Посланикът на САЩ посети “Асарел-Медет” и Панагюрище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6935831 www.24chasa.bg
Председателят на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД Димитър Цоцорков (вдясно) и изпълнителният директор на компанията инж. Делчо Николов (в средата) изненадаха приятно посланика на САЩ Ерик Рубин със специална медна чиния ръчна изработка. Такава от “Асарел-Медет” подаряват само на високопоставени гости.

Н. Пр. Ерик Рубин разгледа трезора на златното съкровище и американското оборудване в многопрофилната болница “Уни Хоспитал”

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин посети вчера лидера в българския рудодобив “Асарел-Медет” АД в Панагюрище, където бе посрещнат от председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителния директор инж. Делчо Николов.

“Компанията ни постига своите успехи благодарение на последователни инвестиции в модерни технологии, екологосъобразно и безопасно производство. През годините “Асарел-Медет” АД е разчитало на партньорството си с водещи американски компании, като отношенията ни с тях винаги са били коректни и ползотворни”, заяви в приветствието си г-н Цоцорков. Ръководството на дружеството представи проектите за дългосрочно устойчиво развитие и инвестициите в модерна техника, нови технологии, опазване на околната среда и безопасност на труда за над 1,1 млрд. лева от 1999 до 2017 г.

В разговорите бяха дискутирани възможностите за нови проекти и разширяване на контактите на дружеството със сродни фирми в САЩ като държава с развита минерално-суровинна индустрия.

При визитата си в “Асарел-Медет” АД Н. Пр. Ерик Рубин беше придружаван от съпругата си Никол и делегация от американското посолство. Гостите разгледаха фирмената експозиция за историята на компанията и атрактивната сбирка на стари минни машини. Те се запознаха със системата за автоматизирано управление на рудник “Асарел”, иновативната инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед, рекултивираните минни терени и развитието на биоземеделието в близост до компанията.

След производствената обиколка Н. Пр. Ерик Рубин остави послание в Почетната книга на “Асарел-Медет” АД. Той благодари за прекрасната визита и посочи: “Вашата компания е модел за американско-българско партньорство и за социален и екологично отговорен бизнес”. По-късно той и председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков поднесоха цветя пред паметната плоча на големия американски журналист Дженурелиус Макгахан, чиито репортажи от изпепеленото през 1876 г. Панагюрище разтърсиха Европа.

Посланикът на САЩ и ръководството на “Асарел-Медет” АД посетиха още комплекс “Каменград”, където бяха посрещнати под акомпанимента на 10-годишния пианист Тома Даракчиев, който е възпитаник на Националното музикално училище “Любомир Пипков”. Талантливото момче впечатли гостите със своите умения и дори получи персонална покана лично от съпругата на г-н Рубин да свири в резиденцията на посолството на САЩ у нас. След това гостите не скриха възхищението си от залата трезор на Панагюрското златно съкровище. В Историческия музей те почетоха и паметта на проф. д-р Лъчезар Цоцорков пред неговата паметна плоча, поставена върху музейната мемориална стена.

Американската делегация посети и МБАЛ “Уни Хоспитал”, където ръководството представи американското оборудване в панагюрската болница. В нея са инвестирани над 100 милиона лева чрез публично-частно партньорство между “Асарел-Медет” АД и община Панагюрище.

Преди да отпътува от Панагюрище, Н. Пр. Ерик Рубин проведе работна среща с кмета на общината Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка