Перуката и синът на Пелов разследвани за отвличане и убийство на младеж от Ботевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6934080 www.24chasa.bg
Деян Вутов изчезна безследно преди 1 г.

Деян Вутов бил в групата на Пелов и сина му, изчезнал безследно през май 2017 г.

Арестуваните в Ботевград уличени за палежи и серия от покушения

Бизнесменът от Ботевград Тихомир Миков, синът на Владимир Пелов и приятелят му Борис Ерменков са арестувани по разследване на серия от престъпления, включително и за безследно изчезналия Деян Вутов, научи “24 часа”.

Вутов е бил в близкия приятелски кръг на Владимир Стефанов, син на Владимир Пелов, и е знаел много за бандата. 

Тримата арестувани вече са обвинени, но от МВР и прокуратурата отказват повече информация. Другите двама, които бяха задържани, са освободени. Това са братът на Борис - Тодор, и Станислав Иванов от село Литаково. Акцията е проведена във вторник, обискирани са няколко жилища и офиси, а разследването продължава с разпити на свидетели.

Деян Вутов се издирва от 21 май 2017 г. На този ден около 21 ч той паркирал колата си зад читалището в града и тръгнал на среща. Колата му е намерена отворена. Вътре са открити ключовете за нея и мобилният му телефон. Три дни по-късно е образувано досъдебно производство за отвличане. 

Владимир Пелов-старши вече е прибран в ареста след убийството на братята Цветан и Марко Петрови през март 2016 г. Но синът му Владимир, с когото Деян е бил близък, е в града. Както и Тихомир Миков-Перуката, бивш работодател на Пелов-старши. От Деян Вутов няма следа повече от година, а близките му са убедени, че е убит. През 2015 г. снимката му заедно с тези на Пелов и на Тихомир Миков бе разлепена в Ботевград с текст, който ги набеждава в серия от палежи, убийства и рекет.

Подозренията, че синът на Пелов има пръст в отвличането и евентуалното убийство на Деян, са споделяли много от разпитаните по издирването. Един от тях бил Марио Панчев-Дебелия.

39-годишният мъж уби при самозащита беглеца от затвора Владимир Пелов на 6 юни в центъра на Ботевград, а по-късно почина от раните си в “Пирогов”. След

смъртта на

страшилището

Пелов

за пореден път са разпитвани повечето от криминалния контингент в града. Така разследванията по няколко от неразкритите престъпления от последните години се отпушили, твърдят запознати пред “24 часа”. 

Тихомир Миков-Перуката е на 51 г., бизнесмен с позиции и сред местните политици. Има казино, заведения, земя под аренда в околните на Ботевград села. Той наема Владимир Пелов за работник през 2010 г., когато рецидивистът излиза от затвора, защото е изтърпял първата си ефективна присъда за убийството на пловдивски сараф през 1997 г. Оттогава са близки, а дружбата им продължава и след 2011 г., когато Пелов ограбва златарско ателие в града, отвлича семейство с кола и стреля по полицаи, които го преследват. През януари 2013 г. делото срещу Пелов продължава, но той е освободен от ареста, защото е болен от глаукома. Един от хората, които често го посещават вкъщи, е точно Перуката. Прякорът на мъжа е заради присадената му коса. Подложил се на процедурата преди години, защото бил плешив.

Въпреки че има легален бизнес, Перуката е сочен за тартор на групата около Пелов, в която влизат той, синът му Владимир, братята Борис и Тодор Ерменкови, баща им Димитър и Деян Вутов. Последният няма кримирегистрации. Описват го като добро момче, което държи на приятелите си, но подвластен на влияние. Когато изчезва през май 2017 г., синът на Пелов е един от първите, привикани за разпит в полицията. 

Деян Вутов не е единственият младеж, който изчезва при мистериозни обстоятелства и затова са подозирани хората около Перуката. По същия начин през 2015 г. Васил Григоров отива на среща в центъра на града и повече не се връща. Момчето е на 23 г., от ромската махала, завършва средно образование и тренира футбол. Дължал пари заради голямата си страст - хазарта. Често посещавал игралните зали в Ботевград, включително и тази на Тишо Перуката. На името му се водят и две фирми, които са участвали във фиктивни сделки и са натрупали стотици хиляди данъчни задължения.

