ЕК за газовата връзка с Гърция: Направете я (Обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6936593 www.24chasa.bg

12 подписа под 4 документа и две обявявания отпушиха проекта

12 подписа под 4 документа и две обявявания отпушват проекта за българо-гръцката газова връзка (ICGB). Това стана пред погледите на еврокомисаря по енергетиката Мигел Ариас Канете, шефа на Вътрешен енергиен пазар в ГД "Енергетика" на ЕК Клаус-Дитер Борхард и енергийния министър Теменужка Петкова и по време на петата среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC.

Председателят на енергийния регулатор на България Иван Иванов и представителят на гръцкия - Ирене Яковидес, обявиха решенията за допускане на изключение за 40% от капацитета на газопровода от третия енергиен пакет, което означава, че за тях няма да се обявяват търгове.

Второто обявление бе за данъчния режим на тръбата, тоест, ако някоя от двете държави направи промени в данъчните ставки, за IGB ще останат сега действащите.

Тези две обявления подлежат на одобрение от ЕК, но Борхард заяви, че това ще стане до седмици.

Първият документ, който бе подписан е за свързване на българо-гръцката газова връзка с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Така ще може да се транспортира към България азерски газ от находището "Шах Дениз 2", както и от терминалите за втечнен газ. България има договор да доставка на 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан от 2020 г.

Друг важен документ е меморандумът между БЕХ и Европейската инвестиционна банка. БЕХ ще взема заем в размер на 110 млн. евро, колкото е държавната гаранция за строителството на тази газова тръба.

Бе подписана и декларация от акционерите за потвърждаване на окончателния бизнес план на проекта и необратим ангажимент за започване на строителството. След слагане на подписите Клаус-Дитер Борхад заяви - свършете си работата.

Последно бе парафирано и споразумение за съвместно сътрудничество с гръцкия газов оператор ДЕСФА .

Този газопровод шест пъти умира, но е като котките, които имат 7 живота, така че най-после ще стане, каза още Борхард.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.