ЕК за газовата връзка с Гърция: Направете я (Обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6936593 www.24chasa.bg

12 подписа под 4 документа и две обявявания отпушиха проекта

12 подписа под 4 документа и две обявявания отпушват проекта за българо-гръцката газова връзка (ICGB). Това стана пред погледите на еврокомисаря по енергетиката Мигел Ариас Канете, шефа на Вътрешен енергиен пазар в ГД "Енергетика" на ЕК Клаус-Дитер Борхард и енергийния министър Теменужка Петкова и по време на петата среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC.

Председателят на енергийния регулатор на България Иван Иванов и представителят на гръцкия - Ирене Яковидес, обявиха решенията за допускане на изключение за 40% от капацитета на газопровода от третия енергиен пакет, което означава, че за тях няма да се обявяват търгове.

Второто обявление бе за данъчния режим на тръбата, тоест, ако някоя от двете държави направи промени в данъчните ставки, за IGB ще останат сега действащите.

Тези две обявления подлежат на одобрение от ЕК, но Борхард заяви, че това ще стане до седмици.

Първият документ, който бе подписан е за свързване на българо-гръцката газова връзка с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Така ще може да се транспортира към България азерски газ от находището "Шах Дениз 2", както и от терминалите за втечнен газ. България има договор да доставка на 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан от 2020 г.

Друг важен документ е меморандумът между БЕХ и Европейската инвестиционна банка. БЕХ ще взема заем в размер на 110 млн. евро, колкото е държавната гаранция за строителството на тази газова тръба.

Бе подписана и декларация от акционерите за потвърждаване на окончателния бизнес план на проекта и необратим ангажимент за започване на строителството. След слагане на подписите Клаус-Дитер Борхад заяви - свършете си работата.

Последно бе парафирано и споразумение за съвместно сътрудничество с гръцкия газов оператор ДЕСФА .

Този газопровод шест пъти умира, но е като котките, които имат 7 живота, така че най-после ще стане, каза още Борхард.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.