Синът на Владимир

Пелов е

арестуван

час преди да

излети за

чужбина

В Ботевград разказвал, че заминава при сестра си в Малта. Вероника живее там от няколко години. Прибра се за погребението на баща си в с. Гурково. Информацията, че Владимир Стефанов се готви да напусне страната, вече била известна на полицията. Той е задържан в колата на приятеля си Тодор Ерменков. Пътували към София, откъдето синът на Пелов щял да хване самолета за Малта. 

След бягството на Пелов-старши и убийството му 2 месеца по-късно е даден рестарт на всички разследвания за неразкрити престъпления в Ботевград от последните години. Това са убийствата на Веселин Василев, убит след полунощ на 4 ноември 2016 г., Петър Василев-Пинко -сводник, разследван за трафик на проститутки и наркотици, братята Цветан и Марко Петрови, за които бе обвинен Владимир Пелов, но и палежи, заплахи и побои над местни бизнесмени. Един от тях е Петко Петков-Мустака, чието БМВ бе запалено на 14 август 2015 г. През ноември пък бе взриван фризьорският салон на сестра му. Мустака също е разпитван какво знае за Пелов, който по време на палежите е под домашен арест в Ботевград. Мустака има кримирегистрация за лихварство.

След като Пелов беше освободен през 2013 г., станаха 10 палежа на офиси на куриерска фирма в Ботевград. Пострадаха семейното жилище на управителя и фирмени коли. Всичко започва през 2015 г., след като бизнесменът отказва да плати рекет. Дали това е Тихомир Перуката и какво общо имат Пелов и младежите около него, ще покаже разследването след арестите.

Версия: Семко Семков убит от Пелов по поръчка на Миков

Владимир Пелов е стрелецът по бизнесмена Семко Семков, който беше убит на 20 август пред къщата си в Ботевград. Това е една от версиите на полицията още тогава, но не е потвърдена и не са открити доказателства за това.

Убийството на Семков е първото от серията неразкрити, които започват след пускането на Владимир Пелов от ареста през 2013 г. 

Семко Семков има бизнес с дърводобив и строителство. Има ловно стопанство. Едно от последните му начинания е земеделието, с което от години вече се занимава и Тихомир Миков от Ботевград. Сред приятелите на Семко Семков са Христо Стоичков и бившият депутат Емил Димитров. Бизнесменът печели обществени поръчки в общината по времето на бившия кмет Георги Георгиев и е един от най-богатите в града. 

Семков е причакан след полунощ до къщата си, която е в края на града, до спортната зала. Паркира колата пред двора и слиза. В този момент по него се изсипна дъжд от куршуми, изстреляни от пистолет. 5 от тях попадат в тялото му. В този момент съпругата му Валя и децата са на почивка и той е сам вкъщи. Трупът му е открит сутринта. Версиите за любовен триъгълник и проблеми в бизнеса издишат още в началото на разследването. След това се появяват и други данни за престъплението, но времето минава, без да има основен заподозрян.

Почеркът на покушението срещу Семков е същият като следващите неразкрити убийства в Ботевград, за които се подозира групата около Перуката и Пелов.

Следващата жертва е сводникът Петър Василев-Пинко. Причакан е на паркинг в Ботевград, където паркира луксозната си кола, преди да се прибере в циганската махала с такси. Убит е в гръб. Куршумът в главата се оказва фатален.

Братята Цветан и Марко Петрови, за които беше арестуван Владимир Пелов, също са ликвидирани така. Те са работили в заведение на Тихомир Миков-Перуката. Причакани са в 20 ч на 25 март, когато излизат от обекта. Стреляно е с пистолет. Дни по-късно е задържан Пелов. Открити са барутни частици по блузата му. На мярката за неотклонение той се оправда, че е била на сина му, който тренирал стрелба.

През ноември 2016 г., преди да се качи в джипа си след работа, е застрелян и Веселин Василев-Дебелия. За това престъпление 24 часа в ареста прекарват синът на Пелов и братята Борис и Тодор Ерменкови. След това са освободени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа