Трети терминал на летището

https://www.24chasa.bg/novini/article/6937738 www.24chasa.bg
ИВАЙЛО МОСКОВСКИ СНИМКА: Николай Литов

В условията за летище София се предвижда концесионерът да построи трети пътнически терминал. Той трябва да бъде изграден до десетата година. Това съобщава министърът на транспорта Ивайло Московски в сряда. Тогава МС взе решение за рестартиране на концесията, която бе спряна по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Московски обяснява, че са използвани анализи и проучвания на консорциума между Световната банка и ЕВБР, който е консултант. Процедурата ще се проведе по новия Закон за концесиите.

При оценяването на офертите най-висока тежест ще има концесионното възнаграждение - 55%, техническото предложение има тежест от 45 на сто.

Сред минималните изисквания към участниците е да оперират поне едно международно летище с над 10 млн. превозени пътници годишно. От тях се искат още активи за 200 млн. евро за всяка от последните три години и опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 млн. евро.

Предвижда се годишното концесионно възнаграждение да е 10% от приходите, но не по-малко от 18 млн. лв. Концесионерът ще има задължение за инвестиции не по-малко от 600 млн. евро.

Финансовият министър Владислав Горанов приветства рестарта на концесията, но има 2 предложения. Обезщетенията по концесионния договор да са обвързани с дълга на концесионера към заемодателите към датата на прекратяване на концесионния договор.

Другото е, че липсва съпоставимост между задълженията на концедента и концесионера при съществуващо замърсяване, съответно при началната дата на концесията и към края на срока.

Московски заявява, че ще има предвид забележките.

Премиерът Бойко Борисов настоява да се обясни, че “искаме нови влакове да купим, защото вече изнемогват железниците”.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.