eu2018bg

Павлова: Мисията изпълнена успешно! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6934057 www.24chasa.bg
Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Екатерина Захариева участваха в заключителната дискусия за европредседателството. СНИМКА: САЙТ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

Бяхме заклеймени като бедни и корумпирани, но медиите ни преоткриха за бизнес и като партньор, отчете министърката

“Мисията е изпълнена успешно! България промени имиджа си и е достоен и уважаван партньор в Европа. Българите имаме с какво да се гордеем.” С тези думи министърът на българското председателство Лиляна Павлова отчете свършеното за шестте месеца, през които България ръководи работата на Съвета на ЕС.

“Бяхме заклеймени като корумпирана и бедна държава. Медиите обаче ни преоткриха като държава за бизнес, за туризъм, като политически партньор”, каза Павлова. Като ключов успех тя определи фокусирането на Европа върху Западните Балкани.

284 събития са се провели в София, а 35 хиляди делегати са ни посетили, при очаквани около 20 хиляди. “2000 души се грижиха за сигурността и логистиката. 1550 експерти ръководиха заседанията у нас и в Брюксел”, отчете Павлова.

Приемането на европейската рамка за чиракуване и договарянето на цялото законодателство за европейските избори са едни от постиженията ни. Напредък се отчита и във връзка с договорените транспортни, дигитални, енергийни проекти. “Работихме много по темата “Сигурност и миграция”, каза още министърката.

Пробив бе отчетен и по отношение на законодателството в социалната сфера, където се прие директивата за командироването на работници.

“Ако не вземем дългосрочно общоевропейско решение за кризата с мигрантите, или ще се блокираме, че да се саморазпаднем, или ще се разрушим като съюз”, каза вицепремиерката Екатерина Захариева.

Големият въпрос е как да използваме набраната инерция, за да правим големи политики, а темата за дигитализацията трябва да бъде извадена напред, каза президентът на “ПанЕвропа” Гергана Паси.

Всеки втори българин смята, че страната ни се е справила много добре с европредседателството, сочи проучване на “Алфа рисърч”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,