Борисов: Ако сега измислят нови критерии за Шенген, няма да е честно (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6937219 www.24chasa.bg
Бойко Борисов на пресконференцията в Брюксел СНИМКА: пресслужбата на кабинета

Благодаря на екипите на Юнкер и Туск за помощта преди и по време на председателството. Благодаря и на всички българи, които се включиха в председателството и на хората в София, които проявиха търпимост към толкова много съвети и срещи, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск в Брюксел.

Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако с днешния съвет не бяха постигнати резултатите за Македония и Албания, ако не беше постигнато споразумението между Гърция и Македония. Това дава перспектива за НАТО и ЕС и прави Западните Балкани много по-успешни, подчерта Борисов. 

Само преди половин - един час с Ципрас подписахме договора за интерконектора с Гърция в присъствието на Юнкер. Постарахме се да бъдем максимално прагматични и да си поставим цели, които може да придвижим максимално напред. Дадохме силен старт на темата за бюджета 2020, коментира премиерът подписването на декларацията за газовата връзка. 

Имаме трансокеански предизвикателства, санкции за Русия. Когато има мита за автомобили, голяма част тях се произвеждат в бившите соцстрани. Така че всички сме в една лодка. Трябва да подготвим банковия си съюз, за да сме сигурни, че при нови кризи ще се справим, категоричен беше Борисов. 

Относно въпроса за миграцията премиерът заяви, че и ЕК, и Съветът са направили доста. България може да се похвали с нула миграционен натиск. Навсякъде са направени толкова много съвети, комисии, срещи. Въпреки големите противоречия как да пазим Европа, съм доволен, че стигнахме до този крехък консенсус, но той не е решил напълно проблема. Когато излизат и дават дадени предложения, трябва да знаят до какво водят те след това, допълни Борисов.

Положихме много усилия да балансираме интересите. В социалната сфера, в дигиталната сфера много добре се развихме. За да не отегчавам колегите, считам, че колкото и да сме скромни, не допуснахме грешки и направихме едно добро председателство, обобщи Борисов. Дадохме добра основа за колегите от Австрия, мисля, че те ще надградят, както ние надградихме естонското. Пожелавам им успех. Утре ще бъдем във Виена, където да предадем на Курц председателството, завърши изявлението си премиерът.

Всички до един в изказванията дават България за пример как охранява границите си. Вчера видяхме колко е неприятно, когато някой тръгне да налага вето за всичко, отговори Борисов на репортерски въпрос. 

Убеден съм, че климатът между Холандия и нас е изключително приятелски, бавно работим, но мисля, че те самите вече не само са убедени. Нека бъдем спокойни и толерантни. Подготвили сме си домашното и за чакалнята на еврозоната. Ние също може да тропаме по масата и да питаме другите държави кога ще си намалят дълга, защото излязохме на второ място след Естония. Ако сега измислят нови критерии за Шенген, няма да е честно. Надявам се този път да не го направят, категоричен беше премиерът по въпроса за еврозоната.

Нашето Черно море е точно толкова топло и с толкова туристи, колкото и другото море. Стотици милиони получават помощ от ЕК, правим предпазни съоръжения. Гърция е получила 3 пъти повече от нас. Благодаря на Туск и Юнкер, че дойдоха на срещата във Варна, когато никой не искаше да говори с Ердоган. Темата сега е политическа, а не миграционна, защото сега има 90% по-малко бежанци, отколкото имаше преди 2-3 години. Вече има изградени системи. Работата на ЕС е направена така, че първо минават съвети, външни работи, комисии, работни групи, каза още премиерът.

Премиери, канцлери, президенти - всеки е с различна професия. Затова имаме външни министри, затова имаме Фронтекс, а ние почваме да умуваме до 6 часа. България беше точно толкова под натиск. Всяка граница се преодолява, но са единични, малки бройки, каза още Борисов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България