МОН: Цифровите умения трябва да се насърчават на всички нива в образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6932807 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Цифровите умения трябва да бъдат насърчавани на всички нива на образование, заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов на дискусията "Разширени цифрови умения за конкурентоспособна европейска икономика: инвестиране в цифровото бъдеще на Европа", съобщи пресцентърът на МОН.

Тези усилия трябва да бъдат подкрепени от частния сектор, от университетите и изследователските институти, защото те вървят ръка за ръка с меките умения, които са необходими за трудовия пазар, е посочил проф. Димов. По думите му образователните институции са ключов елемент в процесите на цифровизация. Заместник-министърът е посочил, че е необходимо инвестиране в човешкия капитал и в инфраструктура, както и свързаност на дигиталните инфраструктури на страните от Европейския съюз. Тези три стъпки според него са стратегически, защото индустриалната и бизнес екосистемата се променят все повече и Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с дигитализацията и липсата на кадри, които притежават дигитални компетентности.

Заместник-министърът на образованието е акцентирал на широкото приложение на суперкомпютрите в промишлеността - в автомобилната, авиационната, фармацевтичната и други индустрии. "Инвестирането в европейски суперкомпютър има за цел развиването на европейски технологии в тази област - както хардуерно, така и софтуерно, така че Европейският съюз да бъде независим в това отношение и да не разчита на чужди технологии. Заедно с това ще се инвестира и в развитието на човешките ресурси, а европейските учени няма да използват чуждите суперкомпютри", е заявил проф. Иван Димов.

Той е припомнил, че Министерството на образованието и науката въвежда още в трети клас изучаването на предмета "Компютърно моделиране" и дава възможност за обучение на ученици в рамките на националната програма "Приложен програмист".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на