Рестарт на два големи проекта - АЕЦ “Белене” и концесията на летище София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6933975 www.24chasa.bg
Кабинетът даде на министъра на енергетиката Теменужка Петкова срок до 31 октомври да разработи процедурата за избор на стратегически инвеститор за “Белене”.

Правителството рестартира в сряда два големи проекта - АЕЦ “Белене” и концесията на летище София.

Кабинетът отмени решението си с номер 250 от 2012 г., с което замрази АЕЦ “Белене”, а по-късно и Народното събрание го потвърди. Актът от сряда е във връзка с решението на парламента от 7 юни да се възобновят действията за търсене на възможности за изграждане на АЕЦ “Белене” съвместно със стратегически инвеститор. Другите условия са това да стане на пазарен принцип, без държавна гаранция, без договори за изкупуване на тока и договори за разлика и с отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество.

Министерският съвет очаква министърът на енергетиката да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване. Петкова ще трябва да разработи и процедурата за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта до 31 октомври.

Правителството стартира за втори път отдаването на летище София на концесия за 35 години. Първият конкурс бе спрян от служебния кабинет на Огнян Герджиков. С решението от сряда се утвърждава обявлението на министъра на транспорта за откриване на процедура и документация за концесията.

От министерството на транспорта заявиха, че предстои обявата да бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз. След като публикацията стане факт, цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на министерството и достъпът до нея ще бъде пълен и безплатен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.