Посланикът на САЩ посети “Асарел-Медет” и Панагюрище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6935831 www.24chasa.bg
Председателят на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД Димитър Цоцорков (вдясно) и изпълнителният директор на компанията инж. Делчо Николов (в средата) изненадаха приятно посланика на САЩ Ерик Рубин със специална медна чиния ръчна изработка. Такава от “Асарел-Медет” подаряват само на високопоставени гости.

Н. Пр. Ерик Рубин разгледа трезора на златното съкровище и американското оборудване в многопрофилната болница “Уни Хоспитал”

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин посети вчера лидера в българския рудодобив “Асарел-Медет” АД в Панагюрище, където бе посрещнат от председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителния директор инж. Делчо Николов.

“Компанията ни постига своите успехи благодарение на последователни инвестиции в модерни технологии, екологосъобразно и безопасно производство. През годините “Асарел-Медет” АД е разчитало на партньорството си с водещи американски компании, като отношенията ни с тях винаги са били коректни и ползотворни”, заяви в приветствието си г-н Цоцорков. Ръководството на дружеството представи проектите за дългосрочно устойчиво развитие и инвестициите в модерна техника, нови технологии, опазване на околната среда и безопасност на труда за над 1,1 млрд. лева от 1999 до 2017 г.

В разговорите бяха дискутирани възможностите за нови проекти и разширяване на контактите на дружеството със сродни фирми в САЩ като държава с развита минерално-суровинна индустрия.

При визитата си в “Асарел-Медет” АД Н. Пр. Ерик Рубин беше придружаван от съпругата си Никол и делегация от американското посолство. Гостите разгледаха фирмената експозиция за историята на компанията и атрактивната сбирка на стари минни машини. Те се запознаха със системата за автоматизирано управление на рудник “Асарел”, иновативната инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед, рекултивираните минни терени и развитието на биоземеделието в близост до компанията.

След производствената обиколка Н. Пр. Ерик Рубин остави послание в Почетната книга на “Асарел-Медет” АД. Той благодари за прекрасната визита и посочи: “Вашата компания е модел за американско-българско партньорство и за социален и екологично отговорен бизнес”. По-късно той и председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков поднесоха цветя пред паметната плоча на големия американски журналист Дженурелиус Макгахан, чиито репортажи от изпепеленото през 1876 г. Панагюрище разтърсиха Европа.

Посланикът на САЩ и ръководството на “Асарел-Медет” АД посетиха още комплекс “Каменград”, където бяха посрещнати под акомпанимента на 10-годишния пианист Тома Даракчиев, който е възпитаник на Националното музикално училище “Любомир Пипков”. Талантливото момче впечатли гостите със своите умения и дори получи персонална покана лично от съпругата на г-н Рубин да свири в резиденцията на посолството на САЩ у нас. След това гостите не скриха възхищението си от залата трезор на Панагюрското златно съкровище. В Историческия музей те почетоха и паметта на проф. д-р Лъчезар Цоцорков пред неговата паметна плоча, поставена върху музейната мемориална стена.

Американската делегация посети и МБАЛ “Уни Хоспитал”, където ръководството представи американското оборудване в панагюрската болница. В нея са инвестирани над 100 милиона лева чрез публично-частно партньорство между “Асарел-Медет” АД и община Панагюрище.

Преди да отпътува от Панагюрище, Н. Пр. Ерик Рубин проведе работна среща с кмета на общината Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националният селекционер Красимир Балъков обяви своя списък с футболисти, играещи в чужбина, за предстоящия мач с Англия на 7 септември в Лондон. Двубоят е от квалификациите за Евро 2020. Бала ще разчита на Страхил Попов, Георги Пашов, Васил Божиков, Георги Сърмов, Ивелин Попов, Симеон Славчев, Божидар Краев, Георги Костадинов, Георги Миланов,

Лошите резултати на "Марибор" от началото на сезона са вследствие на промените, настъпили в клуба през лятото, пише в официална позиция на ръководството. Шампионът на Словения е съперник на "Лудогорец" в решаващите два мача за влизане в групите на Лига Европа. "Съставът е много променен и негативните резултати са нормални след само с няколко

Произведения на Станислав Трифонов-Насимо красят фасади по целия свят Знаете ли какво е общото между дядо Добри, Вазов, Левски, Ботев, Вапцаров? Освен че са бележити и незабравими българи, всички те оживяват в наши дни от страхотния талант на един художник, майстор на графитите - Станислав Трифонов-Насимо.