Борисов: Интересуват ме само правата на българския народ (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6937728 www.24chasa.bg
Борисов, Туск и Юнкер дадоха обща пресконференция в Брюксел.

Премиерът не вижда причина България да сключва двустранни споразумения за обратен прием на мигранти

На първо място и единствено ме интересуват правата на българския народ, заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел след десетчасови обсъждания за миграцията на заседанието на Европейския съвет.

“Всичко, което сме предложили от България по темата с миграцията, колегите на Европейския съвет го приеха”, категоричен бе Борисов. Сред успехите той изброи повечето ресурси за охрана на външните граници, споразумението и допълнителните 3 млрд. евро за Турция, както и такива с държавите от Африка. Обсъдена е била и възможността за изграждане на зони за безопасност извън Европа. Според премиера центровете за мигранти в ЕС трябва да са доброволни, но България нямала нужда от такива. Той подчерта, че ключова дума от приетите снощи заключения на Европейския съвет е “доброволно” по отношение на т. нар. вторично разселване на мигранти.

“Въпреки размяната на реплики и среднощните тежки разговори важен е крайният резултат - общо европейско решение за справяне с миграцията. Поканих италианския премиер Джузепе Конте да посети България.” Това написа премиерът Борисов под тази снимка във фейсбук.
“Въпреки размяната на реплики и среднощните тежки разговори важен е крайният резултат - общо европейско решение за справяне с миграцията. Поканих италианския премиер Джузепе Конте да посети България.” Това написа премиерът Борисов под тази снимка във фейсбук.

Борисов не вижда причина България да сключва двустранни споразумения за обратен прием на мигранти.

Всички гласуваха за удължаване на санкциите срещу Русия, включително Италия, разясни още българският министър-председател.

Той не скри разочарованието

си от начина, по който

се провеждат срещите

“Знаете, в България се проведоха съвети по вътрешни работи, правосъдие, среща на посланиците, работни групи, МВР, ДАНС - от цяла Европа, като целта е специалистите - с всички детайли, в спокойна обстановка, да се подготвят и да се внесат на съвета за одобрение. Сега на съветите все едно всичко досега, което е правено от всичките тези органи, се затваря и се започва от премиерите. А то всеки е с различна професия - един е правист, друг е заварчик, трети полицай. И започваме от А до Я да предлагаме неща и накрая приехме документ, който ние сме го предложили много отдавна”, обясни Борисов защо е разочарован. “Аз в това отношение съм доволен, но не знам защо е необходимо при липсата на криза реално, с такъв огромен драматизъм до 6 ч сутринта да се приема”, добави той.

“Всеки премиер иска да се прибере като победител, такава е модата. Подразни ме това, че всички говорят само за Испания, Италия и Гърция, тъй като България си е свършила работата”, разказа още премиерът. И обясни, че на няколко пъти страната ни е била давана за пример. Наложило се обаче на няколко пъти да посъветва колегите си “да четат повече география, за да знаят, че ние сме на море и имаме сухопътна граница с Турция”.

България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател на Съвета на ЕС, заяви по-късно Доналд Туск, председател на Европейския съвет, на съвместна пресконференция с Борисов и шефа на комисията Жан-Клод Юнкер. Според Туск страната ни се е справила “забележително”.

Срещата в София на лидерите на страните от ЕС и от Западните Балкани е била историческа и е най-голямото политическо постижение на председателството ни, подчерта той.

Отначало бил скептичен, но Борисов останал оптимист и успял да ги убеди. “Оказа се, че е прав. Напълно ясно е защо софийската среща бе такъв успех за региона, постигнахме политически пробиви”, каза Туск. И се пошегува, че най-големият успех на институциите на ЕС по време на българското председателство е речта му при откриването в София. (Тогава Туск говори на български и спечели бурни овации, като рецитира “Отечество любезно” - б. р.)

“Европейската комисия е изключително благодарна за ефективната работа на българското председателство”, каза Жан-Клод Юнкер. Отбеляза, че то се е провело при трудни обстоятелства, но сме се справили много добре. “Винаги бе открито за предложенията на ЕК - това е най-голямото постижение. Работихме като приятели.

Софийската среща бе

страхотна, българите

промениха духа в

Западните Балкани

Всичко бе наред”, каза още Юнкер.

Борисов благодари на своите колеги и на всички българи, които се включиха в работата на председателството, както и на хората в София, проявили търпение към толкова много съвети и срещи. “Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако на днешния Европейски съвет не бяха постигнати резултатите да дадем перспектива на Македония и Албания”, коментира той.

“Постарахме се да бъдем максимално прагматични, да си поставим постижими цели. Положихме много усилия да балансираме интересите. В социалната сфера, в дигиталната сфера много добре се развихме. Колкото и да сме скромни, направихме добро председателство, не допуснахме грешки, дадохме добра основа на колегите от Австрия”, добави българският министър-председател.

Борисов не подмина темата и за Шенген и еврозоната. “Нека бъдем спокойни и толерантни. Подготвили сме си домашното и за чакалнята на еврозоната. Ние също

може да тропаме по

масата и да питаме

другите държави кога

ще си намалят дълга,

защото излязохме на второ място след Естония. Ако сега измислят нови критерии за Шенген, няма да е честно. Надявам се този път да не го направят”, бе твърд Борисов.

Припомни, че от 22 г. живеем във валутен борд и сме доказали, че имаме резерв, растеж, а БВП е близо 4%. “Изпълнили сме всички критерии. Искаме да влизаме в дадената система по критериите за другите, а не да си измислят нови. Но нека да бъдем спокойни, толерантни, подготвили сме си домашното и за чакалнята за еврозоната - вчера България с още 1% свали външния си дълг. С 24% външен дълг къде са другите държави, и ние можем да тропаме по масата и да казваме “кога ще се оправите”, добави премиерът. (Още за еврозоната - виж вдясно.)

Той увери, че недоверието на Холандия към България за опазването на външните граници се топи и климатът между двете държави е приятелски. “Ако бяхме направили това, което предложих през 2015 г., нямаше да имаме днес тема - тя е политическа, не миграционна, защото сега има 90% по-малко бежанци, отколкото имаше преди 2-3 г.”, поясни Борисов. Ако се случи това, ще преминават само единични мигранти, допълни той.

“Нашето Черно море е точно толкова топло и има толкова туристи, колкото и другото море”, обясни още на колегите си Борисов. А също - че сухопътната граница на България с Турция е сравнима по дължина с гръцко-турската. Гърция обаче е получила 3 пъти повече пари от нас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани