Рестарт на два големи проекта - АЕЦ “Белене” и концесията на летище София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6933975 www.24chasa.bg
Кабинетът даде на министъра на енергетиката Теменужка Петкова срок до 31 октомври да разработи процедурата за избор на стратегически инвеститор за “Белене”.

Правителството рестартира в сряда два големи проекта - АЕЦ “Белене” и концесията на летище София.

Кабинетът отмени решението си с номер 250 от 2012 г., с което замрази АЕЦ “Белене”, а по-късно и Народното събрание го потвърди. Актът от сряда е във връзка с решението на парламента от 7 юни да се възобновят действията за търсене на възможности за изграждане на АЕЦ “Белене” съвместно със стратегически инвеститор. Другите условия са това да стане на пазарен принцип, без държавна гаранция, без договори за изкупуване на тока и договори за разлика и с отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество.

Министерският съвет очаква министърът на енергетиката да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване. Петкова ще трябва да разработи и процедурата за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта до 31 октомври.

Правителството стартира за втори път отдаването на летище София на концесия за 35 години. Първият конкурс бе спрян от служебния кабинет на Огнян Герджиков. С решението от сряда се утвърждава обявлението на министъра на транспорта за откриване на процедура и документация за концесията.

От министерството на транспорта заявиха, че предстои обявата да бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз. След като публикацията стане факт, цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на министерството и достъпът до нея ще бъде пълен и безплатен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,