Съдът не пусна Иванчева да зачене инвитро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6933770 www.24chasa.bg

С личния мотив, че сега е времето да зачене инвитро, задържаната кметица на столичния район "Младост" поиска да излезе на свобода. Спецсъдът обаче не прие това и потвърди ареста й. 

Пред магистратите Иванчева разказа, че преди задържането си правила инвитро процедури и лекари установили, че тя все още може да има дете, заченато по изкуствен път, въпреки че е на 44 г. "Искам да зачена и да родя дете, което ще бъде 4-то поколение младостчанин", отсече емоционално Иванчева, знаейки, че това е лична тема. Кметицата не искала желанието й да стане публично достояние, но мисълта, че може да е зад решетките 8 месеца, ако делото не влезе в съда, я подтикнала да обяви намеренията си.

"В ареста получих паник атаки, развих клаустрофобия и всички зъби започнаха да ми се клатят", описа Иванчева здравословното си състояние. А адвокатката й Здравка Стойчева представи пред съда и медицински документи, че клиентката й има тумор на хипофизата.

В своя защита Иванчева за пореден път каза, че не е искала от предприемача Александър Ваклин подкуп, за да му придвижи преписката. Напротив според думите й той й е обещал дарение на детска площадка. Тя каза, че временния кмет Румен Русев започнал чистка в общината, след като встъпил в длъжност. "Уволнил е хора, които са бъдещи свидетели в процеса, който предстои да се гледа по същество", добави Иванчева.

2-ма прокурори не се съгласиха с нея и за пореден път изтъкнаха, че светещо вещество от белязания подкуп от 70 хил. евро имало по лявата и дясната ръка на Иванчева, както и по носа й. 

През последните дни Иванчева от ареста е пращала бележки на обвинения с нея бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Чрез тях го молила да промени обясненията си, дадени пред разследващите, така че защитните им версии да се уеднаквят, посочи обвинението.

Прокурорите казаха, че в колата на Иванчева е намерено и тефтерче, в което записвала сметки за застроена площ в района и колко е сумата на квадратен метър. Предполага се, че в записките си изчислявала колко да е общия подкуп за Ваклин. 

"Кой ще даде 1 млн. лева да му пуснеш проект, това е абсурдно", защити се Иванчева по обвинението, че е поискала 500 хил. евро от предприемача.

Според съдия Биляна Вранчева има доказателства, че Иванчева, заедно със заместничка й Биляна Петрова и Дюлгеров са поискали 500 хил. евро от Ваклин и са взели 70 хил. евро като първа вноска от подкупа. Едно от тях е, че тримата са били заснети да влизат в колата, в която са намерени белязаните пари. Вътре те са говорили за подкупа, посочи съдът.

Вранчева прие, че няма опасност Иванчева да се укрие, но има риск тя да извърши друго престъпление, ако излезе на свобода. "От ареста е принуждавала свидетели да променят показанията си", обоснова се съдът. И посочи, че Иванчева наистина страда от много заболявания, но и че те са отдавнашни. 

Решението на съда не е окончателно и може да се оспори пред втората инстанция. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на