Лиляна Павлова: Променихме имиджа и познаването на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6933666 www.24chasa.bg
Лиляна Павлова

Една от големите индиректни ползи от председателството ни на Съвета на ЕС е, че променихме имиджа и познаването на България, заяви министър Лиляна Павлова на дискусията "Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - резултатите" в НДК, предаде БТА. 

Тя отчете, че 284 събития са се провели в София, а 35 хиляди делегати са дошли при очаквани около 20 хиляди. Според нея гостите у нас са ни преоткривали с всяко следващо идване в различен аспект - и като туризъм, и като бизнес, и като политически партньор. Явно това е нещо, което ни е куцало в годините назад - не сме показвали достатъчно какво можем, какво правим, качествата, които имаме, каза тя.

Освен темите и приоритетите, които подбрахме, за мен е важното, че в много случаи виждахме единството, коментира още Павлова. Тя отбеляза, че ако сме единни и сме заедно, ще сме по-силни. Вярвам, че девизът на българското председателство беше адекватен и релевантен на случващото се, посочи министърът.

Програмата и приоритетите на самото председателство бяха достатъчно гъвкави и дадоха възможност да сме адекватни и напълно в крак с действителността и проблемите на деня, смята още тя. Обучени са 1550 експерти, отделно от тях 2000 души са се грижили за сигурността и логистиката. Според отчета има 78 постигнати споразумения в Съвета или с ЕП, 10 директиви за преговори по международни споразумения, 18 заключения на Съвета, пет решения и седем препоръки на Съвета.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира, че ако има нещо, с което сме изненадали по време на председателството, то е нивото на амбиция на нашата програма. Досега не сме показвали, че България е амбициозен член на ЕС, коментира тя. За постигнатото в Съвета "Общи въпроси" Захариева коментира, че вариантът за Република Македония е най-доброто, което можем да постигнем, с голяма конкретика, стъпка по стъпка, с времеви диапазон и с ясен ангажимент на държавите членки към нашите съседи.

Външният министър каза още, че трябва да се намери общоевропейско дългосрочно решение за новите предизвикателства, свързани с мигрантската вълна. Понякога изглеждаме блокирани от страх и толкова се страхуваме да не поддадем на популистките движения, а всъщност реагираме с техните действия, заяви тя. Според нея на популизма не може да се отговаря с по-голям популизъм. Така няма да го спрем, ако не излезем от този страх, ако не се събудим, не ни чака нищо добро, предупреди Захариева. По думите й в световен мащаб има 68,5 милиона мигранти миналата година - най-високата миграционна вълна.

Според вицепремиера Томислав Дончев истинска оценка на председателството може да бъде направена след няколко месеца. Към момента получаваме ласкави оценки, а подборът на теми и приоритети беше изключително сполучлив, коментира той. Дончев посочи, че българските администрации са се справили чудесно.

Вицепремиерът каза още, че ако нещо липсва на европейско ниво, то е повече смелост, повече решителност. Практиката показва, че нито един нов проблем не може да бъде решен със стара технология, коментира той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец изхвърли книги до кофи за боклук и предизвика възмущението на потребителите в социалните мрежи. Вместо да ги запази и съхрани столичанинът явно е решил да освободи място за нещо по важно в жилището си от художествените

Навряха ми маркуч в за*ника! Скандалната изповед направи известната разложка кримка Сергей Шопов, по прякор Тони Измамата, пред шокираните погледи на магистратите от Софийския апелативен съд, видя "България Днес". Кримигероят от гърменското село Дъбница отдавна е напълнил полицейските сводки в района на Гоце Делчев и Разлог с палитра от

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.