Трети терминал на летището

https://www.24chasa.bg/novini/article/6937738 www.24chasa.bg
ИВАЙЛО МОСКОВСКИ СНИМКА: Николай Литов

В условията за летище София се предвижда концесионерът да построи трети пътнически терминал. Той трябва да бъде изграден до десетата година. Това съобщава министърът на транспорта Ивайло Московски в сряда. Тогава МС взе решение за рестартиране на концесията, която бе спряна по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Московски обяснява, че са използвани анализи и проучвания на консорциума между Световната банка и ЕВБР, който е консултант. Процедурата ще се проведе по новия Закон за концесиите.

При оценяването на офертите най-висока тежест ще има концесионното възнаграждение - 55%, техническото предложение има тежест от 45 на сто.

Сред минималните изисквания към участниците е да оперират поне едно международно летище с над 10 млн. превозени пътници годишно. От тях се искат още активи за 200 млн. евро за всяка от последните три години и опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 млн. евро.

Предвижда се годишното концесионно възнаграждение да е 10% от приходите, но не по-малко от 18 млн. лв. Концесионерът ще има задължение за инвестиции не по-малко от 600 млн. евро.

Финансовият министър Владислав Горанов приветства рестарта на концесията, но има 2 предложения. Обезщетенията по концесионния договор да са обвързани с дълга на концесионера към заемодателите към датата на прекратяване на концесионния договор.

Другото е, че липсва съпоставимост между задълженията на концедента и концесионера при съществуващо замърсяване, съответно при началната дата на концесията и към края на срока.

Московски заявява, че ще има предвид забележките.

Премиерът Бойко Борисов настоява да се обясни, че “искаме нови влакове да купим, защото вече изнемогват железниците”.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Арестуваха рибаря и освободиха жива 200-килограмова моруна Чудовищна риба изплува от водите на река Дунав край силистренското село Айдемир вчера. Бракониери закачиха с куките си невиждана от години гигантска моруна. Рибата е тежка около 200 килограма, научи "България Днес". Видът е праисторически и силно застрашен.

Колийн Рууни търси утеха в Бог, след като бракът и с неверния Уейн върви към провал. Футболистът на "ДС Юнайтед" бе хванат в крачка с американска барманка във Флорида, което вбеси Колийн. Думата "развод" все по-често се чува, когато става въпрос за отношенията на популярната двойка. Уейн Рууни и Колийн имат четири момчета и евентуална раздяла ще

Един от основните играчи в ДДС схема с горива за 8 милиона лева, по която подсъдим е и Златомир Иванов-Баретата, изчезва мистериозно! Следите на Кирил Илиев се губят от края на м.г., а след като за пореден път не се появи за процеса, спецсъдът нареди делото срещу него да се гледа задочно, научи "България Днес".