Михай Болдижар: Bosch обмисля варианти и оглежда терени за инвестиции в създаване на производство в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6937344 www.24chasa.bg

Михай Болдижар е генерален директор на Робер Бош ЕООД. Фирмата е част от групата на Robert Bosch Gmbh - водещ световен доставчик на технологии и услуги с около 402 000 служители по целия свят. През 2017 г. групата реализира продажби в размер на 78,1 млрд. евро., от които 87 млн.евро в България. Дейността на Bosch е организирана в четири бизнес сектора: автомобилни технологии, индустриална техника, потребителски стоки и енергийна и сградна техника. Като водеща IoT компания Бош предлага иновативни решения за интелигентния дом, умните градове, свързаната мобилност и Индустрия 4.0. В България фирмата присъства от 25 години и има близо 190 служители с неконсолидираните дружества.

Работи в четири направления: автомобилно оборудване, електроинструменти, термотехника и сградни технологии. Към тях през 2010 г. се присъединява и БСХ Домакински уреди България ЕООД

Г-н Болдижар, готова ли е вече България за завод на Bosch - един въпрос, който ви зададох и преди 2 години?

За изминалите две години – България извървя дълъг път. Икономическата и правна обстановка в страната доста се подобри, както и средата за инвестиции. Не мога да не отбележа европредседателството и инициативите и лидерството на страната, свързани със Западните Балкани. България става все по-добро място за инвестиции, като разбира се, има още какво да се желае по отношение на инфраструктурата, пътищата и електронното управление.

Готови ли сте да последвате примера на други големи компании, които вече имат заводи тук, като немските Liebherr, Festo, Osram, швейцарската ABB, френската Shneider Electric, белгийската Melexis, американските Sensata и Visteon?

Всъщност със закупуването от BOSCH през 2015 г на ProSyst Software GmbH и неговото българско дъщерно дружество Просист Лабс ЕООД, водещ международен доставчик на гейтуей- и междинен софтуер за IoT и сливането им в Bosch Software Innovations –може да се каже, че вече имаме и производтво в България. Днес в дружеството за разработване на софтуер работят вече над 140 служители в София. Като тенденцията е броят им да бъде увеличен значително, за това компанията се премести и в нов офис в Полиграфия офис център София, който официално ще бъде открит на 28–и юни. За своя нов офис в София Бош Софтуер Иновейшънс, IoT компанията на Бош, активно търси персонал, специализиран в Интернет на нещата (Internet of things, IoT). Най-вече специалисти по разработване на софтуер и такива с познания по управление на проекти. Също така ще се опитваме да привлечем българи, отишли да учат и останали в чужбина да се върнат и да работят отново тук в България. В едни прекрасни условия на труд.

Оптималните условия на труд на служителите са с голям приоритет за Бош. През 2017 г. и в началото на 2018 г. всички дивизии на компанията в България се преместиха в нови модерни офиси. Новата концепция за вдъхновяващи условия на труд стимулира креативния начин на работа, иновативното мислене, ефективното използване на ресурсите, подобрява гъвкавостта на процесите и комуникацията между служителите.

И все пак мислите ли за друго производство и завод в България?

Обмисляме варианти за инвестиции в производство в България, оглеждаме различни зони, индустриални паркове в София, Пловдив, Плевен и инфраструктурата около тях. Анализираме и обсъждаме какво да бъде производството и къде би било най-подходящо да го направим.

Възможно ли е специализация на производството по региони – например Румъния да проивежда и сглобява автомобили , а България - датчици, сензори и компоненти за тях?

В момента се случва точно това – Румъния произвежда автомобили и отделни части за тях, а в България се произвеждат управления, датчици, сензори и софтуер.

Какво очаква Бош в близко бъдеще?

По голяма свързаност на уреди, домове, автомобили, градове и хора и всичко това с цел да се повиши качеството на живот и да се постигне по-устойчиво развитие и опазване на околната среда .Нашият слоган „Техника за живота“ показва мотивацията ни за разработване на възможно най-добрите технологии за опазване на околната среда.

Въпросите бяха зададени от Владимир Антонов на годишната среща на BOSCH с медиите 7.06.2018 г.