eu2018bg

Павлова: Мисията изпълнена успешно! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6934057 www.24chasa.bg
Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Екатерина Захариева участваха в заключителната дискусия за европредседателството. СНИМКА: САЙТ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

Бяхме заклеймени като бедни и корумпирани, но медиите ни преоткриха за бизнес и като партньор, отчете министърката

“Мисията е изпълнена успешно! България промени имиджа си и е достоен и уважаван партньор в Европа. Българите имаме с какво да се гордеем.” С тези думи министърът на българското председателство Лиляна Павлова отчете свършеното за шестте месеца, през които България ръководи работата на Съвета на ЕС.

“Бяхме заклеймени като корумпирана и бедна държава. Медиите обаче ни преоткриха като държава за бизнес, за туризъм, като политически партньор”, каза Павлова. Като ключов успех тя определи фокусирането на Европа върху Западните Балкани.

284 събития са се провели в София, а 35 хиляди делегати са ни посетили, при очаквани около 20 хиляди. “2000 души се грижиха за сигурността и логистиката. 1550 експерти ръководиха заседанията у нас и в Брюксел”, отчете Павлова.

Приемането на европейската рамка за чиракуване и договарянето на цялото законодателство за европейските избори са едни от постиженията ни. Напредък се отчита и във връзка с договорените транспортни, дигитални, енергийни проекти. “Работихме много по темата “Сигурност и миграция”, каза още министърката.

Пробив бе отчетен и по отношение на законодателството в социалната сфера, където се прие директивата за командироването на работници.

“Ако не вземем дългосрочно общоевропейско решение за кризата с мигрантите, или ще се блокираме, че да се саморазпаднем, или ще се разрушим като съюз”, каза вицепремиерката Екатерина Захариева.

Големият въпрос е как да използваме набраната инерция, за да правим големи политики, а темата за дигитализацията трябва да бъде извадена напред, каза президентът на “ПанЕвропа” Гергана Паси.

Всеки втори българин смята, че страната ни се е справила много добре с европредседателството, сочи проучване на “Алфа рисърч”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не