Българо-румънска група ще работи за изграждането на нови мостове над Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6936990 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Ще бъде създадена българо-румънска експертна група на ниво заместник-министри, за да се положат реалните основи по проектиране, търсене на финансови източници и създаване на проектна компания за изграждането на нови мостове над река Дунав. Това съобщи в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след като се срещна в крайдунавския град с вицепремиера и министър на регионалното развитие и държавната администрация на Румъния Паул Станеску.

Нанков обясни, че в меморандума между България и Румъния от 2014 г., в който са заложени за изграждане два моста над река Дунав - при Никопол-Турну Магуреле и при Силистра-Кълъраш, ще бъде включен и нов мост между Русе и Гюргево.

По думите му проблемът е осигуряването на финансов ресурс и ускоряването на процеса, защото подобен инвестиционен проект отнема от началото до реалното му изпълнение минимум седем-осем години. Един от вариантите е да се търси европейско финансиране, ще се работи също по линия на публично-частното партньорство или на смесеното финансиране, в което с част от средствата ще участват и двете държави.

Според Нанков по обективни критерии приоритетно третият мост трябва да бъде изграден при Русе-Гюргево. Една от причините е непрекъснато увеличаващият се трафик. По думите му сегашният мост "изнемогва". Тенденцията през последните три години е увеличаване на трафика на тежкотоварни камиони с 10-15 процента на година. Средно около 5000 камиона преминават през моста на денонощие.

Нанков каза още, че има заявен интерес от страна на китайски инвеститори за изграждането на автомагистралата Русе-Велико Търново, за тунела под Шипка и за трети мост при Русе-Гюргево.

Той обясни, че ако новият мост бъде изграден по линия на публично-частното партньорство, то инвеститорът ще избере едно от трите предложения - според финансовата логика и възвръщаемостта на вложените средства.

Според Паул Станеску изграждането на нови мостове над Дунав между България и Румъния трябва да се ускори, защото те не са само за народите на двете държави, а за цяла Европа.

Двамата с Нанков са обсъдили и проблема с корабоплаването по река Дунав през летните месеци, когато нивото спадне.

По повод на регистрираното огнище на африканска чума по свинете край Тулча, Румъния, Станеску коментира, че държавата е предприела всички мерки срещу разпространението на болестта, като е привлечена и армията.

По повод на международния ден на река Дунав Николай Нанков и Паул Станеску откриха в Русе изложба с най-добрите снимки от конкурса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който бе на тема "Една река - десетки райски кътчета". Двамата наградиха и победителите в надпреварата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи

Двойният килър от благоевградското село Селище Антон Петковски-Нашко цъфна в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол! След 7-годишно издирване снимката на екзекутора и данните му се появиха на сайта на международната полицейска организация, видя "България Днес". Подобно на дупнишките мафиоти Братя Галеви, Нашко изчезва, преди да чуе,

На почивката на мача казах на играчите да продължат да вкарват 7:1! Този кошмар продължава да преследва феновете на ЦСКА и до днес. А за "сините" запалянковци "седмицата" се е превърнала в свещено число. На днешния ден, 23 септември, преди точно 25 години "Левски" размазва ЦСКА за най-голямата победа в историята на вечното дерби.