На Петровден православни и католици са заедно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6935683 www.24chasa.bg
Апостол Петър като римски папа. Маслен портрет от Рубенс, 1610-1612 г.

“Камък” - най-твърдото българско име

Залавянето на Иисус Христос, когато Петър реже ухото на един от стражата. Стенопис в църквата на с. Долни Пасарел, 1880 г.
Залавянето на Иисус Христос, когато Петър реже ухото на един от стражата. Стенопис в църквата на с. Долни Пасарел, 1880 г.

Църквата “Св. Петър и Павел” край с. Смолско. На Петровден тук става народен събор.
Църквата “Св. Петър и Павел” край с. Смолско. На Петровден тук става народен събор.

Днес е Петровден, един от християнските празници, на които православни и католици са заедно. Обединяват ги апостолите Петър и Павел, но в народния календар предимството е на първия.

Рожденото име на Петър е Шимон или Симон. Иисус Христос го нарича Кифа на арамейски. Гръцката форма е Петър, което означава “камък”. Заедно с преведеното Камен името носят около сто хиляди българи. В него е вградено усещането за коравата нашенска земя.

Симон бил беден рибар в Галилейското езеро. При Иисус го завел брат му Андрей Първозвани. Веднъж уловът не вървял, но Спасителя рекъл да хвърлят мрежата. “Наставниче - отвърнал Симон, - цяла нощ се трудихме и нищо не извадихме, но по твоята дума ще опитам още веднъж.”

Мрежата така

натежала,

че дошли на помощ

Яков и Йоан

Поразен от чудото, Симон извикал: “Отиди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек!”.

“Не бой се! Отсега ще ловиш човеци!”, успокоил го Иисус. Така вече като Петър той тръгнал след Христа. Проповядвал новата вяра и печелел последователи. До фаталния ден на предателството.

След целувката на Юда в Гетсиманската градина Петър се спуснал и отрязал ухото на един от стражата. По време на процеса обаче той изневерил на името си и се отрекъл от Спасителя. Сетне се покаял и продължил апостолската мисия.

Католическата църква твърди, че е първият римски папа. Протестантите отричат.

Петър е заловен и разпънат на кръст през 64 година. По негова воля с главата надолу, защото не бил достоен за разпятието на Христос. Отива на небето, където държи ключовете на рая. Пуска праведните души и гони грешните.

Цар Петър I

е първият

с библейското име

Той е най-дълго управлявалият държавник в българската история. На трона е от 927 до 969 г., цели 42 години!

Петър е нарочен за слаб владетел, което не отговаря на истината. Син на Симеон Велики, той спира безкрайните войни на баща си. Сключва с Византия така наречения “дълбок мир”, като скрепява договора с династичен брак. Взема за съпруга внучката на император Роман I Лакапин.

Бунтове, нашествия и ереси смущават “дълбокия мир”. Сърбите вдигат въстание, маджари и руси нахлуват в земите ни. Появява се богомилството. С дипломация в повечето случаи Петър овладява положението.

По негово време Българската архиепископия е издигната в самостоятелна Патриаршия. Дамян, архиепископ на Дръстър (Силистра), слага тогата на патриарх. След смъртта си през 969 г. цар Петър е обявен за светец.

Въстанието

на Петър II Делян

Неговото име означава Твърд в делата, тъй като Делян произлиза от старобългарското “делати”. Някои го сочат за самозванец на престола, но по-вероятно произхожда от Самуиловия род.

През 1040 г. Петър Делян оглавява въстание, избухнало в Белград заради византийски поземлен данък. През Ниш бунтовниците стигат Скопие, главен град на област България. По същото време в Драчката област е провъзгласен за цар военачалникът Тихомир.

Когато двете войски се срещат, Делян произнася слово срещу двувластието. Тихомир е пребит с камъни, а пълководецът Алусиан тръгва да превземе Солун. Проваля се и с коварство ослепява Делян.

Лятото на 1041 г. ромейска войска с наемници викинги атакува главните сили на българите при Островското езеро. Макар и незрящ, Петър Делян дава отпор на врага. Според едни източници е посечен в битката. Според други е заловен и окован в Константинопол, където умира.

Храмът “Св. Петър

и Павел”

в Търновград

Той е най-старият по нашите земи, посветен на двамата апостоли. Намира се в подножието на северния склон на хълма Царевец. Храмът е вдигнат в първата половина на XIII век от царица Анна-Мария Унгарска, съпруга на Иван Асен II. В него са положени мощите на св. Йоан Поливотски.

Едноапсидната кръстокуполна църква по-късно е достроена с галерия и параклис. Около нея е имало манастирски комплекс. Три живописни слоя са открили реставраторите, като по-ранните са със силно католическо влияние. Галерията е зографисана отделно в края на XVII столетие.

“Св. Петър и Павел” е патриаршеска до заточението на Патриарх Евтимий след падането под робство. До Освобождението през 1878 г. служи като катедрална църква на Търновската митрополия. Пострадала от земетресението през 1913 г., сега е напълно възстановена.

Петрич, Петрич

и Петърч

Петра е древното име на Петрич. В VI век след Христа е опожарен от славяните. Оцелелите обитатели поставят устоите на нов “каменен град”, като към старото име е добавено славянското окончание “ич”.

Друг Петрѝч, но с ударение на “и”, има в Средногорието. Тук пука първото черешово топче през Априлското въстание. На 24 април 1876 г. то е прицелено от една рътлина в башибозука на Рушид бей. Трясъкът разгонва чалмите.

Топчето е от “черешовата артилерия” на близкото село Смолско. Четири гърмила изминават 7 километра, за да подпомогнат бунта.

Край Смолско е имало манастир “Св. Петър”. “Това място и сега се нарича Св. Петър, с черквица оброк, където се празнува Петровден и се раздава курбан по стародавна традиция”, пише краеведът Георги Ганчовски.

Петърч е село със същата етимология. На двадесетина километра от София, неговата история още не е проучена.

На Петровден

свършват постите

На трапезата се слага варено пиле и “бял мъж”. Това ястие е от бито прясно сирене, изпържено с брашно. Трябва да има още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

В църквата се носят ябълки петровки и обреден колак. Освещават се и се раздават за здраве. Този обичай е свързан с народните вярвания за райската градина, на която пазител е светията Петър.

В старите времена на вечерната софра сядали само възрастните и семейните. Младите посрещали изгрева на слънцето. Момите събирали 12 цвята от 12 поляни. Слагали ги под възглавницата, за да сънуват оня, с когото ще отидат под венчило.