва да бъдат насърчавани на всички нива на образование, заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов на дискусията "Разширени цифрови умения за конкурентоспособна европейска икономика: инвестиране в цифровото бъдеще на Европа", съобщи пресцентърът на МОН.

Тези усилия трябва да бъдат подкрепени от частния сектор, от университетите и изследователските институти, защото те вървят ръка за ръка с меките умения, които са необходими за трудовия пазар, е посочил проф. Димов. По думите му образователните институции са ключов елемент в процесите на цифровизация. Заместник-министърът е посочил, че е необходимо инвестиране в човешкия капитал и в инфраструктура, както и свързаност на дигиталните инфраструктури на страните от Европейския съюз. Тези три стъпки според него са стратегически, защото индустриалната и бизнес екосистемата се променят все повече и Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с дигитализацията и липсата на кадри, които притежават дигитални компетентности.

Заместник-министърът на образованието е акцентирал на широкото приложение на суперкомпютрите в промишлеността - в автомобилната, авиационната, фармацевтичната и други индустрии. "Инвестирането в европейски суперкомпютър има за цел развиването на европейски технологии в тази област - както хардуерно, така и софтуерно, така че Европейският съюз да бъде независим в това отношение и да не разчита на чужди технологии. Заедно с това ще се инвестира и в развитието на човешките ресурси, а европейските учени няма да използват чуждите суперкомпютри", е заявил проф. Иван Димов.

Той е припомнил, че Министерството на образованието и науката въвежда още в трети клас изучаването на предмета "Компютърно моделиране" и дава възможност за обучение на ученици в рамките на националната програма "Приложен програмист".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,